Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 12 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Minder voedsel verspillen? ChatGPT heeft wellicht dé oplossing

Een betere wereld begint bij jezelf en een van de makkelijkste dingen om bewuster te leven, is stoppen met voedsel verspillen. Het weggooien van eten is tamelijk zonde en kun je eenvoudig voorkomen. Wist je dat ChatGPT hier zelfs aan kan bijdragen? Want met jouw kliekjes creëert dit AI-taalmodel smakelijke recepten op tafel.

Stichting Samen tegen Voedselverspilling schrijft dat Nederland jaarlijks zo’n twee miljard kilo aan voedsel verspild. Dat is echt héél veel. We consuminderen, eten vaker plantaardig, maar mieteren vervolgens wel een file van vrachtwagens onderweg van Utrecht naar Barcelona aan eten weg.

Minder voedsel verspillen door ChatGPT

Dit eten wordt weggegooid bij boeren, in restaurants, maar vaak ook thuis. Veel brood, groente, fruit en zuivel redden het niet tot een gezonde maaltijd. Dit komt omdat we vaak met left-overs zitten die we niet kunnen gebruiken. Laat daar ChatGPT de oplossing voor zijn.

Recepten met left-overs rollen uit ChatGPT

Stel je hebt een komkommer en een half bakje yoghurt in de koelkast liggen, dan voer je deze twee ingrediënten in op ChatGPT en je krijgt er een heerlijke tzatziki voor terug. Het enige wat jij hoeft te doen is een vraag stellen: bedenk een makkelijk recept met de ingrediënten komkommer en yoghurt.

Inspiratie voor een hele maaltijd

Op deze manier werk jij jouw restjes weg zonder dat het saai wordt. Heb je behoefte aan een hele maaltijd? Als je eenmaal weet dat je nog tzatziki in de koelkast hebt liggen, krijg je vanzelf inspiratie voor vegan shoarma of een lasagne met paddenstoelen.

Ben je nog niet zo thuis in ChatGPT, maar wil je tóch minder voedsel verspillen? Eerder deelden wij diverse manieren om bewuster met eten om te gaan. Niet zo moeilijk, maar wel heel belangrijk om een steentje bij te dragen aan de gestelde klimaatdoelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️