Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Liefde & Seks 25 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Ongelukkig in de liefde? 5x tekenen van een slechte relatie

Ze zeggen wel eens dat een (liefdes)relatie je kan ‘maken of breken’. Wanneer je een fijne partner aan je zijde hebt, zul je het gevoel hebben dat je de hele wereld aan kunt. Maar wat als dat niet het geval is en jouw relatie alleen maar negatieve energie oplevert? Deze tekenen kunnen dan ook wijzen op een slechte relatie.

Wanneer jij één van de ongelukkigen bent en in een slechte relatie zit, betekent het niet meteen dat jij je partner meteen hoeft te dumpen. Het betekent echter wel dat er werk aan de winkel is, als jij je relatie wil redden.

Tekenen van een slechte relatie

We geven toe: een slechte relatie klinkt vrij dramatisch. Narcisme, gaslighting, emotionele of fysieke verwaarlozing; het zijn allemaal termen die in je opkomen wanneer je een slechte relatie moet beschrijven.

Toch kan een toxic relatie veel subtieler zijn. Er zijn namelijk een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat jij in een slechte relatie zit. Nogmaals: wij moedigen je niet aan om de handdoek in de ring te gooien. Het kan echter wel een eye opener zijn om aan je relatie te werken.

Controle uitoefenen

Het eerste teken van een slechte relatie is niet altijd gemakkelijk te herkennen. In een ongezonde relatie zal namelijk één van de twee controle willen hebben over de ander. Soms gebeurt dit op een hele duidelijke manier: de persoon zal manipuleren of dreigen. Maar soms oefent een persoon controle uit op een subtielere manier. Een persoon kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij minder tijd met je vrienden besteedt of je financieel afhankelijk maken.

Jullie vertrouwen elkaar niet

Een ander teken van een slechte relatie is als er geen vertrouwen is. Nu snappen we dat jij niet jouw hele verleden tijdens de eerste date op tafel gooit, maar na verloop van tijd willen jullie geen dingen voor elkaar verborgen houden. Wanneer je merkt dat er geheimen voor elkaar zijn, is het verstandig om jezelf af te vragen waarom jullie dingen voor elkaar verzwijgen. Ben je bang dat de ander jou veroordeelt? Heb je het gevoel dat je niet helemaal jezelf kan zijn? Heb je spijt van bepaalde keuzes?

Er is geen respect

Respect is een groot woord, met een nog grotere betekenis. Wat voor de één onrespectvol is, kan voor de ander de normaalste zaak van de wereld zijn. Toch zijn er een aantal gedragsnormen en waarden die iedereen als respectloos kan herkennen. Iemand niet laten uitpraten, kleineren, pestgedrag; het zijn allemaal vormen waar respect ver te zoeken is. Het is belangrijk dat jij en je partner op één lijn liggen over deze normen en waarden en elkaar respectvol behandelen. Het is daarbij jullie eigen verantwoordelijkheid om je grenzen aan te geven wanneer de ander zich niet aan deze normen en waarden houdt.

Een emotionele rollercoaster

Eén van de tekenen van een slechte relatie is als er continue drama is. Er mag soms best wat turbulentie zijn; dat is normaal. Maar over het algemeen hoort een relatie veilig en stabiel te voelen. Wanneer je altijd on edge bent en het gevoel hebt dat je in een emotionele rollercoaster zit, is het tijd om een goed gesprek te voeren en wellicht dingen te veranderen. Een relatie hoort namelijk een positieve bijdrage te leveren; het hoort niet drama op te leveren.

Je hoopt dat de ander zal veranderen

Wanneer we verliefd worden, zul je de ander door een roze bril bekijken. Je ziet alle fantastische dingen en neemt de minder leuke dingen op de koop toe. Misschien negeer je de red flags zelfs onbewust of hoop je dat je de persoon kan veranderen. Op deze manier laat je je partner voelen dat je hem niet accepteert hoe hij is. Dit is niet alleen slecht voor de ander, maar ook voor jezelf. Waarom zou je je tijd verspillen in de hoop dat de ander verandert?

Waarom een gezonde dosis narcisme geen kwaad kan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️