Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Waar komt onze verzamelwoede toch eigenlijk vandaan?

Nog een nieuw paar schoenen, een leuk vintage lampje, een kleed van de markt en oja, online nog even wat nieuwe onderbroeken bestellen. Zonder dat we het in gaten hebben, verzamelen we in ons leven heel wat spullen om ons heen. Oók als we die eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Waar komt die verzamelwoede toch eigenlijk vandaan?

We duiken de psychologie in om te onderzoeken waarom we zoveel verzamelen.

Waarom we houden van verzamelen (hallo verzamelwoede!)

Als mens houden we van verzamelen. Lades die vol liggen met prullen die je nóóit gebruikt, een kledingkast die uitpuilt met kleding die je maar een paar hebt gedragen en in de supermarkt net wat meer in je mandje gooien dan je eigenlijk nodig hebt; waar komt die verzamelwoede toch vandaan?

In eerste instantie is het goed om te weten dat er een duidelijk verschil is tussen het feit dat de mens nu eenmaal van verzamelen houdt en heuse verzamelwoede. Verzamelwoede is namelijk een obsessief-compulsieve stoornis waarbij iemand als een hoarder spullen verzamelt en bewaart uit angst om items weg te moeten doen, zo lezen we op Psycholoog.nl.

Dat kan zo ver doorgaan, dat je huis een onleefbare plek wordt. Het gaat aan de ene kant dus om verzamelen, maar kan aan de andere kant ook betekenen dat iemand extreem veel nieuwe dingen koopt (het jagen). De stoornis kan je dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren.

Het verschil met verzamelen

Een verzamelstoornis is dus bepaald niet hetzelfde als verzamelen. Verzamelen doen we namelijk allemaal in bepaalde mate en het is een overgebleven gewoonte uit de tijd dat we nog leefden als jagers- en verzamelaars. In die tijd was verzamelen een goede strategie om te overleven, maar inmiddels is er natuurlijk haast overal een overvloed aan, en is er helemaal geen reden voor ons om nog steeds zoveel te verzamelen.

Duurzaam met je spullen omgaan? Zó blijven je spullen langer mooi

Toch hebben we van het verzamelen, of zelfs hamsteren (!) nog steeds een handje. Iedereen heeft wel wat dozen op zolder, ongeorganiseerde lades of een garage vol met oude spullen die we liever niet weg doen.

Dat begint eigenlijk al als we jong zijn: we verzamelen barbiepoppen en ander speelgoed. Het geeft een bepaald gevoel van welvaart. Niet dat je daar nu als twee-jarige mee bezig bent, maar ons DNA is nog op diezelfde manier ‘gewired‘ en dat zorgt ervoor dat we tot op de dag van vandaag nog steeds graag jagen en verzamelen.

Ontspullen

De laatste jaren maakt minimalisme echter een ware opmars en worden we langzaam steeds bewuster dat al die spullen ook een bepaalde mentale zorg met zich meebrengen. Je moet alle spullen immers ergens opbergen, schoonmaken of verzorgen. Het is niet voor niets dat de Marie-Kondo-methode razendpopulair werd en nog steeds is. Een opgeruimd huis, is dan ook een opgeruimd hoofd.

Wordt het bij jou ook tijd om je verzamelwoede een halt toe te roepen en juist te ontspullen? We delen een paar handige tips:

Begin klein

Een grote schoonmaak kan nogal een overweldigende klus zijn, die we liever uitstellen. Maar wie wacht op het moment dat er zeeën van tijd zijn om in één keer het hele huis aan kant te maken, kan lang wachten. Het is met opruimen net als met veel andere dingen in het leven: door klein te beginnen, bereik je uiteindelijk meer.

5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Werk in categorieën

De Japanse opruimguru Marie Kondo stelt dat het effectiever is om per categorie op te ruimen dan per kamer. Dus eerst al je kleding of al je boeken, op die manier ontdek je hoeveel spullen je eigenlijk al hebt en kun je beginnen met weggooien in plaats van slechts verplaatsen van spullen van kamer naar kamer.

Gebruik een simpele methode

Wanneer je bijvoorbeeld met de categorie ‘boeken’ begint, gooi dan alle boeken die je hebt op een hoop. Begin met degene die bovenaan liggen en dwing jezelf een beslissing te maken. Toss or keep? Het is niet toegestaan om iets opzij te leggen om je later te bedenken. Word je ergens echt blij van? En gebruik je het ook nog? Dan mag het blijven, leg het meteen op de plek waar je het voortaan wil bewaren.

Benieuwd naar meer tips om te ontspullen? We maakten speciaal daarvoor deze gids: Hoe te beginnen met Het Grote Ontspullen (+ handige tips om meteen toe te passen).

You can do it!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️