Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 10 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Wow! Dít zijn de 10 slimste dieren ter wereld

Mensen worden vaak gezien als de intelligentste wezens op aarde, maar er bestaan óók ontzettend slimme dieren. Onderzoek laat zien dat sommige dieren zelfs in staat zijn om gereedschap te gebruiken en dat veel zoogdieren geavanceerde cognitieve vaardigheden hebben, zoals het begrijpen van taal en wiskundige vaardigheden hebben. Zelfs kleine insecten kunnen allerlei complexe problemen oplossen door samen te werken. Wat zijn eigenlijk de slimste dieren op aarde?

Als mens zijn we snel geneigd om onszelf als beter en slimmer te zien dan andere wezens op deze planeet. Maar hoe zit het met de intelligentie van dieren? Onlangs schreven we nog over de bijzondere cognitieve intelligentie van varkens, maar hoe zit het met andere intelligente dieren op aarde?

Dit zijn dé tien slimste dieren ter wereld, op basis op hun intellect en bijzondere vaardigheden:

1. Raven

Raven (de vogelsoort inderdaad) staan bekend om hun bijzondere intelligentie. Onderzoek uit Canada en Schotland liet zien dat raven logica gebruiken om hun omgeving te begrijpen, soms zelfs nóg beter dan grote apen dat doen. Wanneer ze geconfronteerd worden met voedsel dat alleen bereikbaar is door een reeks ingewikkelde taken uit te voeren, kunnen raven de oplossing helemaal zelfstandig vinden. De EQ van raven wordt geschat op wel 2.49, wat hun cognitieve vaardigheden laat zien.

2. Dolfijnen

Ook dolfijnen staan bekend om hun intelligentie. De zeezoogdieren kunnen zichzelf bijvoorbeeld in een spiegel herkennen en communiceren met elkaar via allerlei complexe geluiden. Hun hersenen zijn bovendien groter en complexer dan die van welk ander niet-menselijk dier dan ook, in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Dolfijnen hebben een EQ van 5.3, wat hen naast mensen, de hoogste EQ onder dieren geeft.

3. Ratten

Ondanks hun slechte reputatie als ongedierte, zijn ratten eigenlijk hartstikke intelligent. Tamme ratten kunnen bijvoorbeeld getraind worden om trucjes uit te voeren zoals apporteren of rollen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat ratten ingewikkelde doolhoven kunnen oplossen om voedsel te vinden, wat hun probleemoplossend vermogen aantoont.

4. Varkens

Varkens zijn de slimste gedomesticeerde dieren. Ze gebruiken spiegels om voedsel te vinden en proberen andere varkens te misleiden om meer eten voor zichzelf te kunnen bemachtigen, schreven we onlangs. Varkens leren snel en kunnen trucjes uitvoeren, zoals door hoepels springen en zelfs videogames spelen met joysticks. No joke! Ondanks hun EQ van slechts 0.38, hebben varkens dus wel allerlei indrukwekkende cognitieve vaardigheden.

5. Bonobo’s

Bonobo’s zijn nauw verwant aan de gewone chimpanzee en zijn ontzettend slim. Ze kunnen gebarentaal en symbolen leren gebruiken. Een beroemde bonobo Kanzi, leerde zelfs communiceren met lexigrammen op een toetsenbord en gebarentaal door video’s te bekijken. Bonobo’s hebben een EQ van 1.80 tot 2.36, wat ze vergelijkbaar maakt met chimpansees.

6. Eenden

Eendenkuikens kunnen niet alleen hun moeder herkennen en volgen, maar hun cognitieve vaardigheden gaan verder dan dat. Wetenschappers van de Universiteit van Oxford ontdekten dat eendenkuikens vormen kunnen onderscheiden en kunnen volgen, wat aangeeft dat hun cognitieve vermogens vergelijkbaar zijn met die van mensapen, kraaien en papegaaien.

7. Olifanten

Wist je dat olifanten gereedschap zoals stokken gebruiken om teken te verwijderen en palmbladeren om vliegen weg te slaan? Ze hebben bovendien een ontzettend goed geheugen en kunnen leden van hun kudde herkennen na jaren apart van elkaar te zijn geweest. Olifanten kunnen ook complexe problemen oplossen, zoals het dempen van belletjes om stiekem voedsel te stelen. Deze skills laten zien hoe slim ze zijn.

8. Koeien

Koeien hebben een rijke en complexe emotionele wereld. Ze ervaren angst en hebben een goed geheugen. Koeien hebben bovendien sociale kringen en worden vrienden met koeien die hen goed behandelen. Een studie toonde aan dat koeien meer opgewonden zijn als ze beloond worden voor het verbeteren van een taak, wat aangeeft dat ze zich bewust zijn van hun eigen leerproces.

9. Bijen

Bijen vertonen klassieke zwermintelligentie. Een enkele bij mag dan niet als slim beschouwd worden, maar een bijenkorf als geheel functioneert als een zeer intelligent systeem. Als een zwerm een nieuwe nestplaats moet vinden, werken ze samen om informatie te verzamelen en stemmen ze democratisch op de beste locatie. Het vermogen om samen te werken en beslissingen te nemen, bewijst hun collectieve intelligentie.

10. Eekhoorns

Eekhoorns kunnen snel leren en van hun soortgenoten leren, vooral als het gaat om voedsel stelen. Ze begraven voedsel in de herfst om zich voor te bereiden op de winter, maar doen soms alsof ze voedsel begraven om andere dieren te misleiden en hun voorraad te beschermen. Onderzoek wijst uit dat boomeekhoorns een hogere EQ hebben dan grondeekhoorns en grijze eekhoorns zijn slimmer dan rode eekhoorns.

Intelligentie komt in allerlei vormen, zo ook bij dieren: van zelfbewustzijn tot probleemoplossend denken en een taal kunnen begrijpen. Of het nu gaat om raven die complexe taken uitvoeren, dolfijnen die met elkaar communiceren of bijen die samenwerken om de beste beslissingen te nemen: deze slimme dieren laten allemaal zien dat intelligentie niet alleen iets is wat alleen bij de mens hoort. Nóg meer reden dus om goed voor de dieren en hun welzijn te zorgen!

Met dieren communiceren? Het kán (en wel zo)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️