Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 9 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Schrijf een brief, red een leven

Zaterdag 10 december staat in het teken van ”Dag van de Rechten van de Mens”. Op en rond die dag organiseert Amnesty International elk jaar de schrijfactie Write for Rights. Dit is het grootste mensenrechtenevenement ter wereld. Meer dan 100.000 mensen komen in actie om de rechten van anderen te beschermen.

Hoewel het in Nederland vrij normaal is om te demonstreren, is dat in andere landen niet zo.

Mensen worden (onterecht) opgepakt wegens protesteren bij ongelijkheid of tegen politieke onderdrukking. Met deze schrijfactie van Amnesty kan je autoriteiten vragen om een eind te maken aan het onrecht dat mensen wordt aangedaan.

Demonstreren is een recht, geen gunst

In Nederland mogen vrouwen stemmen, mogen we trouwen met wie we willen en hoeven we ‘’maar’’ acht uur per dag te werken. Hoewel dat allemaal normaal lijkt voor ons, was dat ooit niet zo. Sinds 1919 mogen vrouwen pas actief stemmen. Om dit recht te krijgen, zijn veel mensen de straat opgegaan om te demonstreren.

Demonstraties hebben aantoonbaar geholpen bij historische maatschappelijke verbeteringen. Hoewel demonstreren een recht is, geen gunst, krijgen demonstranten vaak te maken met onnodig belemmerende regels, die bovendien in strijd zijn met de mensenrechten.

Landen waar vrouwen nog steeds aan het vechten zijn voor hun rechten

Dit jaar staat de Write for Right actie dan ook in het teken van ‘het recht op demonstratie’. Wat ooit in 2001 begon met een aantal brievenschrijvers in Polen, is uitgegroeid tot de grootste briefschrijfactie wereldwijd. Amnesty International roept zoveel mogelijk Nederlanders op om een brief te schrijven voor tien gevallen waarin het demonstratierecht mensen op een of andere wijze is ontzegd. Dit met de meest ernstige gevolgen van dien, zoals onrechtmatige gevangenschap, vervolging, discriminatie en levensbedreiging.

Vahid bijvoorbeeld, ging de straat op om te demonstreren tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in Iran. Hij werd opgepakt, gemarteld en veroordeeld tot 74 zweepslagen en tientallen jaren gevangenisstraf.

Of de vrouwen Cecillia, Joanah en Netsai uit Zimbabwe, die deelnamen aan een demonstratie tegen de regering. Ze werden gearresteerd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen ook nog eens aangeklaagd.

Dit jaar schrijven meer dan 100.000 mensen brieven voor Vahid, Cecillia, Joanah en Netsai, of de andere acht vergelijkbare gevallen van onrecht. Mensen die voor hun mening uitkomen en die daar op gruwelijke wijze voor worden gestraft.

Werkt Write for Rights?

Dat een brief wel degelijk een leven kan veranderen, blijkt uit het feit dat er elk jaar miljoenen brieven geschreven worden met succes. Paing Phyo Min zat gevangen in Myanmar voor het voordragen van een gedicht, trotse lgbti-demonstranten Melike Balkan en Özgür Gür werden in Turkije vastgehouden, en de zestienjarige Moses Akatugba werd in Nigeria ter dood veroordeeld. Al deze mensen werden geconfronteerd met vreselijk onrecht en zijn nu allemaal vrij – een paar voorbeelden van mensen die door deze schrijf actie gered zijn.


Alleen al in 2021 schreven mensen uit meer dan 200 landen ruim 4,5 miljoen brieven, kaarten en e-mails met de eis om gerechtigheid. Wil jij ook helpen? Doe mee met de actie, ga naar www.writeforrights.nl. Schrijf een brief en verander een leven.

Demonstreren in Nederland

Hoewel we in Nederland geen zweepslagen krijgen als we demonstreren, staat ook in Nederland het recht om te demonstreren onder druk. Zo krijgen demonstranten te maken met belemmerende regels die in strijd zijn met de mensenrechten. Iedereen zou zonder hinder, gebruik moeten kunnen maken van het grondrecht om te demonstreren.

Hoe je de vrouwen in Iran een warm hart kan toedragen

Dat dit ook niet altijd het geval is in Nederland, blijkt wel uit de diverse demonstraties die afgelopen jaren onterecht verboden of ingeperkt zijn, uit vrees voor overlast. Amnesty wil juist dat iedereen in Nederland ongehinderd kan protesteren. Landelijke en lokale overheden moeten zich dan ook hard maken om demonstraties te faciliteren en te beschermen.

Een ‘’lastige’’ demonstratie bijvoorbeeld, mag helemaal niet verboden worden. Een vreedzame demonstratie mag vrijwel altijd. En zo mag je ook weigeren om je ID te laten zien aan de politie of weigeren om gefouilleerd te worden. Weten wat voor rechten je nog meer hebt als demonstrant? Check de site van Amnesty.

.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️