Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 16 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo weet je of het tijd is voor wat anders (want bestaat het juiste pad wel?)

Het gaat tegenwoordig zo vaak over je purpose en calling vinden dat het niet gek is als jij je weleens hebt afgevraagd of je wel op het juiste pad zit. Maar ja, wat is het juiste pad dan precies? Hoe kom je hierachter? En bestaat het juiste pad wel écht?

Zo weet je of je op het juiste pad zit of dat het tijd is voor wat anders.

Is het tijd voor wat anders?

Veel mensen worstelen met de vraag of ze bij hun huidige baan nog wel op hun plek zitten.  De meesten spenderen er immers acht uur per dag. Aan de ene kant willen we onszelf groeien en ontwikkelen, en werk doen dat dicht bij onze ‘purpose‘ ligt.

Aan de andere kant is het lastig van een vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Wat nou als we de verkeerde keuze maken?

https://www.bedrock.nl/zoektocht-passie-stop/

In de mindbodygreen podcast vertelt Gary Zukav, New York Times bestselling auteur van Seat of the Soul, hoe je weet of het tijd is voor wat anders. “Als je in de tegenovergestelde richting van je purpose beweegt, weet je dat ergens diep van binnen”, legt hij uit. Volgens hem hoef je hiervoor simpelweg te luisteren naar je intuïtie, onderbuikgevoel of hoe je het ook wel noemen.

Tenminste, simpelweg… Voor de meeste van ons is het helemaal niet zo simpel om naar onze intuïtie te luisteren. Zukav heeft daarvoor ook een oplossing: door te kijken naar de fysieke sensaties van je lichaam.

Als er een verandering nodig is in je leven, kan het zijn dat je hoofd dit nog ontkent. Je lichaam weet het al wél. Helaas luisteren we tegenwoordig niet meer genoeg naar ons lichaam, totdat het te laat is.

Stressed out: 15 tekenen dat je (te) veel stress ervaart

Ben je vaak ziek? Heb je last van je nek of rug? Vaak hoofdpijn? Of heb je onverklaarbare huidklachten? Dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam en dus ook je intuïtie je iets proberen te vertellen.

Oefening om het juiste pad te vinden

Heb je geen lichamelijke klachten die op stress wijzen, maar vraag je je toch af of je op het juiste pad zit? Dan heeft Zukav een oefening die je helpt meer naar je intuïtie te luisteren. “Vraag jezelf af wat je intentie is”, zegt hij in de podcast. “Stel dat je van baan wil veranderen. Vraag jezelf af: waarom? Het antwoord is misschien: zodat ik meer geld kan verdienen.”

Daarna blijf je jezelf afvragen waarom. Waarom wil je meer geld verdienen? Misschien omdat je een groter huis wil hebben. Maar waarom wil je dat eigenlijk? “Ga steeds dieper, dieper en nog dieper”, zegt hij. Uiteindelijk zal je achter de daadwerkelijke reden komen en weten of je dit echt wilt of dat er iets anders achter zit.

Bestaat het juiste pad wel?

Hij benadrukt ook dat we vaak te veel druk leggen op de vraag of we ons wel op het juiste pad bevinden. “Je leert van welke keuze je ook maakt”, zegt hij. Er is dus niet één juiste pad dat je per se moet nemen. Natuurlijk zullen sommige wegen meer direct en plezierig zijn, en sommigen juist langer en moeilijker. Maar er bestaat geen foute keuze.

Tijd voor een nieuwe baan? 6 tips om werk te vinden dat voldoening geeft

Het is helemaal niet erg om je af en toe af te vragen of het tijd is voor iets anders. Maar de boodschap is dus om niet te veel druk te leggen op de keuze die je moet maken. Luister naar je lichaam en je intuïtie en je zal één van de juiste paden kiezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️