Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 20 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Leonie (33): ‘Ik zat 8 jaar lang vast in een relatie met een narcist’

De relatie van Leonie begon zo leuk, tot ze tijdens het samenwonen erachter kwam dat haar Yuri helemaal niet zo leuk was. “Ik had een relatie met een narcist. Hij heeft mij gemanipuleerd en kapot gemaakt. Ik ben bij hem gebleven tot ik niet meer kon”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Yuri en ik leerden elkaar tien jaar geleden tijdens het uitgaan in Rotterdam kennen. Ik zag hem al een tijdje naar mij kijken, maar durfde pas na een paar drankjes op hem af te stappen. Aan het einde van een gezellige avond wisselden we nummers uit. Ik was nog niet thuis of ik ontving al een berichtje van hem. Mijn hart maakte een sprongetje.

Daten

We gingen al snel daten. Ik voelde me bij hem zo speciaal. Ik had in het verleden wat korte relaties gehad met jongens die weinig respect voor vrouwen hadden. Eindelijk voelde ik me goed bij een jongen. Yuri vertelde hoe leuk en mooi hij mij vond. Wel wilde hij de hele dag door weten waar ik was en wat ik aan het doen was, maar ik vond dat op dat moment niet vervelend of vreemd. We waren immers heel erg verliefd.

Samenwonen

Na een halfjaar ging ik bij Yuri wonen. Ook al woonde hij 50 kilometer van mijn familie vandaan, ik wilde graag bij hem zijn. De eerste weken waren fantastisch, tot hij opeens raar ging doen. Zo vond hij het niet fijn als ik een bezoekje wilde brengen aan mijn vriendinnen en familie. Hij vond dat ik al mijn vrije tijd met hem moest doorbrengen. Als ik toch ging werd hij boos en stuurde hij mij gemene berichtjes. Op die manier kon ik geen plezier hebben bij mijn vriendinnen en familie. Wanneer ik thuis kwam vond hij dat ik me niet zo moest aanstellen.

Steeds vreemder gedrag

Dit rare gedrag kwam in de eerste twee jaar van ons samenwonen steeds vaker voor. Ik merkte zelfs dat ik bang voor hem werd. Het contact met mijn vriendinnen werd een stuk minder en ik sprak ook niet meer met ze af. Familie zag ik misschien nog maar één keer in de drie maanden en altijd wanneer Yuri er ook bij was. Dit was niets voor mij, ik zag mijn familie het liefst iedere week.

Relatie met narcist

Op een dag sprak ik met een vriendin en liet wat los over het gedrag van Yuri. Ze voelde namelijk dat er iets aan de hand was. Ik vertelde haar dat hij sinds het samenwonen niet alleen extreem jaloers was maar ook erg egoïstisch. Het ging het altijd om hem.

Hij vroeg nooit naar mij, want dat leek hem niet te interesseren. Ze vertelde dat zijn gedrag leek op een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Toen ik ging opzoeken wat dat inhield, viel bij mij het kwartje. Ik had gewoon een relatie met een narcist. Alle eigenschappen van een narcist waren op Yuri van toepassing.

Angst

Yuri zijn gedrag werd steeds erger en mijn angst voor hem ook. Ik durfde niemand te vertellen wat er aan de hand was, want ik wilde niemand opzadelen met mijn problemen. Vanuit het niets zocht Yuri ruzie en uiteindelijk begon hij mij zelfs te slaan. Ik voelde me zo alleen. Ik wilde niets liever dan bij hem weggaan, maar waarheen? Natuurlijk kon ik naar mijn ouders, maar daar speelde hij altijd de goedzak. Ik wist zeker dat mijn ouders mij dan zouden overhalen om weer terug te gaan naar hem. Zij wisten niet hoe hij echt was.

Ontsnappen uit relatie

Na een relatie van acht jaar, waarvan we zeven en een half jaar hadden samengewoond, kon ik niet meer. Ik wilde zelfs niet meer leven. Op een ochtend werd ik wakker en vertrok ik naar mijn werk. Toen ik zeker wist dat Yuri ook naar zijn werk was, reed ik snel terug naar huis. Ik besloot al mijn kleding en belangrijke persoonlijke spullen in te pakken en ik vertrok.

Daarna reed ik door naar mijn ouders, waar ik eindelijk de moed had om te vertellen wat er aan de hand was. Ik bleef daar niet lang, omdat ik bang was dat Yuri daar heen zou komen. Ik reed daarna naar het huis van een collega, waar ik een paar weken mocht logeren.

Stalken

Yuri liet het er niet bij zitten en begon mij te stalken. Ik nam een nieuw telefoonnummer, blokkeerde hem op social media en bleef zoveel mogelijk binnen. Ik was ontzettend blij dat ik van mijn werk mocht thuiswerken, want ik was bang dat hij ook bij mijn werk voor de deur zou staan. Gelukkig was dat niet het geval. Via een vriendin hoorde ik al snel dat hij een nieuw slachtoffer gevonden had. Ik had medelijden met dat nieuwe meisje, want ik wist hoe zwaar het was om een relatie met een narcist te hebben. Toch was ik vooral blij dat ik in ieder geval van hem af was.

Therapie

Inmiddels zijn we al twee jaar uit elkaar en heb ik mijn leven weer opgebouwd. Ik heb een leuk appartementje, ben nog steeds blij met mijn werk en heb weer veel contact met mijn vriendinnen en familie. Ik ben er dankzij therapie weer bovenop gekomen. De therapie heeft mij laten inzien, hoe fout de relatie met Yuri was. Ik heb nog wat sessies nodig, voordat ik weer de oude Leonie ben, maar ik zie de toekomst in ieder geval rooskleurig in. En een nieuwe vriend? Daar moet ik nog even niet aan denken.”

Waar je tegenaan kan lopen als je gaat samenwonen (en zo tackel je het)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️