Laura Luijk
Laura Luijk Psyche 23 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom iedereen Think Like a Monk in zijn boekenkast moet hebben

Ben je op zoek naar een boek dat levensveranderend is? Think Like A Monk vervult je wensen, want het boek neemt je mee op een spirituele reis met levenslessen uit de oude hindoe traditie die jij vandaag de dag ook kunt toepassen in jouw drukke leven.

Jay Shetty is van alle markten thuis; hij is een award-winning host, content creator, motivational speaker en auteur, maar was in het verleden ook een monnik. Hoewel hij nu weer in de bewoonde wereld woont, heeft hij verschillende lessen geïntegreerd in zijn drukke leven in Los Angeles.

Leven als een monnik

Het boek spoort je niet aan om direct al je spullen te pakken en je vertrouwde leven achter te laten, maar wel om de relatie met jezelf en anderen te verbeteren. Jay Shetty deelt essentiële levenslessen die hij heeft geleerd terwijl hij als monnik in een klooster leefde.

Dankzij hem hoeven wij er dus niet voor te kiezen om ons gelijk volledig van de wereld af te zonderen, maar hij geeft ons wel handvatten om met meer rust en doelgerichter het leven door te gaan.

Van een Monkey Mind naar een Monk Mind

In zijn boek beschrijft hij de monkey mind. Dit is het brein, die net als een aapje van de hak op de tak springt en snel afgeleid raakt. Deze mentaliteit zorgt ervoor dat we leven op de automatische piloot en dat we een beetje gevoelloos worden. De monnik mind is het complete tegenovergestelde.

Het stopt om te observeren, om in het hier en nu te zijn, creëert bewustwording en is proactief en niet reactief. Het leert ons om onszelf te ontwikkelen, als tegenovergestelde van het aapjesbrein die voornamelijk gefocust is op de korte termijn.

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

Zoektocht naar je eigen identiteit

Het boek is opgebouwd in 3 delen: loslaten, groeien en geven. Loslaten gaat over de zoektocht naar jouw identiteit en helpt je om te accepteren wie jij als uniek persoon bent en om volledig in jouw kracht te gaan staan en overtuigingen los te laten die niet vanuit jezelf, maar vanuit andere komen.

Vind je dharma

Groeien gaat over het bewaken van de eigen identiteit en het leven naar de waarden die belangrijk zijn voor jou en die jou kenmerken. Hiervoor moet je eerst op zoek gaan naar je dharma, oftewel jouw roeping. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen, waar word je echt gelukkig van? Hier wordt uitgebreid aandacht aan besteed.

De betekenis van het hindoeïstische begrip dharma (en zo vind je de jouwe)

Dankbaarheid als de sterkste drug

Het onderdeel geven gaat over het naar buiten treden in de wereld. Dankbaarheid en dienstbaarheid komen aan bod. Hoe geef je in relaties en hoe draag je positief bij aan de maatschappij? Jay Shetty legt de nadruk op het leven vanuit dankbaarheid en hoe ons leven zal veranderen als we met een dankbaar hart in het leven staan.

Je krijgt per onderdeel een praktische opdracht mee om zelf dankbaarheid te oefenen. Sommige oefeningen zo simpel als elke avond 5 minuten tijd spenderen aan het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent. En te bekijken hoeveel extra slaapuren je dat oplevert!

Grote kans dat je op de verkeerde manier dankbaarheid beoefent

Zweren bij mediteren

Jay laat ons kennismaken met verschillende soorten meditatietechnieken, zoals het toepassen van het juiste breathwork, het visualiseren tijdens een meditatie en het zingen of roepen van affirmaties. Volgens Jay is het een noodzaak in onze gestresste en snelle samenleving af ten toe stil te staan. En zeg eens eerlijk, moeten we niet allemaal vaker stilstaan in ons drukke leven?

Mediteren voor beginners: de BEDROCK meditatiegids

Door zijn leven als monnik weet Shetty in duidelijke taal uit te leggen wat de diepere betekenis is van het leven en waar het nou eigenlijk echt om draait. Ben je niet zo’n lezer? Dan kun je ook voor het luisterboek kiezen, ingesproken door Jay Shetty himself.

En kun je niet genoeg krijgen van Jay Shetty’s wijze lessen? Luister dan ook eens naar zijn podcast: On Purpose, waar hij in gesprek gaat met experts op het gebied van zelfontwikkeling. Na het lezen van dit boek ben je geïnspireerd om een nog waardevoller leven tegemoet te gaan. Dit boek is een fijne gids om moeiteloos te leren denken als een monnik!

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️