Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partner 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Stress achter het stuur? Zo los je dat op

Heb jij weleens last van stress of een opgejaagd gevoel als je achter het stuur zit? Je bent niet de enige. Als je nog maar kort je rijbewijs hebt of weinig rijdt, kan je dat een onveilig gevoel op de weg geven. Geen zorgen, daar is iets aan te doen.

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je weinig kilometers maakt: misschien heb je nog niet zo lang je rijbewijs of zorgt de pandemie ervoor dat je minder vaak de weg op hoeft. Zo’n 10 procent van de Nederlanders vindt zichzelf het afgelopen jaar minder handig geworden in het verkeer, blijkt uit onderzoek van Interpolis.

Onder jongeren ligt dat getal nog veel hoger: 26% vindt zichzelf onhandiger in het verkeer dan vóór de pandemie. Stress achter het stuur komt voor bij 35% van de jongeren en 42% van hen zegt last te hebben van een opgejaagd gevoel. Die stress kan gevolgen hebben: jonge automobilisten van 18 tot 24 maken tot 7 keer meer kans op een ongeluk dan ervaren automobilisten.

Rijd regelmatig en voorkom stress

De belangrijkste stap om zekerder te worden in de auto, is regelmatig achter het stuur stappen. Heb je zelf geen auto? Bied ouders, vrienden of familie je dienst aan als chauffeur. Win-win: zij kunnen even bijkomen, jij kan kilometers maken.

Zo ben je in ieder geval niet alleen en heb je een bijrijder die met je mee kan kijken. Handig tijdens het navigeren of als je bijvoorbeeld een parkeerplekje zoekt.

Gebruik de AutoModus app

Grote kans dat jij je smartphone tijdens het rijden gebruikt voor navigatie. Maar inkomende berichten kunnen je behoorlijk afleiden. In het verkeer kan dat grote gevolgen hebben: je hoeft maar heel even niet op de weg te letten om een ongeluk te veroorzaken. Denk dus niet dat het jou niet zal overkomen.

De AutoModus app is een uitkomst. Met deze app kun je gewoon de navigatie blijven gebruiken, maar tegelijkertijd de niet-storen functe inschakelen. Je krijgt geen berichten en wordt dus niet gestoord. Mooie bijkomstigheid: je kunt de AutoModus gratis downloaden en spaart vervolgens met elke 100 kilometer die je rijdt zonder je scherm aan te raken voor een goed doel dat je zelf uitkiest: KiKa, de Voedselbank of Verkeersslachtoffers Nederland.

Voorkom stress en leer anticiperen

Hoewel je er na je behaalde rijexamen vanuit kunt gaan dat je prima kunt autorijden, leer je pas écht goed rijden als je ervaring opdoet. Dat komt omdat geen enkele verkeerssituatie hetzelfde is. Drukte, weersomstandigheden en gewijzigde routes kunnen je in eerste instantie van je stuk brengen.

Met de Blikveld training van TeamAlert kun je in korte tijd leren anticiperen op allerlei verkeerssituaties. Ideaal als je een beginnende bestuurder bent! Tijdens een videotraining krijg je verschillende scenario’s te zien en leer je hoe je risico’s op de weg beter kunt inschatten.

In samenwerking met Interpolis

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️