Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Liefde & Seks 18 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Uitgekeken op je partner: dit kun je doen om je relatie toch nog te redden

In elke langdurige relatie kunnen er (meerdere) momenten zijn waarop een van beide partners  uitgekeken is op de ander. Hoewel het een grote uitdaging kan zijn, is het wél mogelijk om een relatie te redden. Maar dan moeten beide partners wel bereid zijn om eraan te werken. 

Zo’n gevoel van afstand kan makkelijk ontstaan door verschillende factoren, zoals routine, gebrek aan communicatie of veranderende interesses. 

Relatie redden? 10x dingen die je kunt doen

Wil je een poging doen om jouw relatie te redden? De volgende dingen kunnen je daarbij helpen.

Communicatie opnieuw belangrijk maken 

Vaak ontstaan problemen in een relatie door gebrek aan communicatie. Neem de tijd om met je partner te praten over wat je voelt. Open en eerlijke communicatie kan misverstanden oplossen en voor een dieper begrip tussen jullie zorgen.

Probleem achterhalen 

Ga samen zitten en probeer de kern van het probleem te achterhalen. Is het gebrek aan spanning? Zijn er onopgeloste conflicten? Door de onderliggende oorzaken te begrijpen, kunnen jullie gerichter werken aan oplossingen. Bijvoorbeeld door elkaar weer spannender te vinden of aan een conflict te werken.

Nieuwe dingen ontdekken

Routine kan dodelijk zijn voor passie en interesse in een relatie. Probeer nieuwe activiteiten of hobby’s samen uit om de vonk weer aan te wakkeren. Dit kan variëren van een nieuwe sport tot het volgen van een kookcursus. Tijdens deze activiteit is de kans aanwezig dat het vuurtje tussen jullie weer oplaait!

Elkaar ruimte geven

Soms kan het op elkaar uitgekeken raken ontstaan door een gevoel van verstikking in de relatie. Geef elkaar ruimte voor eigen interesses en laat de ander ook genoeg tijd doorbrengen met vrienden en familie. Zeker als je een lange tijd samen bent, heb je ook tijd voor jezelf nodig.

Therapie

Als jullie er samen niet uitkomen, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut kan jullie helpen om de communicatie te verbeteren en dieperliggende problemen aan te pakken.

Denk aan de goede tijden

Het kan helpen om terug te denken aan de momenten waarop jullie echt gelukkig waren samen. Dit kan jullie motiveren om te werken aan het herstellen van die band.

Werk aan jezelf

Soms kan het gevoel van uitgekeken zijn op je partner voortkomen uit persoonlijke ontevredenheid. Wijs daarom niet altijd naar de ander maar realiseer je dat het belangrijk is om aan jezelf te blijven werken.

Stel realistische verwachtingen

Verwacht niet dat het redden van een relatie gemakkelijk zal zijn. Het vergt tijd, toewijding en geduld van beide kanten. Wees realistisch over wat je kunt bereiken en geef niet op bij de eerste tegenslag.

Focus op de positieve aspecten

Probeer je te concentreren op de positieve aspecten van je partner en je relatie. Vaak kan het gevoel van uitgekeken zijn worden overstemd door dankbaarheid en waardering voor wat je wel hebt.

Wees bereid om los te laten

Ondanks alles is het soms toch het beste om los te laten. Wees eerlijk tegen jezelf en je partner als jullie relatie niet meer gezond is. Het kan moeilijk zijn, maar soms is uit elkaar gaan de beste optie voor allebei.

7 kenmerken van een succesvolle relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️