Leonie Collombon
Leonie Collombon Beweging 11 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Op een rij: dit zijn de meestvoorkomende soorten yoga

Als het op yoga aankomt, is de kans aanwezig dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker als je net begint met yoga, zijn alle verschillende soorten best intimiderend. Hoe weet je namelijk welke vorm het beste bij jou past en wat de voordelen van elk type zijn?

Van yin yoga tot bikram yoga: dit zijn de populairste vormen.

De populairste soorten yoga

Als één sport de afgelopen jaren in populariteit toenam, dan is het wel yoga. Mede daardoor popten verschillende soorten als paddestoelen uit de grond.

Nu is er voor elke mood en voor elke wens een soort yoga. Als startende yogi kan dat nogal ingewikkeld zijn, want voor welke les schrijf je je nou eigenlijk in? BEDROCK zet de meestvoorkomende soorten op een rij.

Hatha Yoga

Wanneer de meeste mensen aan yoga denken, denken ze onbewust aan hatha yoga. Deze variant wordt in Nederland namelijk het vaakst beoefend en is al eeuwenoud. Je kunt deze soort zien als de basis: zowel je lichaam als je mentale gestel worden getraind en de oefeningen zijn toegankelijk. Dat maakt hatha yoga ideaal voor beginnende yogi’s.

Poweryoga

Ben je op zoek naar een echte work-out? Dan is poweryoga zonder twijfel jouw ding. Deze variant spreekt vrijwel alle spiergroepen aan en helpt je lichaam fit en gezond te blijven. Na een lesje poweryoga voel je je voldaan en heb je spierpijn aan alle kanten: beloofd!

Yin yoga

Liever uit je hoofd komen en de focus leggen op je geest? Yin yoga is een zeer ontspannen versie waarbij je oefeningen minutenlang vasthoudt. Het resultaat is meer flexibiliteit en een ontspannen gevoel. Perfect voor na een drukke werkdag, om maar een moment te noemen.

Bikram yoga

Volg je een les bikram, dan kom je waarschijnlijk veel mensen tegen die herstellende zijn van een spierblessure. Deze yogasoort beoefen je namelijk in een warme ruimte van minstens veertig graden, wat een positief effect op de spieren zou hebben. Ook varieer je tussen slechts 26 poses. Zweten gegarandeerd.

Hot yoga

Als bikram je te heftig in de oren klinkt, kun je voor hot yoga gaan. Het klinkt vanwege de naam misschien een beetje tegenstrijdig, maar deze variant vindt plaats in een iets koelere ruimte (van zo’n dertig graden). Bovendien zijn de poses gevarieerder en daardoor ietwat toegankelijker.

Vinyasa yoga

Bij vinyasa lopen bewegingen soepel in elkaar over en verbind je elke beweging met je ademhaling. Het is volgens liefhebbers de perfecte combinatie om zowel te ontspannen als te bewegen.

Kundalini yoga

Ben je niet vies van een beetje zweverigheid, dan wil je wellicht in kundalini yoga duiken. Hierbij draait alles om spiritualiteit en probeer je jouw lichaam beter te begrijpen door middel van chakra’s en innerlijke energie.

Yoga nidra

Sommige mensen hebben een bepaald beeld van yoga: het zou enkel bestaan uit op je rug liggen en mediteren. Bij yoga nigra is dit voor het overgrote deel daadwerkelijk zo, en dat brengt je ontspanning zoals je deze nog nooit ervaren hebt.

Core yoga

Een sterke romp is allesbepalend voor je algemene kracht en goede houding. Met core yoga train je precies dat gedeelte dat daarvoor nodig is.

Hoe ontwikkel je meer zelfdiscipline? (volgens de yogafilosofie)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️