Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 3 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je ervoor moet zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt

Citroen, sinaasappel en kiwi, we weten allemaal wel een aantal voedingsmiddelen te bedenken waar vitamine C in zit. Niet gek, want het is de bekendste vitamine. Honderden jaren terug was al bekend dat verse groente en citrusvruchten hielpen tegen – het toen veelvoorkomende – scheurbuik. Later bleek dat scheurbuik ontstond door een tekort aan vitamine C.

Maar vitamine C is goed voor veel meer dingen. Zo wordt niet voor niets geroepen dat je een sinaasappeltje moet eten als je verkouden bent en is er een reden voor dat de vitamine in veel beauty-producten wordt gebruikt.

Wat vitamine C in je lichaam doet

Vitamine C noemen we ook wel ascorbinezuur en functioneert als antioxidant, lezen we op het Voedingscentrum. Vitamine C is goed voor je weerstand, helpt bij de opname van ijzer (bij een ijzer-tekort is het dus goed om ook meer vitamine C binnen te krijgen) en speelt een rol bij het vormen van bindweefsel.

Het is één van de meeste veilige én effectieve nutriënten volgens veel experts. Waarom? Een teveel aan vitamine C plas je uit (en is dus niet schadelijk), maar het is ook dondersgoed in het gezond houden van je lichaam in het algemeen.

De gezondheidsvoordelen van vitamine C

Vitamine C houdt je gezond op verschillende vlakken, lezen we op Healthline en WebMD.

  • Het werkt goed tegen stress. Iets wat je misschien niet direct verwacht, omdat vitamine C zo vaak wordt geassocieerd met het immuunsysteem. Onderzoeken tonen aan dat vitamine C de negatieve gevolgen van stress op het immuunsysteem kan verminderen.
  • Het is goed voor je immuunsysteem. Vitamine C gaat geen verkoudheid tegen, maar helpt wel om de kans tegen te gaan dat je opgelopen koudje overgaat in bijvoorbeeld een longinfectie. Dit doet ze door witte bloedcellen te helpen, het afweersysteem van je huid te versterken en wondjes sneller te laten helen.
  • Het werkt tegen veroudering van de huid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge dosis aan vitamine C de kans op rimpels verkleind en helpt bij een droge huid.
  • Vitamine C bevordert de opname van ijzer in je lichaam. Als je een ijzer-tekort hebt en moet werken aan je ijzer-niveau, kan vitamine C helpen. Extra belangrijk voor mensen die geen vlees eten, omdat ijzer met name voorkomt in vlees.

Tekort aan vitamine C

Als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, wordt je weerstand minder. Ook genezen wondjes minder snel en kan dus ook scheurbuik ontstaan.

Teveel aan vitamine C

Zoals we net al even aanhaalden, plas je teveel vitamine C in je lichaam gewoon weer uit. Toch kun je wel last krijgen van bepaalde dingen als je er teveel van binnenkrijgt.

Zo kunnen er darmklachten of diarree optreden. Onder een teveel verstaan we zo’n 2 gram per dag.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C vind je in veel groente en fruit. Het Voedingscentrum raadt aan om per dag als volwassen man of vrouw zo’n 75 mg binnen te krijgen.

Sommige experts raden echter aan om meer vitamine C te nemen, zoals een dagelijkse dosering van 500 milligram.

Het is grappig dat het zo vaak wordt gelinkt aan een sinaasappel, want dat is niet per definitie het fruit dat het rijkste is aan de vitamine.

Zo bevat een halve rode paprika meer vitamine C (90 mg vs. 60 mg. in een sinaasappel). Ook broccoli, tomaten, aardbeien, (zoete) aardappels en kiwi bevatten lekker wat vitamine C.

Het aller-belangrijkst om gezond te blijven? Zorg ervoor dat je voldoende groente en fruit eet (voedingscoach Anne de Meulmeester raadt ons in de podcast over voeding aan om zelfs 500 gram groente per dag binnen te krijgen) en daarbij ook gevarieerd eet.

Meer vitamine?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️