Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 7 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Droom je van een tiny house? Zo maak je van jouw droom realiteit

Veel mensen dromen tegenwoordig van een simpeler leven, in een knusse woning, omringd door de rustgevende geluiden van de natuur, met alleen de spullen die je écht nodig hebt. Voor velen is de aantrekkingskracht van een tiny house onweerstaanbaar. Maar hoe maak je nou van jouw tiny house droom realiteit?

Tiny house-pionier Marjolein Jonker deelt met ons haar tips en tricks.

Van droom naar realiteit

We schreven al vaker over tiny houses en spraken twee jaar geleden al met Marjolein over de tiny house van de toekomst. Grote kans dat jij inmiddels óók bent gaan dromen over je eigen tiny house.

Een huisje tussen de twintig en vijftig vierkante meter dat alles heeft wat je nodig hebt en is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Een huisje dat jou de financiële ruimte en tijd geeft om het leven te leiden zoals jij dat wilt.

Maar dromen worden pas écht leuk als je ze werkelijkheid kan laten worden. Daarom schreef Marjolein Jonker het boek Tiny Houses: van droom naar realiteit, om je daarbij te helpen.

Compacte levensstijl

Wonen in een tiny house betekent dat je serieus moet ontspullen. Je moet een bewuste keuze maken voor een compacte levensstijl. Je zult moeten leren omgaan met beperkte ruimte en flink wat persoonlijke bezittingen moeten opgeven.

Daarnaast moet je een plek zien te vinden waar jouw tiny house mag staan en basiskennis hebben over de regelgeving. Het is een heel traject, maar gelukkig krijg je er ook een hoop voor terug. Zoals de vrijheid om dichter bij de natuur te leven, je ecologische voetafdruk te verkleinen en financiële onafhankelijkheid te omarmen.

Tiny house-pionier

In Nederland zijn er al honderden mensen die dat traject succesvol hebben doorlopen, waaronder Marjolein herself. Ze werd in 2016 de eerste legale tiny house-bewoonster van Nederland, heeft niet één, maar twee keer een tiny house laten bouwen en heeft de hele tiny house beweging in Nederland aangejaagd.

Daarmee heeft ze aan de wieg gestaan van de vele tiny house projecten die we in Nederland inmiddels rijk zijn, richtte ze stichting Tiny House Nederland en TinyFindy (een marktplaats voor tiny houses) op en heeft ze honderden mensen geholpen hun eigen tiny house te realiseren.

Tips en tricks van Marjolein

Een boek kon dus niet uitblijven. Daarin deelt Marjolein met alle liefde haar kennis, tools en bronnen die je nodig hebt om jouw tiny house project te starten en tot een goed einde te brengen.

Je leest en leert alles wat je moet weten zodat je straks, net als zij, lekker op de veranda van je huisje kunt genieten van meer tijd, meer geld en een mooie woning zonder torenhoge hypotheek. Misschien zelfs zonder hypotheek!

We delen een paar van haar tips:

  1. Begin met een visie: voordat je aan de slag gaat, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van wat je wilt bereiken met je tiny house. Wat zijn je prioriteiten? Wat zijn je must-haves?
  2. Zorg voor een solide plan: een goed plan is de sleutel tot succes. Marjolein raadt aan om je ontwerp zorgvuldig te plannen en rekening te houden met duurzaamheid en energie-efficiëntie.
  3. Kies de juiste locatie: Het vinden van een plek voor je tiny house kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Er zijn in Nederland diverse plekken waar je je tiny house kunt neerzetten, mits je aan bepaalde regels voldoet.
  4. Begrijp de kosten: Wonen in een tiny house kan kostenbesparend zijn, maar het is belangrijk om alle kosten in kaart te brengen. Denk aan de bouwkosten, eventuele grondkosten en nutsvoorzieningen.
  5. Leer van anderen: Marjolein benadrukt het belang van het leren van ervaringen van andere tiny house-bewoners. Deel ervaringen, bezoek tiny house-evenementen en sluit je aan bij de gemeenschap.

Weloverwogen keuzes maken

Of je er nu voor spaart of een lening afsluit, een tiny house kun je in relatief korte tijd schuldenvrij bezitten. Wist je dat reguliere huizenbezitters 25 tot 50 procent van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn? Het verbruik van gas, water en licht is veel lager in een tiny house.

Daarbij komt dat veel tiny houses zijn uitgerust om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen, waardoor de kosten nog verder omlaaggaan. En doordat je niet veel spullen kwijt kunt in je huis moet je weloverwogen keuzes maken en minder consumeren. Ook dat merk je in je portemonnee.

Investering maken

Maar voor het zover is moet je wel wat geld investeren. De kosten van een tiny house kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals ontwerp, grootte en locatie. Hier zijn enkele kostenposten om te overwegen:

  • Bouwkosten: de kosten voor het ontwerpen en bouwen van een tiny house kunnen sterk variëren. Je kunt ervoor kiezen om zelf te bouwen of een professional in te huren, wat invloed heeft op de totale kosten.
  • Grondkosten: als je ervoor kiest om je tiny house op particuliere grond te plaatsen, kunnen de kosten voor de grond variëren. Sommige terreinen kunnen duurder zijn dan andere, afhankelijk van de locatie.
  • Nutsvoorzieningen: de kosten voor nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en afvalverwerking moeten worden meegerekend in je budget.
  • Onderhoudskosten: hoewel tiny houses doorgaans minder onderhoud vereisen dan grotere huizen, zijn er nog steeds kosten verbonden aan het onderhouden van je woning in goede staat.

Financiële vrijheid

Ondanks de initiële investering kunnen tiny houses op de lange termijn financiële flexibiliteit bieden. Lagere energiekosten en lagere hypotheeklasten kunnen je financiële vrijheid vergroten.

In het boek van Marjolein vind je gedetailleerde informatie over hoe je je financiën kunt beheren en een stap dichter bij een duurzame, minimalistische en bevredigende levensstijl kunt komen. Dus waar wacht je nog op? Maak je droom van een tiny house realiteit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️