Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Psyche 28 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Denk je vaak in tekorten? Met deze 7 tips leer je in overvloed te denken

Bang je weleens bang dat je niet genoeg geld hebt, er chronisch te weinig tijd is of dat je niet goed genoeg bent voor die leuke man of vrouw? Je bent niet de enige die vaak denkt in tekorten in plaats van in overvloed. Zonde! Gelukkig is er een manier om juist te leren denken in overvloed alles!

Empathietrainer Annemiek van der Krogt deelt met BEDROCK hoe je het idee van schaarste loslaat en een mindset van overvloed ontwikkelt.

1. Waardeer wat het leven je geeft

Als je het idee hebt dat je iets mist in je leven of dat het leven niet eerlijk is, kijk dan eens wat het leven je wél geeft. Het is misschien niet altijd wat je wil, maar mogelijk wel wat je nodig hebt. Denk aan de kans om te groeien als persoon of om bepaalde talenten te ontwikkelen.

Ben je niet tevreden met je leven? Dit is waarom je eigenlijk wél alles hebt om gelukkig te zijn.

2. Vervang negatieve gedachten door positieve

Het lijkt gemakkelijker dan het is, maar het werkt wel. Als je je bewust bent van het negatieve verhaal dat je jezelf vertelt, kun je er een positief verhaal voor in de plaats zetten.

Vind je bijvoorbeeld dat je vriend of vriendin meer plezier heeft met anderen dan met jou? Vervang deze negatieve gedachte dan door de gedachte dat je wenst dat hij of zij plezier heeft. Je zult dan merken dat je je opgewekter en lichter voelt dan wanneer je jezelf een negatief verhaal blijft vertellen.

Hetzelfde kun je doen met geluk, liefde, aandacht of geld. Als je hierbij wat hulp kunt gebruiken, kan witte salie smudge je van dienst zijn. Smudge-kruiden bevorderen helderheid, wijsheid en positieve energie.

3. Maak je eigen affirmaties van overvloed

Maak een lijst van alle angsten die je hebt en die voortkomen uit een mindset van schaarste. Schrijf op wat je denkt dat er gaat gebeuren. Schrijf vervolgens het tegenovergestelde op of wat je ten diepste verlangt. Gebruik de tweede lijst als je eigen persoonlijke lijst van dagelijkse affirmaties.

Train je brein met affirmaties (en een aantal oefeningen voor meer positiviteit)

4. Oefen jezelf in dankbaarheid

Als je dankbaar bent voor al het moois in je leven, hoe klein ook, maak je ruimte voor meer moois. Wat je aandacht geeft groeit immers. Andersom werkt het ook: als je ziet wat je allemaal mist of wat anderen hebben en jij niet, dan zal je nooit genoeg hebben.

Je kunt een dankbaarheidsdagboek bijhouden en iedere dag 10 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld voor schoon drinkwater, een warm bed of de frisse lucht die je inademt als je door het bos of langs de zee wandelt.

Dankbaarheidsdagboek beginnen? Deze 15 vragen kan je jezelf stellen

Waarschijnlijk merk je dan steeds meer dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo zie je dat het leven vol is van mooie momenten. Je bent dan hard op weg om een mindset van overvloed te ontwikkelen.

5. Erken dat je onbegrensde mogelijkheden hebt

Als je er vanuit gaat dat er 1001 mogelijkheden zijn om iets voor elkaar te krijgen, dan denk je creatiever en zie je ook meer oplossingen. Het tegenovergestelde gebeurt als je je slechts focust op één mogelijkheid. De keuze is aan jou.

6. Wees je bewust van het verhaal dat je jezelf (en anderen) vertelt

De woorden die je gebruikt, vormen je werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor datgene wat je jezelf en anderen vertelt. Zijn dat verhalen van schaarste of verhalen van overvloed? Wees je bewust van wat je zegt en maak hierin een duidelijke keuze.

7. Deel wat je hebt met anderen

Als je met anderen deelt wat je hebt, ervaar je verrassend genoeg meer overvloed. Alleen al het feit dat je kunt delen, maakt dat je je rijk voelt. Daardoor voel je je gelukkiger.

Heb je het idee dat je niets hebt om te delen? Kijk dan eens naar je kennis en ervaring. Wellicht kun je goed koken of bakken, timmeren of schilderen. Het kan ook zijn dat je geleerd hebt van je fouten en deze waardevolle informatie met anderen wil delen.

Je kunt ook je kostbare tijd en je vriendelijke woorden delen om anderen troost te bieden en hun pijn te verzachten. Op deze manier ben je niet alleen van betekenis voor anderen. Je ontwikkelt tegelijkertijd een mindset van overvloed!

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. Zij is empathietrainer en daarnaast geluksblogger voor Zentana.nl. In haar blogs geeft  ze jou tips en trics om jezelf gelukkig, sterk en energiek te voelen. Zelf vindt ze haar geluksmomentjes in zingen, paardrijden, haar moestuin en de vrije natuur. Ze omringt zich graag met inspirerende mensen en producten, zoals planten en mooie edelstenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️