Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Hallo zomer! 7 x heerlijke zomerse vega(n) BBQ-recepten

Het barbecue-seizoen is weer geopend, en hoe! En hoewel we er vroeger misschien van overtuigd waren dat een barbecue altijd gepaard gaat met vlees, bewijzen we tegenwoordig zeker het tegendeel. Heb jij nog moeite met vegetarische of vegan gerechten die je klaar kunt maken op de barbecue? We delen zeven overheerlijke recepten.

Want als je vegetarisch of veganistisch eet, ben je heus niet alleen aangewezen op de salades en droog brood. Er is veel mogelijk op de barbecue, ook zonder vlees en andere dierlijke producten.

We delen daarom zeven gerechten: 4 vegan BBQ gerechten en 3 vega BBQ tips.

Vega BBQ gerechten

Eet jij geen vlees of vis, maar wel zuivel? Dan zijn de onderstaande recepten echt iets voor jou.

1. Spicy noedelsalade met mango en auberginespiesjes van de barbecue

Yum, een noedelsalade! Deze salade bevat spiesjes met mango en aubergine van de barbecue. Dit is een tof vegetarisch gerecht met krachtige smaken van de sambal, honing en sojasaus. Het recept vind je bij onze culinaire collega’s van Culy.

2. Pompoen met burrata en pesto van de barbecue

Pompoen van de barbecue is gruwelijk lekker. Combineer dat met burrata en pesto, en je hebt een overheerlijk gerecht op je bord liggen. Het recept komt uit het boek Gruwelijk Grillen van Leonie ter Veld, maar je vindt dit recept ook op Culy.

New kid in town: 100% vegan Margo’s in de Amsterdamse Jordaan

3. Halloumi spiesjes

Nog zo’n fijn idee voor de barbecue: spiesjes met halloumi. Halloumi is een kaassoort die goed te verhitten valt zonder dat de kaas zijn structuur verliest. Combineer de kaas met je favoriete groentensoorten, zoals bij dit gerecht van Miljuschka.

Vegan BBQ recepten

Eet je liever helemaal geen dierlijke producten als kaas en honing? Dat is geen probleem – ook als veganist is er op de barbecue veel mogelijk. De onderstaande recepten zijn daar een goed voorbeeld van.

1. Steak van aubergine

Het is dé tip van topchef Gordon Ramsay: behandel jouw groenten als een stuk vlees, en ze zullen voortreffelijk smaken. Wist je bijvoorbeeld dat je een ‘steak’ kunt maken van een aubergine, zoals deze miso aubergines, of bijvoorbeeld een bloemkoolsteak? Ook ontzettend lekker op de barbecue.

6 vegan kookideeën waar je nog niet aan had gedacht

2. Vegan burger (met de Beyond Burger!)

Onze culinaire collega’s van Culy maakten een tijdje geleden een heerlijke vegan burger met de plantaardige burgers van Beyond Meat. Een aanrader, ook als je de burgers op de barbecue klaarmaakt. Wedden dat zelfs vleeseters deze burger lekker vinden? Het recept vind je hier.

3. Shoarma van knolselderij

We deelden dit recept voor vegan shoarma van knolselderij al eerder in onze Vegan Vrijdag rubriek, maar het gerecht is té lekker om ‘m niet nog een keer te delen.

Vegan Vrijdag: shoarma van knolselderij (van de barbecue!)

groentenspiesje barbecue bbq recept
Foto: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Groentenspiesjes

Hold on, groentenspiesjes van de barbecue zijn misschien niet het meest originele tip, maar deze groentenspiesjes van The Kitchn zijn écht het allerlekkerst. Dat komt door de waanzinnig lekkere balsamico glazuur. Een aanrader voor op de barbecue.

Eet smakelijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️