Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 9 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Haren wassen zonder microplastics? Dit zijn 3 plasticvrije shampoomerken

Zonder dat je het weet bevatten veel van je haarverzorgingsproducten microplastics. Dit zijn kleine plastic deeltjes in shampoo en conditioner, die ervoor zorgen dat je haar gladder aanvoelt of meer glans heeft. Fijne eigenschappen, maar er zijn genoeg natuurlijke alternatieven dus microplastics zijn niet nodig om dat te bereiken. We leggen uit hoe je erachter komt of jouw shampoo microplastics bevat en tippen drie plasticvrije shampoomerken.

Heb jij onder de douche wel eens de ingrediëntenlijst van je shampoofles bestudeerd? En herkende je iets van wat er in de ingrediëntenlijst stond? De eerste paar ingrediënten lukken vaak nog wel, maar zodra je bij nummer vier of vijf aankomt, guar hydroxypropyltrimonium chloride anyone?

Waarom je geen microplastics in je shampoo wilt

Microplastics zijn plastic deeltjes die kleiner zijn dan vijf mm en in veel beautyproducten zitten. Zodra jij je haar uitspoelt verdwijnen de microplastics met het water in het afvoerputje en kunnen vervolgens niet afgebroken worden.

Pas op! Er zitten ook microplastics in groenten en fruit

Het gevolg is dat er steeds meer microplastics in de oceaan terecht komen. Het wordt daardoor al regelmatig door onderzoekers in het weefsel van vissen gevonden. Ook in de vissen die wij weer opeten. Zo krijgen we niet alleen microplastics binnen door de cosmeticaproducten die we op onze huid en haar smeren, maar ook door de voeding die we eten.

Het is nog niet duidelijk wat microplastics in ons bloed precies voor effect heeft op onze gezondheid, maar sommige onderzoeken tonen aan dat het verband heeft met hormonale disbalans. Het is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Hoe weet je of jouw shampoo plasticvrij is?

Oké, microplastics moeten we dus vermijden, maar hoe weet je of jouw favoriete shampoo microplastics bevat als de ingrediëntenlijst vol vage termen staat? De Plastic Soup Foundation heeft een gratis app gemaakt ‘Beat the microbead’  waarmee je de ingrediëntenlijst van jouw shampoo kunt scannen op microplastics. De app herkent meer dan 500 verschillende microplastics.

DIY: maak je eigen shampoo bars (handig voor onderweg)

Wil je nieuwe shampoo of conditioner kopen en checken of ze microplasticvrij zijn? Je kunt een printscreen maken van de ingrediënten van een product op een webshop en deze vervolgens scannen met de app. Handig!

Is je shampoo bijna op en wil je overstappen naar een shampoo zonder microplastics? Deze drie plasticvrije shampoos kun je met een gerust hart in je winkelmandje plaatsen.

3 plasticvrije shampoomerken

Deze drie merken zijn volledig plasticvrij in verpakking en inhoud.

1. Ethique

Ethique verkoopt shampoobars die vegan, cruelty-free, palmolie– en plasticvrij, klimaatpositief zijn  én gemaakt met duurzaam verkregen ingrediënten. Zo das een mondvol: groener dan dat kan bijna niet. Zelfs de verpakking is gemaakt van zelf-composteerbaar karton en kan zo voedingsstoffen teruggeven aan de aarde.

Ethique heeft sinds deze maand ook shampoo bars voor golvend, krullend en kroeshaar aan het assortiment toegevoegd. Professor Curl Solid Shampoo bevat biologische en fairtrade cacaoboter en verzorgende, van bieten afkomstige betaïne. De bars zijn vrij van siliconen, sulfaten en alcoholische ingrediënten die krullen kunnen uitdrogen. Het groene beautymerk uit Nieuw-Zeeland is exclusief verkrijgbaar bij Holland & Barrett.

2. Happy soaps

Het Nederlandse merk happy soaps heeft plastic niet alleen uit de ingrediëntenlijst van de shampoobars gehaald, maar ook de productie, opslag en verzending is plasticvrij. Kijk, dit zijn nog eens ambitieuze, klimaatpositieve doelstellingen, daar houden wij van!

Happy Soaps worden met de hand gemaakt in hun eigen zeeperij in Nederland. Ze zijn palmolie vrij en vegan. Happy Soaps verkoopt zeventien verschillende soorten plasticvrije shampoobars, waaronder ook specialty bars voor krullen, meer volume of met plantaardige keratine.

3. Koseli Soap Bars

Koseli betekent in het Sanskriet ‘geschenk‘. De Koseli soap bars zijn niet alleen een cadeau voor jou, maar ook voor moeder aarde. De in Nederland geproduceerde beautyproducten zijn namelijk gemaakt met Himalaya-kruiden van Nepalese boeren.

Zij zijn opgeleid op de boerderij Herb Nepal waar ze leren over biologische landbouw en permacultuur. De kruiden worden op biologische wijze geteeld en met elke shampoobar die je koopt, steun je het trainingsprogramma voor de boeren. Naast shampoo bars verkoopt Koseli ook body bars, hand bars en shaving bars.

Het kopen van shampoo lijkt misschien een triviale, dagelijkse bezigheid. Maar je kunt echt het verschil maken als je kiest voor een plasticvrije, duurzame shampoo.

Wist je dat een shampoobar drie keer langer mee gaat dan een shampoo fles? Met jouw aankoop zorg je niet alleen voor minder plastic in de wereld, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Win-win!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️