Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 18 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Stel jij taken ook uit tot de deadline? Zo pak je uitstelgedrag aan

De deadline van dat project is nog zo ver weg, daar begin je later wel aan. Herkenbaar? Werk of klusjes uitstellen heeft alleen maar nadelen. Daarom is het gek dat we dit ‘irrationele gedrag’ (zoals psychologen dat noemen) met z’n allen massaal doen. Kun je ook met uitstelgedrag stoppen?

Als student heb je nog een excuusje voor dat uitstelgedrag, of studie ontwijkend gedrag (soggen), zoals we dat dan noemen. Tja, onze prefrontale cortex (die zorgt dat je kan plannen) is dan nog niet ontwikkelt. Maar de waarheid is dat we wereldwijd als volwassene nog steeds lekker aan het uitstellen zijn.

Ook volwassenen doen aan uitstelgedrag

Onderzoeken in Japan, Duitsland en Canada laten allemaal hetzelfde zien: zo’n 95 procent van de volwassenen doet – ondanks die ontwikkelde prefrontale cortex – nog steeds aan uitstelgedrag. Toch blijkt uit analytisch onderzoek dat uitstelgedrag slecht is voor je gezondheid en je ontwikkeling.

Ik ben zelf ook een uitsteller. Mijn huis is het meest schoon vlak voordat ik een deadline heb. Het meest frustrerende is dat ik ook een (pas op: lekker cliché woord) go-getter ben. Jep, het is dus mogelijk om dat tegelijkertijd te zijn. Ik word enthousiast van het idee dat ik heb, maar stel het dan telkens uit. Waarom? De angst om te falen.

We stellen met z’n allen dus massaal uit, maar we doen het allemaal om verschillende redenen. Onderstaande tips kunnen dus wel werken of niet, probeer ze allemaal en check welke jou helpen.

Deel de taak op in kleinere taken

Misschien stel je de taak uit, omdat het een monsterklus is. Het kan dan helpen om de taak op te delen in kleinere taken. Dat geeft een veel lekkerder gevoel, omdat je dan aan het einde van de dag iets van je to do-lijstje kan afvinken. Dat geeft je de volgende dag weer goede moed om weer je werk op te pakken.

Wees lief voor jezelf

Dat je klusjes en werk uitstelt, betekent niet dat je lui en ongedisciplineerd bent. Zoals we eerder al zeiden ben je zeker niet de enige die uitstelt. Misschien heb je op het moment weinig energie, ben je gewoon niet geïnspireerd of kun je wel wat rust gebruiken. Gun jezelf dat dan ook op dit moment, en spreek met jezelf af dat je er morgen gewoon weer keihard tegenaan gaat.

Zorg dat je niet afgeleid kan worden

Je moet nog duizend dingen doen, maar zit grappige video’s op YouTube te kijken. Of je scrolt nog één keer door Instagram. Haal die verleidingen weg! Dat betekent: leg je telefoon weg en installeer Cold Turkey. Die blokkeert alle websites voor een bepaalde tijd, waardoor je dus ook niet in de verleiding kunt komen.

Geef jezelf 15 minuten

Alle begin is moeilijk. Dit spreekwoord is echt waar. Spreek daarom met jezelf af dat je 15 minuten aan de slag gaat met de taak die je al eeuwen voor je uit schuift. Misschien ga je door na dat kwartier, misschien niet. Maar je maakt in ieder geval die 15 minuten af. Vaak zit je er dan in en is het minder moeilijk om door te gaan.

Oké uitsteller! Nu is het de bedoeling dat je deze tips vandaag gaat toepassen. Niet later.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️