Josje Smeets
Josje Smeets Liefde & Seks 23 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Heb jij last van een laag libido? Check deze tips

Waar mijn moeder regelmatig Tupperware-party’s bezocht, zijn tegenwoordig events met seksspeeltjes voor vrouwen dé grote trend. Een groep jonge vrouwen raakte er onlangs in de trein niet over uitgepraat en bij navraag blijken veel vrouwen al minimaal een zo’n party bezocht te hebben, maar wat als je een laag libido hebt?                           

Laag libido blijft taboe                                                                         

Maar wat nu als jij hier niet warm voor loopt en je juist moeite hebt om seksueel opgewonden te raken? Het hebben van een laag libido is helaas nog steeds een taboe, terwijl bijna een derde (!) van alle Nederlandse vrouwen hier last van heeft. Seksuele frigiditeit kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral als je jong en single bent en klaar bent om van het leven te genieten. Gelukkig zijn er tal van manieren om je seksuele zelf te ontdekken en te genieten van een opwindend seksleven.

Tips voor een opwindend seksleven                                                                                                        

Hier zijn enkele praktische, no-nonsense tips waarmee je direct aan de slag kunt.

1. Verken Je Eigen Lichaam                                                                                                   

Laten we eerlijk zijn: zelfbevrediging is een fantastische manier om te ontdekken wat je lekker vindt. Neem de tijd om je eigen lichaam te leren kennen zonder druk of verwachtingen. Gebruik verschillende aanrakingen, speeltjes, en technieken om erachter te komen wat jou echt doet genieten. Het is jouw lichaam – tijd om te ontdekken wat het allemaal kan!

Doe vooral niets dat niet goed voelt, maar ga steeds een stapje verder. Wanneer je merkt dat helemaal niets prettig voelt is het een idee om een keer naar een arts te gaan, wellicht is er een lichamelijke of hormonale oorzaak te vinden.

2. Be mindful                                                                                                                        

Mindfulness of meditatie, al is het maar vijf minuten per dag, kan je leren om meer in het moment te zijn. De focus op het hier en nu zal angst en stress verminderen, waardoor je meer openstaat voor plezier en opwinding.

3. Probeer Sensate focus                                                                                                       

Probeer Sensate Focus-oefeningen, ontwikkeld door Masters en Johnson. Deze oefeningen draaien om het herontdekken van plezierige aanraking zonder de druk van seks. Begin met jezelf of een partner zachtjes aan te raken zonder de intentie om tot geslachtsgemeenschap te komen. Het draait allemaal om plezier, niet om de daad zelf. Als je alleen wilt zoenen is dat prima, maar misschien kun je elke keer een stapje verder gaan.

4. Praat erover

Ja, praten over seks kan ongemakkelijk zijn, maar het is essentieel. Heb je een partner? Bespreek je gevoelens, wensen en zorgen. Ben je single? Neem dan je beste vriend(in) of een therapeut in vertrouwen. Als je je gedachten kunt uitspreken lukt het ze beter te ordenen, waardoor er letterlijk ruimte komt voor je (seksuele) gevoel.

5. Verbeter je zelfbeeld                                                                                                         

Een positief zelfbeeld is de sleutel tot een bevredigend seksleven. Werk aan zelfliefde en zelfacceptatie. Complimenteer jezelf, focus op je positieve eigenschappen en omring jezelf met mensen die je steunen en waarderen. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je kunt genieten van intimiteit.

6. Visualiseer

Mensen zijn sterk visueel ingesteld. Het kan daarom enorm helpen om een seksuele scène in te beelden met een aantrekkelijke partner in de hoofdrol. Ben je single en fantaseerde je weleens over die ene docent, de aantrekkelijke barvrouw of de broer van je beste vriendin? Wat let je, laat hem of haar een rol spelen in je fantasie! Lukt visualiseren niet? Struin dan het internet af op zoek naar vrouwvriendelijke erotische video’s. Vergeet je schaamte: iedereen kijkt af en toe porno, omdat het wérkt! Kijk niet ‘omdat het moet’, maar probeer ervan te genieten. Blijf altijd luisteren naar wat goed voelt voor jou.

7. Heb geduld 

Wanneer je van nature een laag libido hebt zonder duidelijke lichamelijke oorzaak dan is het vooral een kwestie van geduld hebben. Hoe meer tijd en aandacht je geeft aan jezelf, hoe meer ruimte er zal ontstaan voor je seksuele wensen en verlangens. Experimenteer en geniet!

Wil jij meer geluk of opwinding in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog en helpt je graag verder. Bezoek haar theatershow Geluk zonder Bullsh*t of lees haar boek Happy in 100 dagen.        

Moet jij vaak plassen? Met deze tips houd je het langer op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️