Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 23 dec 2021

Z贸 voorkom je voedselverspilling tijdens de feestdagen

Kerst wordt gekenmerkt door gezelligheid, lichtjes en… eten. Veel eten, welteverstaan. Een uitgebreid ontbijt, een bord vol kerstkransjes, een driegangendiner… Zie dat maar eens naar binnen te werken. Grote kans dat dat niet allemaal lukt,聽en daarom belandt er nogal wat in de kliko. Zonde natuurlijk, want voedselverspilling met de feestdagen is makkelijk te voorkomen.

We geven je een paar tips!

Zo voorkom je voedselverspilling met de feestdagen

Kook minder dan je denkt nodig te hebben

Regel 茅茅n tegen voedselverspilling: je hebt 谩ltijd minder nodig dan je denkt. Die hele portie aardappelen krijg je normaal makkelijk op, maar als je daarnaast ook nog een voorgerecht en meerdere bijgerechten hebt? Mwah.

Geloof me: als je slechts driekwart (of zelfs de helft) van de hoeveelheden gebruikt, heeft iedereen meer dan genoeg. Dat is natuurlijk niet bij elk recept mogelijk, maar bij bijvoorbeeld aardappelen, pasta en rijst kun je voedselverspilling wel op deze manier voorkomen.

脡chte voeding, wat is dat eigenlijk?

Stem de menu’s van de kerstdagen op elkaar af

Sommige mensen eten uitgebreid op kerstavond, Eerste Kerstdag 茅n Tweede Kerstdag. En omdat het ‘niet leuk is om twee keer hetzelfde te eten’, worden er allerlei verschillende ingredi毛nten gekocht die vervolgens niet op worden gemaakt.

Snap ik, maar met ingredi毛nten kun je natuurlijk meer dan 茅茅n gerecht maken. Als je de ene dag soep maakt van een halve pompoen, kun je de andere helft de dag erna roosteren. En als je champignons op de ene dag door de pasta doet, kun je ze de dag erna bijvoorbeeld gebruiken in een winterse salade.

Gebruik restjes creatief

Grote kans dat je na Oud & Nieuw nog een kleine lading oliebollen op een schaal hebt liggen, terwijl je geen oliebol meer kunt zien. Dan hoef je ze echter niet weg te gooien. Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van!

Datzelfde geldt voor andere restjes. Van aardappelpuree maak je bijvoorbeeld zelf aardappelkroketjes, en (vega)vlees dat over is van het gourmetten kun je door nasi of stoofpotjes gooien.

Zo voed je je kinderen op met intuitive eating

Ook leuk: overgebleven groenten inmaken. Dat kan met meer groenten dan je denkt. Niet alleen komkommer, maar ook bijvoorbeeld wortel en bloemkool kun je inmaken met een mensel van azijn, water en suiker. Zo bewaar je het stukken langer. Voedselverspilling? Nergens voor nodig.

De vriezer is je聽partner in crime聽tegen voedselverspilling

Het voelt misschien gek om maar een kleine portie in te vriezen als iets net-niet-op-is-maar-ook-geen-hele-maaltijd-meer, maar van meerdere kleine porties maak je uiteindelijk t贸ch nog een vullend diner.

Daar ben je jezelf over twee weken, als je koud en natgeregend terugkomt van je werk en geen zin hebt om te koken, ongetwijfeld heel dankbaar voor. En de wereld is dat ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Z贸 voorkom je voedselverspilling tijdens de feestdagen
Sluiten