Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 7 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Zó open minded zijn Nederlanders over seks (aldus dit onderzoek)

Hoe liberaal Nederland misschien ook naar de buitenwereld lijkt (wiet is immers legaal en hoeren bezoek je gewoon openbaar in het centrum van onze hoofdstad), toch heerst er op seks nog altijd een taboe. Hoe open minded zijn Nederlanders eigenlijk over seks?

Dít onderzoek liet zien hoe open minded nederlanders over seks zijn.

Hoe open zijn Nederlanders op seksgebied?

Reis af naar een willekeurig land en je zal binnen de kortste keren horen hoe tof veel buitenlandse mensen Nederlanders vinden vanwege hun open gedachtengoed. We mogen wereldwijd dan wel bekend staan als een open minded volk (ik bedoel: we groeien op tussen de coffeeshops), maar in hoeverre zijn we óók open over seks?

Om dat te onderzoeken, ondervroeg het gloednieuwe dating platform NousLib, dat singles én stellen aanmoedigt om hun seksualiteit te verkennen, aan 750 Nederlanders hoe open minded zij is op seksgebied. Wat bleek?

Seks is goed voor je welzijn

Uit de resultaten bleek dat:

 • 45 procent van de Nederlanders (die regelmatig seks hebben) experimenteert op seksueel gebied. In de drie grootste steden en randgemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is dit 52 procent.
 • Onder de Nederlanders die blij zijn met hun seksleven, probeert 63 procent graag nieuwe dingen op seksueel gebied uit.
 • Van de groep Nederlanders die goed in hun vel zitten, experimenteert 52 procent.
 • Ook blijkt uit dit onderzoek dat 29 procent van de Nederlanders niet tevreden is over hun seksleven. In het noorden is dit met 32 procent iets meer.

Kortom, mensen die openstaan voor nieuwe seksuele ervaringen, zijn vaker tevreden over hun eigen seksleven. Tegelijkertijd zijn mensen die tevreden zijn over hun seksleven, ook vaker tevreden over hun algehele welzijn. Een fijn seksleven hebben en goed in je vel zitten, heeft dus met elkaar te maken.

Seksperimenteren

Best wat Nederlanders durven te experimenteren onder de lakens, zo blijkt dus wel! Maar er waren meer interessante cijfers die uit het onderzoek kwamen. Namelijk:

 • In het noorden is de interesse in BDSM met 18 procent het hoogst.
 • 68 procent van de mensen uit deze regio heeft nog geen trio gedaan en hier ook geen behoefte aan. Dat is het hoogste percentage van Nederland.
 • Als we landelijk kijken, heeft 17 procent van de Nederlandse mannen interesse in een orgie, terwijl slechts 8 procent van de vrouwen hier aan zou willen deelnemen.
 • Het westen is de orgie-kampioen: 11 procent van de mensen in deze regio heeft dit al eens ervaren. Dat is bijna dubbel zoveel als de noorderlingen.
 • Het noorden heeft met 40 procent het hoogste percentage mensen dat seksspeeltjes regelmatig gebruikt of gebruikt heeft.
 • Het zuiden heeft daarentegen met 34 procent de minste interesse in het gebruik van seksspeeltjes dan de rest van Nederland.

Noord-Nederland you go!

Als het aankomt op  populariteit in polyamoreuze relaties en seksualiteit, blijken dít de resultaten:

 • 8 procent van de bevolking in de drie grote steden en randgemeenten geeft aan biseksueel te zijn.
 • 22 procent van de mensen die in deze steden en randgemeenten wonen, hebben seks gehad met iemand van hetzelfde geslacht.
 • In het noorden ligt dit percentage op 13 procent.
 • Met 9 procent kent het westen het hoogste percentage inwoners dat ooit een polyamoreuze relatie heeft gehad.
 • Het noorden is met 13 procent opnieuw de regio waar de meeste mensen dit willen uitproberen.
 • Het zuiden is het meest terughoudend wat polyamorie betreft: 79 procent is niet geïnteresseerd in deze relatievorm.

Seksueel experimenteren

Het credo van de sexy datingapp is ‘express yourself and share your fantasy’. Niet zo gek dus dat de app in de verlangens van Nederlanders dook. Het is dan ook een heus ‘sociaal dating platform’, waarbij ruimte is om een community te bouwen en ervaringen en verlangens te delen. Oe-la-la!

Je kunt je vrienden toevoegen, (seks)events aanmaken, scrollen door je feed met berichten en foto’s, chatten met andere members,  je beschikbaarheid aangeven via het icoon ‘vrij vanavond’ en je kunt andere gebruikers aanbevelen.

Krijg jij hier rode oortjes van of sta je wel open voor een nieuw (seksueel)avontuur? Misschien is de app dan het proberen waard. Ook kun je eens de app Feeld downloaden, een app die het taboe seks en seksuele voorkeuren al jáááren doorbreekt.

Enjoy!

Een vrijpartij op je to-dolijstje zetten blijkt de oplossing voor meer seks in een lange relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️