Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Verzorging 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Vaginaal stomen: is dit wel zo’n goed idee?

Vagina stomen, flamoes-douche, V-Steaming of Yoni stomen. Hoe je het ook wil noemen, het staat allemaal voor vaginaal stomen. Dit is een eeuwenoude traditie waarbij de vagina en baarmoeder door middel van kruidenstoom worden gereinigd. Zo’n stoombadje klinkt natuurlijk heerlijk, maar is het vagina stomen wel zo’n goed idee?

Ieder jaar zijn er meerdere nieuwe hypes op het gebied van gezondheid. Dit jaar is vaginaal stomen een nieuwe hype. In Nederland is het nog niet heel gebruikelijk, maar in Afrika en Suriname is het meer dan normaal. Ook zweren verschillende Amerikaanse celebrities erbij, waardoor meer en meer vrouwen het willen doen. Alleen helemaal zonder gevaar is het niet.

Wat gebeurt er bij vaginaal stomen?

Bij vaginaal stomen zit je boven een kom met heet water met daarin kruiden. Kamille, oregano, basilicum, lavendel, goudsbloem, frambozenblad en bijvoetkruid worden bij het stomen van de vagina gebruikt. Het stomen zou diverse voordelen bieden, zoals: het stimuleren van de genezing na een bevalling en het reinigen van de vagina na een abortus of miskraam.

Ook zou het moeten zorgen voor een hogere vruchtbaarheid en verlichting van menstruatiepijn. Tijdens het stomen worden de poriën geopend, waardoor de kruidenstoom kan worden opgenomen in het weefsel van de vagina en van de baarmoeder.

3x gevaren bij vaginaal stomen

Vaginaal stomen is niet helemaal zonder gevaar, sterker nog er kleven meerdere gevaren aan, waar je zeker rekening mee moet houden. Gevaren zoals:

1. Verbrande vagina, anus en blaas

Als je boven een heet stoombadje gaat zitten of hangen, dan bestaat de kans dat je je vagina verbrandt aan de hete stoom. Dat niet alleen, bij een ernstige verbranding kun je ook je blaas en je anus beschadigen en dat is natuurlijk iets dat je moet zien te voorkomen. Als je toch wil stomen, dan is het belangrijk om goed te checken of de stoom niet te heet is.

2. Meer afscheiding door verstoorde pH-waarde

Wanneer je vaginaal gaat stomen, kun je de pH-waarde van de vagina verstoren. Dit kan leiden tot een vaginale infectie, ook wel bacteriële vaginose genoemd. De afscheiding krijgt hierbij een sterke en visachtige geur. Ook kun je last krijgen van een brandend gevoel bij het plassen of afscheiding in een gele of grijze kleur.

3. Vaginale jeuk

Niet alleen kun je door een verstoorde pH-waarde afscheiding krijgen dat anders ruikt of een andere kleur heeft. Ook kun je last krijgen van ernstige vaginale jeuk. Door het vaginaal stomen worden alle goede bacteriën en natuurlijke zuren uit de vagina gehaald, wat ook gebeurt wanneer je zeep gebruikt.

Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️