Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 23 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Slaap je slecht? Laat deze snacks dan liever staan voordat je naar bed gaat

Slechte slapers opgelet, wist je dat wat je eet effect kan hebben op je nachtrust? Er zijn vele snacks die je beter niet kan eten vlak voordat je naar bed gaat. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet in slaap valt of dat je halverwege de nacht wakker ligt.

Van koffie met cafeïne weet je waarschijnlijk wel dat dit niet heel handig is om te drinken voor het slapengaan en zo zijn er dus nog meer dingen die je liever laat staat vlak voor bedtijd om slaapproblemen te voorkomen.

Hoe komt het toch dat we ‘s avonds opeens zin hebben in iets zoets? Of die zak chips uit de la trekken. Komt dat echt omdat we honger hebben of is het lekkere trek? Vaak krijg je het gevoel dat je iets moet eten door een te lage bloedsuikerspiegel.

Dat kan komen doordat je gedurende de dag te weinig gegeten hebt of je avondmaaltijd was niet voldoende vullend. Ook hangt het af van wat je eet: op sommige voedingsmiddelen reageert je lichaam anders dan andere. Dan kan je een uurtje later weer trek hebben.

Deze snacks kan je beter niet eten bij slaapproblemen

Een snack eten voordat je gaat slapen kan best, maar de volgende dingen kan je beter laten staan om slaapproblemen tegen te gaan:

  • Chocolade bevat geraffineerde suikers die snel zorgen voor een piek in je energie, maar daarna voor een enorme dip in je bloedsuikerspiegel. Omdat je lichaam die bloedsuikerspiegel weer omhoog wil hebben, maakt het cortisol aan. Dat is het welbekende stresshormoon dat zorgt voor een gejaagd gevoel in je lijf. Reken maar dat slapen dan niet lukt. Bovendien bevat sommige chocola cafeïne, het stofje waarvan je wakker en alert blijft. Net als koffie niet handig om te nemen voordat je naar bed gaat dus.
  • Thee is lekker om te drinken voordat je naar bed gaat en kan er ook voor zorgen dat je rustig in slaap valt. Kies dan wel voor kamillethee en ga niet voor zwarte thee, want ook daar zit cafeïne in: het middel dat zorgt voor slaapproblemen.
  • Dranken die veel suikers bevatten zijn ook een no go voor een goede nachtrust, dat geldt bijvoorbeeld ook voor verse sinaasappelsap.
  • Een zware, pittige maaltijd kan nogal slecht vallen. Bovendien is pittig eten moeilijker verteerbaar waardoor je lichaam daar druk mee is. Het kan zo zijn dat je na het eten van een spicy diner niet lekker in slaap valt. Overigens geldt dit ook voor vet eten, zoals frituur.
  • Een slaapmutsje om lekker in slaap te vallen? Dat kan, maar de kans is groot dat je halverwege de nacht wakker ligt of heel vroeg in de ochtend wakker wordt. Dat komt omdat je met alcohol in je lichaam minder diep én onrustig slaapt, zo blijkt uit onderzoek.

Alternatieven om te snacken voor het slapengaan

Natuurlijk zijn er ook snacks die juist goed zijn om te nemen als je trek hebt. Deze gezonde alternatieven helpen je zelfs lekkerder in slaap vallen. Slim om eens te proberen als je last hebt van slaapproblemen.

Zoete snacks die je best kan eten voor het slapengaan zijn gedroogd fruit, een bakje magere yoghurt met wat muesli of appel en kaneel, banaan of plakjes banaan op een rijstwafel. Hartige snacks die je kan eten: groente, een handje nootjes zoals amandelen, een gekookt ei.

Banaan en amandelen zijn rijk aan magnesium en dat stofje is net een natuurlijk slaapmiddel. Of ga voor een ouderwets kopje warme melk. Van warme dranken wordt je lichaamstemperatuur iets hoger wat je slaperig maakt. Slaap lekker!

Iedereen is lyrisch over Pink Noise, maar helpt dit ook echt bij het slapen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️