Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 11 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom Valentijn overrated is

De liefde vieren, dat is natuurlijk altijd een goed idee, maar hebben we daar het marketinggedreven Valentijn voor nodig? Zéker niet.

Het komt zo onschuldig over, op de middelbare school een roos sturen naar jouw geheime crush uit een andere klas of een lief briefje voor je lover achterlaten op de keukentafel. In principe is er met de liefde vieren en lief zijn voor elkaar natuurlijk helemaal niets mis (sterker nog: hoe meer hoe beter!), alleen zit er aan Valentijn een merkwaardig randje.

De nadelen van Valentijn

Het romantische idee van jouw liefde naar een ander uiten, is namelijk helaas niet het enige wat komt kijken bij Valentijn. Nee, Valentijn is een romantisch ideaalbeeld geworden waaraan we ons spiegelen.

Ben je wéér single met Valentijn of vergeet je jouw liefde een cadeautje te geven, dan doet dat onbewust toch iets met je. Het is immers toch V-day… Ware het niet dat Valentijn inmiddels flink is gecommercialiseerd en er door slimme marketingacties wereldwijd miljarden worden binnengesleept door bedrijven als Hallmark (van de postkaarten). Maandenlang word je immers van tevoren bestookt door mailtjes en campagnes van allerlei bedrijven. Er wordt geld verdiend over het feit we denken dat we Valentijn moeten vieren.

Single zijn = compleet zijn

Het is dé aanleiding dat er elk jaar weer miljoenen singles op de wereld zijn die balen dat ze op Valentijnsdag niks krijgen, dat ze single zijn en misschien niet goed genoeg zouden zijn.

Onzeker

Valentijn impliceert dat er een soort ideaal is van de ware liefde die jouw leven compleet zou moeten maken. Dat vier je dan met romantische cadeaus. De grote keerzijde, echter, is dat het ons hartstikke onzeker maakt. Het geeft een gevoel alsof je niet compleet zou zijn zónder jouw grote geliefde. Alsof die jouw relatie iets zou zeggen over jouw mate van geluk, en een relatie an sich staat voor geluk.

Relatie staat niet per se voor geluk

Ik denk er mijn hand voor in het vuur te kunnen steken dat er heel wat relaties zijn die er helemaal niet zo gelukkig aan toe gaan en dat er daarentegen juist heel veel gelukkige singles zijn die blij zijn met zichzelf en daarvoor niet per se een ander nodig hebben.

Ja, liefde kán geluk brengen, maar dat betekent niet dat je pas gas gelukkig bent met een relatie. Uiteindelijk gaat meer dan de helft van de samenwonende stellen uit elkaar en wel 39,6 procent van de getrouwden stellen. Dat kan een teleurstelling zijn als je altijd hebt gehoord dat de liefde levenslang zou moeten zijn. Misschien komt liefde wel in allerlei vormen en maten. Zo bepleit filosoof Alain de Botton niet voor niets voor korte relaties (niets ‘ze leefden nog lang en gelukkig’).

Jij bent immers verantwoordelijk voor jouw eigen geluk en niet iemand anders. Dus, ben jij alleen met Valentijn? Niks aan de hand! Heb je een relatie? Doe wat liefs als je dat wilt, maar niet omdat het moet ;-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️