Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 2 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit is hoe je de “Sunday Scaries” kunt tegengaan

Het weekend is bijna voorbij en je kijkt terug op twee dagen vol ontspanning en vertier, maar plotseling beginnen die nare gedachten over de komende week je gemoedsrust te verstoren. De zogenaamde Sunday Scaries, die jouw vrije zondag volledig kunnen overschaduwen. Gelukkig zijn er manieren om deze zorgen te bestrijden en je weekend met positieve energie af te sluiten.

Laten we een paar strategieën bekijken om de Sunday Scaries te overwinnen.

Gestrest door werk

De Sunday Scaries, die ook wel de Sunday Blues worden genoemd, zijn gevoelens van angst of vrees die optreden de dag voordat je weer aan het werk gaat. Volgens een onderzoek van LinkedIn zegt 80 procent van de professionals dat ze last hebben van Sunday Scaries, en onder de millennials en Gen Z is dat zelfs meer dan 90 procent.

We weten allemaal hoe een irritante baas, bitchy collega’s, of teveel work load er toe kan leiden dat we ons gestrest voelen over ons werk. Daarom is het best begrijpelijk dat je a-relaxed wordt bij de gedachten dat je weer aan het werk moet gaan. Zeker als je het gevoel hebt dat je je weekend niet optimaal benut hebt.

Kostbare vrije tijd

Misschien heb je niet zoveel kunnen chillen als je van tevoren had gehoopt, of denk je dat je meer plezier had moeten hebben om een week hard werken te compenseren. Of misschien heb je een pittige week in het vooruitzicht. Maar zelfs als je wél een bevredigend weekend hebt gehad en geen bijzonder stressvolle week voor de boeg hebt, kun je overvallen worden door de Sunday Scaries.

Terwijl de kostbare tijd van jouw zondag wegtikt, maak je je zorgen over wat komen gaat. Zonde! Want hoe meer we daar aan denken en werk associëren met stress, hoe makkelijker het voor onze hersenen wordt om elke gedachte over werk te identificeren als een teken van spanning of angst.

Plotseling voelt het alsof je al midden in de werkstres zit. Op zondag. Terwijl  je gewoon thuis bent en er nog niks gebeurd is. Wat kun je daar tegen doen?

1. Mediteren

In plaats van je aandacht te richten op de toekomst of het verleden, kun je beter je aandacht focussen op het hier en nu. Mediteren zal je gedachten niet stoppen, maar het helpt je uiteindelijk wel om je gedachten te beheersen, zodat je meer aanwezig bent en minder stress hebt over de komende week. Regelmatige oefening zal je helpen bewustzijn op te bouwen, zodat je niet zo vast komt te zitten in je gedachten.

Zodra je merkt dat je weer denkt aan die meeting van aankomende dinsdag, kun je ervoor kiezen om gedachte te erkennen en er vervolgens afstand van te nemen. Op die manier kom je uit je hoofd en terug in het weekend. Slechts vijf of tien minuten per dag kan je al helpen om je beter voorbereid te voelen, zodat je de uitdagingen van de komende week met vertrouwen aan kunt gaan.

2. Reflecteer op de successen van afgelopen week

In plaats van je te laten meeslepen door zorgen over de komende week, neem de tijd om terug te kijken op je successen van de afgelopen week. Denk aan de taken die je hebt voltooid, de projecten waar je vooruitgang in hebt geboekt en de positieve feedback die je hebt ontvangen.

Door je te concentreren op je successen, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf herinneren dat je bekwaam bent om de uitdagingen van de komende week aan te pakken.

3. Maak een realistische to-do lijst

In plaats van je overweldigd te voelen door een eindeloze lijst van taken, neem de tijd om een realistische to-do lijst voor de komende week op te stellen. Prioriteer je taken op basis van urgentie en belangrijkheid en verdeel ze over verschillende dagen.

Door een duidelijk plan te hebben, kun je je zorgen verminderen en een gevoel van controle behouden. Wees wel een beetje flexibel en bereid om aanpassingen te maken als dat nodig is.

4. Plan ontspannende activiteiten

Zorg ervoor dat je ook tijd in je weekend plant voor ontspanning en plezier. Reserveer tijd voor activiteiten waar je van geniet, zoals wandelen in de natuur, lezen, tijd doorbrengen met vrienden of familie, het beoefenen van een hobby, of gewoon lekker nietsdoen. Door bewust tijd in te plannen voor ontspanning, kun je jezelf toestaan om in het moment te leven en te genieten van het heden, zonder je al te veel zorgen te maken over de toekomst.

5. Maak tijd voor self-care

Bij self-care denken we al snel aan rijkelijk schuimende baden, je teennagels lakken en een yogaretraite ergens ver weg, misschien in een heuvelachtig landschap van Italië. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van self-care, maar goed voor jezelf zorgen zit ‘m ook in juist hele simpele dingen. Door voldoende te slapen, gezond te eten en te sporten, kun je je stress en zorgen verminderen.

Zelfs door te dansen (onder de douche, in de slaapkamer, in de tuin of bij estatic dance) krijgt je mood een instant boost, want het werkt bevorderend voor je lichaamsbeeld en zorgt voor een betere levenskwaliteit. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je veerkracht opbouwen en beter omgaan met de uitdagingen die de komende week met zich meebrengt.

6. Verander je mindset

In plaats van de zorgen over de komende week te voeden, probeer je de mindset te verschuiven naar een positievere benadering. Denk niet aan alle mogelijke negatieve scenario’s, maar juist aan de positieve uitkomsten. Focus op de kansen en mogelijkheden die de komende week met zich meebrengt. Train jezelf om positieve gedachten te cultiveren en negatieve gedachten los te laten.

Geniet met volle teugen van je weekend

De Sunday Scaries kunnen je weekend verpesten. Door bewust te zijn van je gedachten en actief te werken aan het tegengaan van deze zorgen, kun je je weekend optimaal benutten en met een positieve mindset aan de komende week beginnen.

Een minder stressvolle werkweek? Creëer je eigen mini Blue Zone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️