Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 14 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Valentijnsdag: waarom het helemaal oké is om single te zijn (dít zijn de voordelen)

Valentijnsdag: allemaal goed en wel voor de happy couples, maar voor de singles heeft het toch ieder jaar iets confronterend. Wij vinden het vooral een goede reden om eens te kijken wat de voordelen zijn van single zijn. Want die zijn er genoeg!

We zijn dag in, dag uit bezig met het updaten van ons datingprofiel. Is een relatie over? Dan wordt van je verwacht dat je op zoek gaat naar de volgende. Lang single zijn? Daar moeten we vooral niet aan denken. Onterecht natuurlijk.

Dit zijn de voordelen van single zijn

Want single zijn heeft veel meer voordelen dan je denkt.

1. Meer rust in je hoofd

Toen ik mijn single vriendinnen vroeg naar de voordelen van single zijn, beweerde iemand (die net een relatiebreuk achter de rug heeft) dat ze zich sinds haar breuk ‘een stuk meer zen dan een tijdje geleden’ voelt. Dat hoeft ook niet te verbazen: relaties brengen – naast plezier – natuurlijk ook heel wat twijfels en onzekerheden mee.

Mag ik alsjeblieft ook géén happy single zijn?

Want zodra relaties niet meer zo soepel verlopen, heeft dat een onmiddellijke impact op je gemoedstoestand. Single zijn daarentegen neemt die twijfels voor een groot deel weg. Bye-bye negatieve gevoelens, hallo mentale rust!

2. Gevoel van vrijheid

Sinds de lockdown hoeven we je vast niet meer te vertellen dat vrijheid een kostbaar goed is. En dat geldt óók in de context van relaties. Vergeet immers niet dat relaties ook heel wat verplichtingen met zich meebrengen. Quality time met je lover is één ding, maar denk ook aan de afspraken met je schoonfamilie en andere events waar je als ‘partner van…’ verwacht wordt.

Hoe bevrijdend is het dan om gewoon zelf te kunnen beslissen wat je doet en met wie, zonder dat je hier enige verantwoording voor hoeft te geven? Hoe heerlijk is het om met niemand rekening te hoeven houden in dagelijkse keuzes en de vakanties die je boekt? We zeiden het al: een kostbaar goed dus.

3. Op stap gaan is spannender

Iedereen die wel ‘ns op stap gaat weet: clubs zijn véél interessanter terrein voor wie single is dan voor wie bezet is. Immers: flirten zonder een stemmetje in je hoofd dat je opzadelt met schuldgevoelens is toch veel toffer?

We kunnen het ook omkeren: op stap zijn als je bezet bent (en kiest voor een monogame relatie) kan in feite een behoorlijk saaie aangelegenheid zijn…

4. Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf

In een relatie gedraag je je vaak volgens bepaalde patronen, op een tamelijk statische manier. Door single te zijn is het makkelijker om nieuwe patronen bij jezelf te ontdekken.

Misschien is een relatiebreuk wel de trigger voor nieuwe hobby’s, misschien ontmoet je door single te zijn nieuwe mensen, misschien leer je eindelijk écht hoe je self-care toepast op je dagelijks leven. Conclusie: single mensen bewandelen vaak hele interessante levenspaden, iets wat in schril contrast staat met de ‘sleur’ die veel koppels na enige tijd omschrijven.

En oh ja: hadden we al gezegd dat je gewoon ongegeneerd kunt flirten met sexy barista’s?

Houd je van romantiek, maar ben je single? Dan is dit het proberen waard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️