Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Spiritualiteit 5 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de spirituele betekenis van de herfst

De herfst is het seizoen van loslaten. Dit biedt uiteindelijk weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Herfst is wat dat betreft ook mijn lievelingsseizoen, daarom zijn wij benieuwd naar de spirituele betekenis van de herfst.

Vooral de laatste jaren hebben we in de maanden september en oktober vaak nog hele mooie, zonnige dagen. Ook de hemel kleurt ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat mooi roze.

Op koude en regenachtige dagen trekken we ons terug en keren we naar binnen. Letterlijk met de kaarsen aan of onder een dekentje.

De spirituele betekenis van de herfst

De herfstmaanden staan dus voor loslaten. Dit gaat niet alleen om materie, maar vooral om emotionele ballast. Dit is niet voor alle mensen makkelijk. Loslaten is immers een proces. We bereiden ons voor om naar binnen te keren in de winter. Voordat we dat doen, mogen we oogsten wat we gezaaid hebben.

Zo gaat dit ook in de natuur. In de zomer groeit en bloeit alles rijkelijk, in de herfst zijn de vruchten rijp en vallen de blaadjes van de bomen. De dagen worden korter, het wordt kouder en de energie verandert en bereidt ons voor om tot rust te komen.

Natuurlijke energie van de herfst

De natuurlijke energie van de herfst zorgt ervoor dat we reflecteren, naar binnen keren en meer tijd voor onszelf nemen. Na een uitbundige, sociale zomer, is er meer behoefte aan stilte en bezinning. Hierdoor wordt het steeds helderder wat je wel of juist niet wilt loslaten.

De herfst gaat daarom over loslaten van datgene wat we niet meer nodig hebben of wat ons tegenhoudt. Als de bomen hun bladeren loslaten, is het ook voor mensen tijd om bepaalde zaken te laten gaan.

Aandacht voor selfcare 

Meebewegen en jezelf overgeven aan de energie van het loslaten, kan pas als je daar écht klaar voor bent. Gun jezelf de tijd, push jezelf niet om dingen los te laten, maar werk hier langzaam naartoe.

Loslaten is een proces waarin je door verschillende fases heengaat. Langzaam maar zeker kun je daardoor steeds beter afstand doen van dingen die je niet langer dienen.

Op het moment dat je accepteert dat loslaten een proces is, kun je jezelf de vraag stellen: wie of wat wil ik loslaten?

Misschien gaat het om loslaten van spullen, energetisch loslaten (verlies van een dierbare, een relatiebreuk, je oude baan) of het loslaten van belemmerende overtuigingen.

Pas als je voldoende aandacht besteedt aan zelfzorg en beseft dat je eigen welzijn de grootste prioriteit heeft, kun je goed voor jezelf zorgen en loslaten.

Tips om in de herfst goed voor jezelf te zorgen

  • Eet meer verwarmd voedsel
  • Ga eerder naar bed
  • Beweeg en wandel regelmatig in de natuur
  • Neem een warm bad
  • Boek een massage (met een verwarmende olie)
  • Doe ontspannende ademoefeningen
  • Volg een online meditatiecursus
  • Omring jezelf met kaarsen
  • Gebruik meer warme kruiden in de keuken zoals gember, kurkuma, kaneel of kardemom
  • Maak warme dranken zoals thee, chai of chocomel

Welke zelfzorg pas jij toe om dingen beter los te kunnen laten?

Waarom ademwerk steeds meer aan populariteit wint als self-care tool

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️