Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nutrition 17 jun 2022

Vegan Vrijdag: ‘biangbiang noodles’ met spitskool, pinda en pittige olie

In Nederland is de vegetarische keuken dan wel pas tien jaar geleden in zwang geraakt, veel wereldkeukens weten er al eeuwenlang raad mee. Kijk maar naar die extreem vegavriendelijke Indiase keuken, of naar kruidige curry- en noedelgerechten uit Vietnam, Thailand en China. Uit die laatste keuken hebben we onlangs een fijn vega recept ontdekt dankzij ons culinair zusje Culy: vegan biangbiang noodles met spitskool, pinda en chili-olie.

En zo heb je met deze vegan biangbiang noodles meteen een indrukwekkend gerecht dat je letterlijk aan al je vrienden kunt voorschotelen. Want vega(n) of niet, dit lust letterlijk iedereen.

6 vegan kookideeën waar je nog niet aan had gedacht

vega biangbiang noodles
Bron: Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 270 gram platte, brede noodles
  • 400 gram gesneden spitskool
  • Handje ongezouten pinda’s, fijngestampt in een vijzel

Voor de saus:

  • 200 ml arachideolie
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels Chinese zwarte azijn (of rijstazijn)
  • Stukje gember van ongeveer 4 cm, geraspt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 3 eetlepels gedroogd chilipoeder
  • 1/2 theelepel sichuanpeper (optioneel), gemalen of gestampt in de vijzel
  • Snufje zout

Vegan Vrijdag: summer rolls met het beste van de lente

Snelle biangbiang noodles

Kook de noodles in een ruime pan met kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng in een kommetje de sojasaus met de azijn. Zet opzij.

Zorg dat alle andere ingrediënten binnen handbereik zijn (zet ze bijvoorbeeld klaar in kommetjes).

Schep de noodles met een keukentang uit het water en verdeel ze over vier kommen. Laat de pan met water op het fornuis staan, maar zet het vuur uit. Blancheer de spitskool 2 minuten in het kookwater van de noodles, giet het af en verdeel het over de kommen met noodles.

Hoe gezond is vegan eten eigenlijk?

Laat ondertussen de arachideolie goed heet worden in een pannetje op hoog vuur, tot ‘ie bijna rookt.

Verdeel de rest van de ingrediënten over de kommen met noodles: eerst de sojasaus met de azijn, daarna de geraspte gember, knoflook, bosuitjes, komijn, chili-poeder en het zout.

Haal de hete olie van het vuur en giet het voorzichtig en uiterst langzaam over de kommen met noodles. Roer door met je eetstokjes, bestrooi met de fijngestampte pinda’s en serveer de biangbiang noodles als ze nog loeiheet zijn.

vega biangbiang noodles
Bron: Culy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vegan Vrijdag: ‘biangbiang noodles’ met spitskool, pinda en pittige olie
Sluiten