Laura Saija
Laura Saija Verzorging 6 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Krijgen vegetariërs eerder rimpels omdat ze geen collageen binnenkrijgen?

In de wereld van gezondheid en schoonheid zijn er talloze mythes en geruchten over wat wel en niet goed is voor onze huid. Een daarvan is de vraag of vegetariërs meer kans hebben op rimpels omdat hun dieet geen collageen bevat.

Collageen is een eiwit dat essentieel is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Maar is het echt waar dat vegetariërs een hoger risico hebben op vroegtijdige veroudering van de huid?

Krijgen vegetariërs eerder rimpels omdat ze geen collageen binnenkrijgen?

Bedrock onderzocht of hier een kern van waarheid in zit.

Wat is collageen?

Collageen is een essentieel eiwit dat ons lichaam zelf aanmaakt. Het is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde huid, sterke botten en gewrichten. Het komt voor in onze huid, botten, spieren, pezen en gewrichten. In onze huid zorgt collageen voor stevigheid, elasticiteit en een gezonde gloed.

Naarmate we ouder worden, neemt de productie hiervan af en wordt onze huid slapper en minder elastisch. Dit kan leiden tot rimpels, fijne lijntjes en een doffe huid. Dit gebeurt sneller dan veel mensen denken. Volgens Dr. Jet Ultee begint vanaf de leeftijd van ongeveer eind twintig, begin dertig ons lichaam elk jaar ongeveer 1% collageen te verliezen.

In welke voedingsmiddelen zit collageen?

Collageen komt voor in dierlijke eiwitten, voornamelijk in rood vlees en kippenhuid. Vis, vooral wilde zalm en tonijn, en schaaldieren zoals krab, kreeft en garnalen bevatten het ook.

Bottenbouillon, gemaakt door botten te koken, is ook een rijke bron van collageen, evenals eieren, vooral in de eidooier. Hoewel groenten en fruit geen collageen bevatten, zijn ze wel belangrijk voor de productie van collageen vanwege de vitamines en mineralen die ze bevatten, zoals vitamine C, zink en koper.

Ook kunnen er collageen supplementen genomen worden. Supplementen zijn beschikbaar in poedervorm, capsulevorm en als vloeistof.

Krijgen vegetariërs te weinig collageen binnen?

Collageenrijke voedingsmiddelen zoals vlees en vis maken geen deel uit van een vegetarisch dieet, wat betekent dat vegetariërs geen natuurlijke bron van collageen binnenkrijgen.

Volgens de Vegetariërsbond krijg je als vegetariër geen collageen binnen via de voeding, maar worden eiwitten nooit direct door ons lichaam opgenomen. In plaats daarvan worden ze afgebroken tot aminozuren en daarna opnieuw opgebouwd tot de eiwitten die we nodig hebben, zoals collageen.

Zelfs als vegetariër produceert het lichaam dus collageen uit de eiwitten die we via voeding binnenkrijgen.

Helpen collageen supplementen tegen huidveroudering?

Cosmetisch dermatoloog Dr. Jetske Ultee was lange tijd sceptisch over de effectiviteit van collageenpoeders en drankjes als supplementen. Op haar website schrijft ze dat er veel verschillende bronnen en soorten supplementen op de markt zijn, maar dat er weinig onderzoek gedaan is naar plantaardige supplementen. Dr. Jetske Ultee is van gedachten veranderd na het bijhouden van onderzoeken naar gehydrolyseerd collageen, een vorm die gemakkelijk verteerbaar en opneembaar is in het lichaam.

Gehydrolyseerd collageen supplementen worden meestal gemaakt van dierlijke bronnen, zoals runderen, varkens, kippen of vissen. Het collageen wordt uit de botten, huid of schubben van deze dieren gehaald en vervolgens gehydrolyseerd, wat betekent dat het wordt opgesplitst in kleinere stukjes (peptiden) om de opname en verteerbaarheid te verbeteren. Er zijn ook veganistische alternatieven op de markt die collageenpeptiden van plantaardige bronnen bevatten, zoals tarwe, soja of hennep.

Volgens Ultee lijkt een positieve werking te zijn op de huid, waaronder vermindering van rimpels en toename van elasticiteit en hydratatie. Wel erkent ze dat veel van deze studies zijn gesponsord door bedrijven die collageen verkopen, daarom zou Dr. Jetske Ultee graag zelf onderzoek willen doen.

Hoe vermindert of stopt de natuurlijke aanmaak van collageen in de huid?

Er zijn verschillende oorzaken die de natuurlijke aanmaak van collageen kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen stoppen. Dit leidt tot een tekort aan collageen in het lichaam, waardoor de veroudering versnelt en de gezondheid van de huid, botten en gewrichten verslechtert. Hieronder worden de 6 belangrijkste oorzaken van een collageen tekort genoemd.

1. Leeftijd

Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van collageen af. Dit leidt tot veroudering van de huid en een vermindering van de bot- en gewrichtsgezondheid.

2. Blootstelling aan de zon

UV-straling van de zon kan de collageenvezels in de huid afbreken. Dit leidt tot verlies van elasticiteit en stevigheid van de huid.

3. Roken

Roken beschadigt de collageenvezels in de huid en kan leiden tot vroegtijdige veroudering en rimpels.

4. Stress

Langdurige stress kan de natuurlijke aanmaak van collageen verminderen.

5. Ongezonde voeding

Een tekort aan vitamine C, aminozuren en andere voedingsstoffen kan leiden tot een verminderde collageenaanmaak. Aminozuren worden gevonden in diverse voedingsmiddelen. In dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, vis, eieren, melk en kaas. In plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu, tempeh, noten, zaden en quinoa en in graanproducten zoals tarwe, rijst en maïs.

6. Ziekte

Sommige ziekten, zoals reumatoïde artritis en lupus, kunnen de collageenproductie verminderen en leiden tot een tekort aan collageen in het lichaam.

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️