Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 18 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze hersentruc verzacht je leed na afwijzing

Iedereen voelt zich weleens buitengesloten. Als je op social media ziet dat al jouw vrienden de tijd van hun leven hebben zonder jou, als iemand na een paar dates opeens niets meer laat horen of wanneer een vriendin een afspraak met jou afzegt voor iemand anders. Klein lichtpuntje voor wanneer dit de volgende keer gebeurt: weet dat je brein je niet in de steek laat.

Hallo mindfuck!

Als we ons afgewezen voelen, halen onze hersens namelijk een trucje uit waardoor we sneller denken dat iemand onze richting op kijkt. Zo helpt ons brein een handje bij het maken van nieuwe vrienden, zeggen Finse onderzoekers. Een vriendelijke ontmoeting begint immers vaak met oogcontact.

Twee tegen één

Om een gevoel van afwijzing op te roepen vroegen de onderzoekers veertig studenten de computergame Cyber Ball te spelen, waarin 3 spelers een bal virtueel naar elkaar moeten overgooien. Alleen manipuleerden de onderzoekers het spel op zo’n manier dat de ene helft van de deelnemers langzaam maar zeker werden buitengesloten, totdat de andere twee computergestuurde ‘spelers’ in het spel de bal alleen nog maar naar elkaar overgooiden.

Klinkt onbenullig, maar gevoelsmatig was dat het allerminst. Het zelfvertrouwen van de buitengesloten spelers nam meteen een behoorlijke duikvlucht.

Lees ook: Hoe je iemand vriendelijk vraagt om afstand te houden (vreemden én vrienden)

Je wordt gezien (denk je)

En nu komt het: vlak na deze pijnlijke afwijzing (‘jij mag niet meer meedoen’) werd alle deelnemers gevraagd naar een reeks portretten te kijken. Op elke foto zagen ze dezelfde vrouw, alleen keek deze vrouw hen op sommige foto’s recht aan en keek ze op andere net een andere kant op.

De mensen die een normaal spelletje hadden gespeeld, zagen dit verschil goed. Maar de buitengesloten groep dacht vaker dat de vrouw hen aankeek, ook als dit niet het geval was.

Zo maak je vrienden

Dit kleine hersentrucje zou mensen helpen sneller te herstellen van dat nare gevoel van afwijzing. Buitengesloten mensen hebben namelijk sterker de behoefte om gezien te worden en zoeken daarom harder naar signalen dat ze er toch bij horen, stellen de onderzoekers.

Vind je vast uit leuk: Op afstand van je vrienden of partner? Zo onderhou je tóch je sociale leven

Dit past in de ‘social reconnection hypothesis‘ – het wetenschappelijke idee dat buitengesloten mensen ontvankelijker zijn voor sociaal contact, omdat zij harder op zoek gaan naar andere manieren van bevestiging.

Tja, het is niet veel… maar er bestaat dus een soort mentale airbag die de harde klap van afwijzing een beetje opvangt. Een piepklein beetje dan, want het effect was bij het bekijken van een tweede portrettenserie alweer voorbij.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️