Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Liefde & Seks 1 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

10x tekenen dat iemand jaloers op jou is

Iedereen is weleens jaloers. Jaloezie of afgunst is een emotie die je ervaart als iemand anders iets heeft wat jij ook graag zou willen. Het is een impuls en je kunt jaloezie niet vermijden. Jaloezie is niet altijd negatief, het heeft zelfs positieve kanten. Zo kan het je motiveren of inspireren om iets te bereiken.

Bijvoorbeeld als je jaloers bent op een collega die de functie krijgt die jíj had willen hebben. Daar kun je ziek van zijn, maar het kan je ook leren om jezelf meer uit te spreken en voor jezelf op te komen. Want jouw collega heeft dat wél gedaan en gaat er nu met de baan vandoor.

In een relatie hoort jaloezie erbij, dat komt voort uit de angst om iemand te verliezen. Onzekerheid in een relatie kan leiden tot ongezonde jaloezie. Dit kan zorgen voor vreemd gedrag. Jaloezie komt in de beste relaties voor. In familie, vriendschappen of liefdesrelaties.

Dit zijn 10 tekenen dat iemand jaloers is

 1. Je publiekelijk neerhalen door ongevraagd advies te geven.
 2. Je nooit feliciteren of een compliment geven.
 3. Hard lachen wanneer iemand jou voor gek zet of je beledigt.
 4. Roddelen achter je rug om.
 5. Emotioneel geladen opmerkingen maken.
 6. Passief agressief zijn zonder reden.
 7. Overwinningen of prestaties down graden.
 8. Oogcontact vermijden.
 9. Enorm kritisch zijn, ook als het niet nodig is.
 10. Heel benieuwd zijn naar jouw slechte nieuws.

Je snapt: het is niet fijn als je merkt dat iemand jaloers is. De negatieve gevoelens en acties die volgen, zorgen voor frustratie. Wat kun je doen om jaloezie tegen te gaan? Onderstaande tips kunnen jou helpen.

Zo deal je met jaloezie

Als je merkt dat iemand in jouw omgeving erg jaloers is, kan dat vervelend zijn. Stel je zus is nooit blij voor jou en als je vertelt dat je een nieuwe baan hebt, vraagt ze zich hardop af of je dat wel zou kunnen, dan is dat kwetsend. Of wanneer je cum laude afgestudeerd en studie vriendinnen vinden dat niet terecht want dat hadden ze zelf wel verdiend, is dat ook niet prettig. Jaloezie in relaties is killing en mensen die enorm jaloers zijn, kun je beter loslaten.

Dit laatste is niet altijd een optie of misschien ben jij wel degene die jaloers is. Dan zou je nieuw gedrag kunnen aanleren, dit is complex, maar zeker mogelijk. De eerste stap is het leren kennen van jezelf. In welke situaties word je jaloers? Wat voel je wanneer je jaloers wordt? Als je jezelf beter leert kennen, kun je jezelf ook aanleren om op een andere manier te reageren. Je hoeft jezelf niet op te vreten. Pak de oorzaak aan.

Jaloezie is verbonden met emoties als:

 • Verdriet
 • Woede
 • Ongelukkig zijn
 • Zelfmedelijden
 • Teleurstelling
 • Slachtofferrol
 • Agressie

Dit zijn geen fijne emoties en ze hebben vaak een onderliggende oorzaak. Je kunt jaloers zijn omdat een ander rijker is, knapper of socialer. Of je bent jaloers omdat iemand een baan heeft die jij graag zou willen. Hoe dan ook, als jaloezie de overhand neemt, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Ben je jaloers op een vriendin die knapper is? Werk aan jouw zelfbeeld! Iedereen is uniek, ook jij.

Jaloezie heeft impact op jouw gezondheid want levert stress op. Het gaat ten koste van prestaties omdat je je focust op negativiteit. Door jaloezie beland je in een negatieve spiraal. Stop met denken in tekorten en wees dankbaar voor wat je wél hebt. Dit iedere dag benoemen en opschrijven helpt je.

Heb jij last van een laag libido? Check deze tips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️