Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Iedereen is lyrisch over Pink Noise, maar helpt dit ook echt bij het slapen?

Kan jij je herinneren wanneer je voor het laatst echt goed sliep? Misschien heb je zoals de meeste van ons hier soms nog moeite mee. Hierbij zou Pink Noise de oplossing kunnen zijn.

Dit hulpmiddel voor een goede nachtrust gaat viral op TikTok. Is het de moeite waard?

Pink noise

Op TikTok is Pink Noise de nieuwste trend met 1.4 miljoen views. De kalmerende geluiden gaan viral, omdat het volgens TikTokkers helpt bij het verminderen van angst en het makkelijker in slaap vallen.

Natuurgeneeskundige arts Megan Druet deelde op TikTok een video waarin ze meer vertelt over white noise, pink noise en brown noise. Wat is het en hoe klinkt het eigenlijk?

https://www.tiktok.com/@adhd_assist/video/7070636940177067269

Een andere TikTokker deelt ook haar ervaring met Pink Noise. @wordsbyfrankie vertelt over hoe het helpt met angststoornissen. Ze beschrijft het als een diep geluid met een lage frequentie. Daarnaast vertelt ze over hoe het overal in de natuur te vinden is: de golven van de oceaan, regen, het ritselen van de bladeren. Ze voegt er aan toe dat we gemaakt zijn om een voorkeur te hebben voor natuurlijke geluiden, vooral bij mensen die last hebben van angststoornissen.

@wordsbyfrankie

And that’s why I strangely love the sound of the rain so much, and why the ocean waves calme me more than anything 🌊 #psychologytips #anxietyhelp #pinknoise #selfhelptips #mentalhealthawareness #anxietyrelief #psychologyfact

♬ original sound – Cedars Mind

Wat is Pink Noise?

Pink Noise, ook wel bekend als roze ruis, is een soort ruis die geluidsfrequenties bevat die te horen zijn voor mensen. Frequentie betekent hoe snel de geluidsgolven per seconde trillen. Er bestaan verschillende soorten ruizen. De bekendste is witte ruis. Bij witte ruis zijn alle geluidsfrequenties met dezelfde intensiteit afgespeeld. Bij roze ruis is dit minder intens. Dit betekent dat wij meer afgestemd zijn op rustgevende frequenties.

Volgens Adullah Boulad, oprichter van wellnesscentrum The Balance is Pink Noise “een gebalanceerd, kalmerend geluid dat wordt geproduceerd als resultaat van een consistent frequentiecentrum, dat lijkt op het geluid van regen of wind die door bladeren ritselt.” De naam roze ruis is ontstaan omdat dit eigenlijk tussen de witte en rode (ook wel bekend als bruine) ruis valt.

Voorbeelden van roze ruis zijn ontspannende en natuurlijke geluiden, denk hierbij aan regen of golven. Ook het geluid van een waterval valt onder roze ruis. Het heeft dan ook veel weg van geluiden die in het dagelijks leven voor komen. Het wordt door therapeuten gebruikt als hulpmiddel voor het behandelen van gehoorstoornissen.

Kan Pink Noise helpen om een betere nachtrust te krijgen?

Veel onderzoek dat er is gedaan naar het effect van ruis, focuste vooral op witte ruis, een onderzoek concludeerde toen dat witte ruis kan helpen voor een betere nachtrust. Dit was voor mensen die moeite hadden met slapen door omgevingsgeluiden.

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar het effect van Pink Noise. Kan je door hier naar te luisteren de duur en kwaliteit van de slaap verbeteren? In 2012 werd hier onderzoek naar gedaan met waarin werd vastgesteld dat het effect heeft op het verminderen van de complexiteit van de hersengolven. Dit leidde tot een stabielere slaaptijd om de slaapkwaliteit te verbeteren.

In een onderzoek naar roze ruis uit 2017 werd een verband gevonden tussen het luisteren naar roze ruis en een diepe slaap. Pink Noise kan helpen bij het verbeteren van je nachtrust door meer ontspanning te ontwikkelen en andere geluiden uit te sluiten zodat deze de slaap niet kunnen verstoren. Pink Noise helpt bij het kalmeren van de geest en het verminderen van stress. Hierdoor kan het helpen om sneller in slaap te vallen en daarnaast ook een langere nachtrust te hebben.

Het is dan ook zeker het proberen waard. Wie weet slaap jij straks als een roosje.

5 simpele mindfulness oefeningen om elke dag toe te passen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️