Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 19 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Sara Blanken: ‘Met Mesure wil ik vrouwen empoweren én duurzaam ondernemen’

Nederland is gezegend met een groot aantal vrouwelijke ondernemers en Sara Blanken is een van hen. BEDROCK ging langs in haar atelier en ontmoette de talentvolle jonge vrouw die verschil wil maken met Mesure. Ze is nog geen dertig, maar heeft in een jaar tijd een mooi made-to-measure merk voor vrouwen in de markt gezet.

Het doel van Mesure is om ambitieuze vrouwen overal ter wereld te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Om ze te empoweren met mode. Want kleding is al eeuwenlang een middel waarmee je jezelf uit kunt drukken. Kleding die perfect past geeft een boost aan het zelfvertrouwen van de draagster.

In gesprek met Sara Blanken van Mesure

Wij spraken Sara Blanken over het ondernemerschap en duurzame mode.

Je werkte bij een kledingmerk voor mannen, wat was het moment dat je besloot om zelf een made-to-measure damesmerk in de markt te zetten?

“Na mijn studie aan het AMFI ben ik gaan werken bij een herenmodemerk. Na een aantal jaar merkte ik dat er een gat in de markt is als het gaat om maatkleding voor vrouwen. Ik had zoveel inspiratie en het begon echt te kriebelen om een eigen merk in de markt te zetten.

Natuurlijk waren er honderd redenen om het niet te gaan doen, maar ik heb het risico genomen. Ondernemen is spannend, maar door mijn ervaring en netwerk is Mesure binnen een jaar ontstaan. Precies zoals ik het voor ogen had: een merk voor vrouwen die hoge eisen stellen aan kwaliteit, materiaal, pasvorm en een unieke eigen stijl willen uitdragen.”

Poeh, knap hoor, er komt namelijk zoveel bij kijken!

“Juist het designstuk vind ik heel erg leuk. De stoffen source ik in Italië, ik heb leveranciers die kleine metrages vanuit de voorraad kunnen leveren. Dit noem je cut length en het maakt maatwerk mogelijk zonder concessies te doen op kwaliteit.

Ook met de producenten heb ik hele goede afspraken en werk ik fijn samen. Omdat ik al een aantal jaar in de mode werk en veel vrienden heb die kennis van productie hebben, is het gelukt om deze te vinden.”

Maatwerk is duurzamer?

“Duurzaamheid zit hem in verschillende factoren. Eén daarvan is de kwaliteit van de materialen en natuurlijk het productieproces, maar vooral het bewuster kopen maakt kleding duurzamer. Maatkleding is een tegengeluid op fast fashion. Voor mannen is maatkleding heel gebruikelijk, maar voor vrouwen is het een nieuw concept.

Je laat iets maken en stelt zo je eigen kledingstuk samen. Met veel zorg kies je precies datgene wat bij jou past. Van de pasvorm, tot de stof, knopen, details en jouw unieke maten die zorgvuldig worden opgemeten. Dit resulteert in een kledingstuk dat als gegoten zit en nog jaren in de kast hangt.”

Hoe heb jij de modewereld zien veranderen als insider?

Fast fashion heeft jammer genoeg nog steeds de overhand. Er zijn gelukkig steeds meer duurzame opties, maar voor consumenten is het lastig om duurzaamheid te herkennen. Dit is ook lastig, greenwashing is inmiddels een begrip in de modewereld en merken doen zich soms duurzamer voor dan dat ze zijn.

Ook kiezen de meeste mensen nog steeds voor kwantiteit boven kwaliteit. Terwijl ondoordachte aankopen vaak minder lang aantrekkelijk blijven.”

Stel, ik wil een mooi pak, hoe gaat dat in z’n werk?

“Dan neem je een kijkje op de website, daar vind je de inspiratiecollectie. Als je iets ziet waar je blij van wordt, maken we een afspraak. Tijdens deze afspraken meet ik de lichaamsmaten op, kiezen we de stof (de keuze is enorm!), pasvorm en details. Zelfs de knopen kun je zelf kiezen.

Daarna kun je je maatkleding natuurlijk ook online bestellen, als je je maten eenmaal weet. Stel je hebt een mooie blazer en je wil daar toch een extra pantalon of rokje bij, dan kan dat! Vanaf het moment dat je de bestelling hebt geplaatst, duurt het drie tot vier weken tot het pak arriveert.”

Jouw maatkleding is een tegenhanger van fast fashion, op welke manieren kun je nog meer investeren in een duurzame garderobe?

“Mijn ultieme tip is om kleding zo min mogelijk te wassen, dit heeft op twee manieren een gunstige uitwerking op het klimaat. Ten eerste blijft je kleding langer mooi en ten tweede draai je minder wasjes waardoor je minder energie en water verbruikt.

Door kleding uit te hangen frist ‘ie ook weer op! Een pak mag sowieso niet in de wasmachine en breng je, afhankelijk van hoe vaak je het pak draagt, eens in de zes weken naar de stomerij.

Een andere vuistregel is het kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Wat mij betreft de ultieme manier om te investeren in een duurzamere garderobe. Niet alleen heb je meer budget over om te investeren in kwalitatieve kledingstukken, maar omdat je langer over een aankoop nadenkt, wordt de aankoop minder impulsief. Dit resulteert in investment pieces die nog jaren in de kast hangen!”

blazer

Wij hopen dat Sara Blanken Mesure nog verder kan uitbouwen en daarmee vrouwen de kans geeft om een uniek op maat gemaakt kledingstuk te dragen waardoor ze zich krachtig en uniek voelen!

3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️