Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 21 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom het blijven ontwikkelen van je emotionele intelligentie zo goed voor je is

Je emotionele intelligentie is een vaardigheid en deze kan je dus ontwikkelen. Het houdt kort gezegd in dat je emoties van jezelf en anderen ziet, erkent en er op een meevoelende manier op reageert.

Het blijven ontwikkelen van je emotionele intelligentie is goed voor je welzijn en voor die van je omgeving. Bovendien ben je wat deze vaardigheid betreft nooit uitgeleerd.

Wat houdt emotionele intelligentie in?

Emotionele intelligentie (EQ, wat staat voor emotioneel quotiënt) meet je emotionele vaardigheden, zoals je intelligentie quotiënt (IQ) je cognitieve vermogen meet. Het is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te erkennen, te begrijpen en er op een empathische manier mee om te gaan. Het EQ is nét zo belangrijk, al dan niet belangrijker dan je IQ en het wordt in testen vaak over het hoofd gezien.

Je emotionele intelligentie is in te delen in vijf eigenschappen:

Zelfkennis

Een belangrijk aspect van emotionele intelligentie is zelfbewustzijn of zelfkennis. Dit betekent dat je in staat bent om je eigen emoties te herkennen, te begrijpen waar ze vandaan komen en hoe ze je gedrag beïnvloeden. Ben je zelfbewust, dan helpt dit je bij veranderingen in je leven. Zoals een verandering in werk, in je gezin, maar ook persoonlijk. Door bewust te zijn van je eigen emoties, kun je beter anticiperen op stressvolle situaties en de manier waarop je daarmee omgaat.

Optimisme

Positief in het leven staan en op een positieve manier omgaan met veranderingen in het leven, stelt je in staat om moeilijke situaties aan te gaan. Bovendien laten optimistische mensen zich niet zo snel uit het veld slaan door tegenslagen of door anderen.

Zelfregulering

Een andere eigenschap die hoort bij emotionele intelligentie is zelfregulering. Daarmee wordt bedoeld dat je in staat bent om je emoties te herkennen en rustig hierop te reageren. Zelfregulering helpt je om kalm te blijven bij stress of een conflict en daar veerkrachtig mee om te gaan, ook al voelt zo’n hele situatie ongemakkelijk.

Empathie

Je empathisch vermogen zorgt ervoor dat je gevoelens van anderen ziet en herkent en er ook op een ondersteunende manier op reageert. Dit kan leiden tot sterkere en gezondere relaties, zowel binnen het gezin als op je werk. Het geeft je een gevoel van verbondenheid met de sociale cirkel die je om je heen hebt opgebouwd.

Sociale vaardigheden

Ten slotte zijn sociale vaardigheden erg belangrijk voor je emotionele intelligentie. Denk aan communicatie, omgaan met conflicten en het vermogen om samen te werken.

Hoe ga je om met emoties?

Hoe je omgaat met je eigen emoties, maar ook met die van anderen, vertelt veel over je emotionele intelligentie. Als je ziet dat iemand heel erg boos is, zie je misschien dat er meer achter die boosheid schuilt. Een hoop verdriet of niet gehoord worden bijvoorbeeld. In dat geval kun je spreken van een hogere emotionele intelligentie dan wanneer je alleen maar iemand ziet die boos is.

Zie je meer dan alleen de boosheid bij een ander, dan zal je automatisch anders reageren op diegene. je past je sociale vaardigheden er dus op aan. Ook dat is emotionele intelligentie.

Je emotionele intelligentie ontwikkelen

In een maatschappij waarin veel van je wordt verwacht is het fijn om je emotionele intelligentie te kunnen ontwikkelen. Het stelt je namelijk in staat om veerkrachtig om te gaan met veranderingen in je (dagelijks) leven. Hoe je dit doet?

Bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden waarin je je emoties beschrijft en erop reflecteert: hoe ben je ermee omgegaan, wat had je anders kunnen doen? Om zelfregulatie aan te leren kun je meditaties of yoga volgen en ook ademhalingsoefeningen helpen je deze eigenschap te ontwikkelen. Probeer begrip voor anderen te tonen, ook als je het niet met diegene eens bent. Leef je toch in en probeer op een opbouwende manier te reageren.

Focus je op het positieve, op oplossingen en op groei. Kijk ook regelmatig naar je eigen gedrag, je reacties op anderen en hoe dit anders zou kunnen. Door bewust bezig te zijn met je emotionele intelligentie ben je al bezig met de ontwikkeling ervan en dit gaat je hele leven door.

Hoe voed je kinderen emotioneel intelligent op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️