Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 27 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Transformatief reizen is meer dan een trend: groei als mens én geef terug tegelijk

In een wereld waarin we vaker wel druk zijn dan niet en persoonlijke groei steeds hoger in het vaandel staat, neemt transformatief reizen een heuse vlucht. De nieuwe reistrend is meer dan een ‘traditionele’ vakantie en draait om meer diepgang, connectie met de bestemming en lokale mensen én het resetten van jezelf dat – inderdaad –  leidt tot een persoonlijke transformatie. Hoe doe je aan transformative traveling?

We zien de term transformative traveling steeds vaker voorbij komen. Reizen wordt steeds populairder onder een groot deel van de wereldbevolking, waarbij er steeds meer behoefte is aan diepgang en authentieke ervaringen. En dat is precies waar transformatief reizen om de hoek komt kijken.

Wat is transformatief reizen?

Wereldwijd lijkt er steeds meer een behoefte aan diepgang, ervaringen opdoen die bijdragen aan persoonlijke groei en al helemaal als het aankomt op reizen. De gewone toerist uithangen? Liever gaan we voor een bijzondere ervaring waarbij we de omgeving écht leren kennen, omgaan met lokale mensen en leren over hun cultuur. Dingen die we thuis dus niet kunnen doen.

Transformative tourism gaat daarom verder (lees: dieper) dan enkel ontspannen en sightseeing. Bij transformatief reizen draait het om op jezelf reflecteren, maar ook om de verschillende culturen en omgevingen beter te leren begrijpen die je tegenkomt. Zo transformeer je niet alleen de manier waarop je reist, maar ook wie jij bent als persoon. 

Meer dan een gewone toerist zijn

Aan BBC vertelt de hoofdredacteur van Travel Weekly, Arnie Weissman, over de nieuwe trend: “What that transformation is will be different for every traveller: some will be about traversing exterior landscapes, and some will be about traversing interior landscapes.”

Uiteindelijk gaat het er bij transformatief reizen dus vooral om dat je meer komt doen dan een kijkje nemen en meer bent dan een ‘gewone toerist’. Het gaat om langzaam reizen, jezelf openstellen voor je omgeving en ervaringen opdoen die jou als persoon voor altijd veranderen. Kijk, dát is de magie van reizen, schreef ik onder meer in het boek ‘De magie van reizen‘.

Voor de conscious reiziger

De vorm van toerisme wordt steeds populairder bij een groeiende groep bewuste reizigers die op zoek zijn naar ervaringen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan spirituele retraitesvrijwilligerswerkculturele uitwisselingen en natuurgerichte trips die voldoende ruimte bieden voor reflectie én leren. 

Hoe kun je op een transformatieve reis?

Een transformatieve reis kun je dus op allerlei manieren vormgeven. Je hoeft heus geen spiritueel retreat te bezoeken om je reis transformatief te maken, je wilt vooral op je nieuwe bestemming een komen met een open mind.

Ashram bezoeken

Je kunt verschillende transformatieve reizen plannen, bijvoorbeeld het bezoeken van een ashram (een ontmoetingsplaats voor aanhangers van religies uit India). Je kunt de ashram van tevoren laten weten waar je naar opzoek bent. Je leert hier meditatietechnieken en kunt meeleven met hoe anderen leven in de ashram.

Wilde natuur

Een andere manier om een transformatieve reis te maken, is door de wilde natuur op te zoeken, ver weg van mensen. Je kunt daarvoor de jungle van Brazilië induiken, maar ook in Europa is er wilde natuur alom. Denk aan Schotland, Noord-Noordwegen en IJsland bijvoorbeeld. Een plek waar je in je eentje en in stilte tijd door brengt en terug kunt gaan naar de basics. Geen social media, geen to-do-lijsten, maar hikes, jij en de natuur.

Vrijwilligerswerk

Een andere manier om te leren van je reis en als een ander mens terug te komen, is door iets terug te doen voor de omgeving die je opzoekt. Je kunt via het platform Workaway mensen met duurzame projecten helpen op hun stuk land waardoor je bijdraagt aan de omgeving of je kunt meehelpen aan een school bouwen of ander belangrijk lokaal project.

Zenresort in Aruba

In het Caribische eiland Aruba is er zelfs een heus zen-resort geheel ingericht op transformative traveling. Bij het Bucuti & Tara Beach Resort vul je een uitgebreide vragenlijst in, zodat je persoonlijke doelen en wensen ook echt vervuld kunnen worden. Of je nu op zoek bent naar innerlijke rust, fysieke gezondheid of spirituele groei, Bucuti & Tara zorgt ervoor dat je de reiservaring krijgt die precies bij jou past. Van Qigong-les tot mindfulness-wandelingen en van yogales tot zelf Aloe Scrub maken. Een heus mini-retreat op maat dus.

Transformatief reizen is dus meer dan gewoon een trend, het is een manier om als persoon te kunnen groeien en te ontdekken hoe jij kan teruggeven aan de wereld. Hoe mooi is dat?

Dé onontdekte zomerbestemming voor elke avonturier en natuurliefhebber

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️