Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 28 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Tijd om seks tijdens je menstruatie uit het verdomhoekje te halen

De één vindt het ronduit smerig, de ander kruipt vrolijk tussen de lakens tijdens de menstruatie. Dat is deels een persoonlijke keuze, maar die keuze kan ook zijn gemaakt vanuit een bepaald taboe dat op menstruatieseks heerst. Ondanks dat we de afgelopen jaren steeds openlijker zijn gaan praten over menstruatie, blijft seks tijdens die tijd van de maand voor sommigen nog steeds een gevoelig onderwerp.

Maar seks tijdens je menstruatie is helemaal niet zo’n big deal en kan zelfs enkele voordelen hebben!

Nog steeds een taboe

Zo’n twee miljard vrouwen en meisjes worden elke maand ongesteld. Dat is een kwart van de wereldbevolking. De menstruatiecyclus is een normaal onderdeel van het leven en is over het algemeen een teken van een goede gezondheid en vruchtbaarheid. Alleen daarom al verdient dit onderwerp de aandacht. Toch hangt er nog steeds een taboe omheen.

Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit: “In veel traditionele geloofssystemen wordt menstruatie als iets negatiefs gezien. Bloed zou onrein zijn en moet dus verborgen blijven. Daarom krijgen vrouwen de boodschap dat ze niet mogen tonen dat ze menstrueren.”. Dus als de menstruatie op zichzelf al een verboden onderwerp is, dan ligt de combinatie met seks al helemaal gevoelig.

Bloed is gewoon een lichaamsstof

Volgens onderzoek heeft een kwart van de Nederlandse jongeren (tussen de 18 en 34 jaar) gewoon seks tijdens menstruatie. En in een enquête afgenomen bij 500 personen, vond 55 procent van de deelnemers het ‘normaal’ of zelfs ‘fantastisch’. De overige 45 procent vond het ‘goor’.

Maar waarom zou seks tijdens de menstruatie vies of onhygiënisch zijn? Tijdens je menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, samen met een kleine hoeveelheid bloed. Bloed is gewoon een lichaamsvloeistof, net zoals zweet of speeksel. En we zijn het er allemaal over eens dat die tijdens seks ook geen dealbreaker zijn, toch?

Seks kan de menstruatiepijn verlichten

Seks tijdens de menstruatie kan zelfs een hoop voordelen opleveren. Ten eerste kunnen seks en orgasmes pijnverlichtend werken. Onderzoek heeft aangetoond dat orgasmes de productie van endorfines stimuleren, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Dus in plaats van te krimpen van de menstruatiekrampen, kun je ze juist verlichten door wat actie tussen de lakens.

Gelukspsycholoog Josje Smeets: hoe beïnvloedt je menstruatiecyclus je geluksgevoel?

Bovendien zorgt het knuffel- en gelukshormoon oxytocine ervoor dat je je meer ontspannen voelt, waardoor eventuele PMS-klachten minder worden. Ook gaat de horizontale tango veel soepeler omdat je menstruatiebloed eigenlijk een natuurlijke vorm van glijmiddel is, en zijn de vagina en clitoris beter doorbloed tijdens je ongesteldheid, waardoor hoogtepunten nóg intenser zijn. Een win-win-win-win-situatie dus.

Intimiteit in je relatie vergroten

Dus als jij zin hebt in seks, go for it. Ook al ben je ongesteld.  In feite kan seks tijdens de menstruatie voor sommige stellen een intiemere ervaring zijn. Het kan de band versterken en laten zien dat je elkaar accepteert, ongeacht de lichaamsprocessen die gaande zijn. Nynke Nijman, relatietherapeut en seksuoloog, beaamt dit en stelt dat seks tijdens de menstruatie de intimiteit in je relatie kan vergroten.

“Juist door seks te hebben terwijl je ongesteld bent, draag je voor jezelf en je bedpartner bij aan het verminderen van het taboe rondom menstrueren. Het kan een moment zijn waarop je je echt met je partner kunt verbinden, tijdens een periode waarin je je fysiek misschien niet op je best voelt. Je openstellen voor seks tijdens je menstruatie kan het vertrouwen en de communicatie tussen jou en je partner versterken, wat jullie relatie uiteindelijk alleen maar ten goede komt.”

Kans op zwangerschap en soa’s

Veel vrouwen hebben vlak voor of tijdens de menstruatie zelfs meer zin in seks. Vlak voor je maandstonden vindt er namelijk een hormonale wisseling plaats, die ervoor zorgt dat je menstruatie op gang komt. Die wisseling kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt. Dit is (helaas) niet voor alle vrouwen zo. Sommigen hebben veel last van hoofdpijn en dan verdwijnt de zin in seks al gauw naar de achtergrond.

Overigens is de kans op zwangerschap nog steeds aanwezig, ook tijdens je menstruatie. Sperma kan tot zeven dagen overleven in de baarmoeder, dus als je een onregelmatige cyclus hebt of vrijt in de laatste dagen van je ongesteldheid, kan je evengoed zwanger raken. Voorbehoedsmiddelen zijn dus – zoals altijd – een must. Zeker als je bang bent voor een soa.

Een paar tips

Mocht je de rode zee willen bevaren, dan heb je wellicht iets aan onderstaande tips:

  • Leg een donkere handdoek onder je lichaam. Daar zie je geen bloedvlekken op en die is makkelijker te wassen dan je beddengoed.
  • Vrij in het missionarisstandje. Dit is niet het moment om te gaan experimenteren met allerlei creatieve standjes. Gravity is not your friend.
  • Vermijd seks op de zwaarste dag van je menstruatie, of doe het in de douche. Zo was je alle bewijsmateriaal makkelijk weg.
  • Gebruik een ZiggyCup, oftewel een flat-fit menstruatiecup gemaakt voor intimiteit zonder knoeiboel en lekkage. Je kunt hem tot acht uur lang dragen en is zo dun dan noch jij of je bedpartner ‘m voelen zitten tijdens het seksen.
  • Seks betekent niet alleen maar penis-in-vagina. Je kunt nog zoveel meer doen.
  • Wees open-minded, communiceer met je partner en ontdek wat voor jullie werkt.

Onthoud dat seks is iets moois en intiems is, ongeacht de timing. Dus waarom zouden we onszelf beperken tot bepaalde momenten van de maand? Laten we de lakens opschudden, de natuur omarmen en onszelf wat meer plezier gunnen in onze cyclus. Want je weet wat ze zeggen: ‘een echte ridder heeft bloed aan zijn zwaard’.

Waarom meer praten over onze cyclus kan helpen tegen menstruatie armoede

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️