Bedrock's expert
Bedrock's expert Psyche 5 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Spontane seks is niet meer van deze tijd en dit is de oorzaak

Een potje spontane seks klinkt als een droom. Want liefde, seks en verbinding zijn basisbehoeften voor de meeste mensen. Seks zorgt voor spanning en avontuur, het geeft je zelfvertrouwen en intimiteit. Vrijen doen we immers niet alleen voor reproductie.

Om een relatie te laten slagen, is het belangrijk dat beide partners dezelfde behoeften delen op het gebied van seks. Of dit nu veel of weinig zin is, bambi-seks, wilde seks of zelfs swingen met andere stellen.  Als de verschillen op seksueel vlak te groot zijn, is er altijd iemand ontevreden.

Spontane seks niet mogelijk

Als seks zo’n belangrijk onderdeel in een relatie is, waarom is spontane seks dan steeds zeldzamer? Een onderzoek van DirectResearch in samenwerking met Eroxon, geeft aan dat 66 procent van de ondervraagde vrouwen spontaniteit belangrijk vindt als het gaat om seks. Maar is altijd spontane seks wel realistisch?

“Nee, eigenlijk niet.” zeggen seksuologen Anne Siemons en Leila Lambrechts stellig. “We krijgen in onze praktijk heel vaak de wens te horen dat mensen vaker spontaan seks zouden willen hebben. Helaas moeten we hen dan meteen teleurstellen, want wanneer gebeurt dit nou nog? Wij benaderen het heel praktisch.” vertelt Anne Siemons. “Als ik een dag doorneem met onze cliënten, stel ik ze vaak de vraag: wanneer zou spontane intimiteit mogelijk zijn in jullie leven? Negen van de tien keer is het helemaal geen realistische wens. De kinderen moeten op tijd op school komen, er zijn werkverplichtingen, sportactiviteiten en dan willen jullie ook nog samen die nieuwste serie kijken.

Wanneer het moment komt om naar bed te gaan, en je moet kiezen tussen slapen of een potje seks dan kiezen we toch vaak voor slaap.”

De impact van (sociale) media

Daarnaast heeft de seksuologe nog een belangrijk punt. Want het ideaalbeeld, twee tot drie keer in de week vrijen, stamt uit een hele andere tijd. De jaren zeventig. In deze tijd waren de leefomstandigheden van mensen heel anders. Er waren minder prikkels van buitenaf, waardoor je meer op elkaar gefocust was.

Met platforms zoals Instagram en Netflix besteden we onze tijd heel anders dan vroeger. Het zijn manieren om te ontspannen en de hersenen een dopamine-boost te geven, maar ze creëren ook minder verbinding. Veel mensen zitten tegenwoordig op de bank en doen zelfs aan second screening. Daarbij scrollen ze op hun telefoon terwijl ze met een oog een serie kijken.

Je begrijpt dat dit intimiteit en verbinding in de weg kan staan. En uiteindelijk ook leidt tot minder spontane seks.

Vaker van bil

Het minder vaak hebben van seks, zorgt weer voor minder zin. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Om deze te doorbreken, kun je verschillende dingen doen. Het belangrijkste is: weer met elkaar verbinden. Leg je telefoon weg en laat Netflix voor wat het is. Neem tijd voor elkaar.

Volgens seksuologe Anne Siemons worden vrouwen onzeker als een man niet laat merken dat hij haar wil. Ze denken dat ze niet aantrekkelijk genoeg zijn. Terwijl mannen ook ontspannen moeten zijn om een erectie te krijgen en geprikkeld willen worden.

Daar kun je samen iets aan doen en er zijn ook hulpmiddelen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Eroxon, waardoor je als man de doorbloeding in de penis stimuleert en dus sneller een erectie krijgt.

Hierdoor is het opeens wél mogelijk om vaker spontane seks te hebben. Mits je natuurlijk tijd maakt om te vrijen. Want andere afleiding in de vorm van social media of Netflix, ligt altijd op de loer. Prikkels die jouw hersenen, net als seks, een dopamine-boost geven en waarvoor je vrijwel geen moeite hoeft te doen.

De Dopamine Detox: een ware hit in Silicon Valley

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️