Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Werk 30 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Uitgekeken op jouw saaie werkplek? Dit is waarom werkgevers meer rekening kunnen houden met de werkomgeving

Sinds de pandemie is er heel wat veranderd, zo zijn er steeds meer mensen die hybride werken. Toch zijn de verschillen groot. De ene werkgever is enorm van controle en dan is er de ongeschreven regel dat thuiswerken eigenlijk niet kan. De andere werkgever vindt vrijheid enorm belangrijk en staat zelfs remote werken toe. Voor werknemers geldt: de een vindt het heerlijk om vanuit z’n eigen stulp aan de slag te gaan, terwijl de anders niks uit handen krijgt. Alleen een saaie werkplek? Dat gaat er niet meer in.

Daarom gingen we in gesprek met Robert Sparreboom, Head of HNK. Het Nieuwe Kantoor (HNK) is een pioneer als het gaat om de kantooromgeving van de toekomst, want ze staan voor alles behalve een saaie werkplek.

Waarom werkt een saaie werkplek niet meer na de pandemie?

“Eigenlijk is alles veranderd – waar moet je beginnen? Iedereen is gewend geraakt aan de digitalisering en de mogelijkheid om overal te werken.

Hybride werken is dus de norm geworden. Je komt bewust fysiek bij elkaar en hebt dan ook vaak een bepaald doel, zoals: brainstormen, creativiteit, connectie met collega’s, spontane momenten met elkaar, ontwikkelen en in stand houden van een bedrijfscultuur, het inwerken van collega’s en het delen van kennis.

Je weet veel beter wat werkt via een scherm en wat minder goed gaat. Korte afspraken gaan gemakkelijk online. Daarnaast is de werkomgeving veel diverser geworden.

Sommige mensen komen naar kantoor om met meer focus te werken. Anderen mensen kunnen dat thuis juist beter en komen naar kantoor om interactie op te zoeken. Daarnaast zijn mensen zich veel bewuster geworden van hun mentale en fysieke gezondheid.

Als je een groot deel van de week doorbrengt op een bepaalde werkplek, is het belangrijk dat deze omgeving bijdraagt aan jouw welzijn en energieniveau. Kantoren worden anders ingericht en er wordt veel meer gekeken naar de behoefte van medewerkers.

Dit doen wij bijvoorbeeld ook op de begane grond van HNK Amsterdam Sloterdijk, waar we veel meer voorzieningen toevoegen die je kan gebruiken als je ze nodig hebt: mooie co-working plekken, een bibliotheek om in stilte te werken en een wellness om te ontspannen.”

Op welke manier werken werknemers het liefst?

“Werknemers hebben bij veel organisaties steeds meer vrijheid om dat zelf in te vullen op een manier die het beste bij ze past. We zien vaak een combinatie van thuis en op kantoor werken, waarin mensen een bewuste keuze maken in welke omgeving voor hen het beste aansluit bij de taken die ze die dag moeten doen.

In die zin concurreert het kantoor sinds kort steeds meer met thuiswerkplekken. Omdat de pandemie heeft bewezen dat digitaal werken mogelijk is en de eisen van werknemers hoger liggen, is het belangrijk dat kantooreigenaren en werkgevers goed onderzoeken wat hun kantoor onderscheidt van de thuiswerkplek.

Het nieuwe kantoorconcept van HNK is daarom onder andere geïnspireerd door de hospitality sector. HNK-kantoren bieden verschillende diensten om het leven van werknemers gemakkelijker te maken op een manier die simpelweg niet mogelijk is op de thuiswerkplek.

Denk hierbij aan hosts die medewerkers ondersteunen en zich welkom laten voelen, of een eigen app waarmee diensten zoals vergaderruimtes en horeca eenvoudig geregeld kunnen worden. Maar ook speciale geuren en muziek die de productiviteit van werknemers verhogen. Ook werkgevers genieten mee van de nadruk op service bij HNK.

Wij helpen organisaties om de juiste werkomgeving te creëren voor hun medewerkers, waarbij ze gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die je tijdens je werkdag nodig kunt hebben.”

Hoe gaat de productiviteit op de werkvloer omhoog?

“Een goede werkomgeving in plaats van een saaie werkplek is essentieel voor een hoge productiviteit. We onderscheiden hierin verschillende elementen, zoals design, de aanwezige faciliteiten en hospitality. Wij geloven dat hoe beter iemand zich voelt op zijn of haar werkplek, hoe beter zij hun werk kunnen doen. In het interieurdesign van onze locaties staan duurzame keuzes en het bieden van comfort centraal.

De faciliteiten stimuleren verschillende manieren van werk zodat mensen zelf kunnen kiezen welke ruimte of plek op dat moment het beste bij hen past: een bibliotheek om in alle rust gefocust te werken, een co-working plek met een groot curved screen en refurbished Herman Miller stoel, een meeting room om een creatieve brainstorm te organiseren of een plekje aan de bar om bij te praten met een collega.

Een omgeving met organische vormen, zachte materialen en elegante patronen creëert een gastvrije en open sfeer. Het stimuleren van je zintuigen is ook een belangrijk onderdeel van de beleving en het bevorderen van productiviteit: zo klinkt er bij ons muziek die past bij de ruimte en het moment van de dag en is er een speciale geur ontwikkeld die past bij het HNK merk.”

Wat is de impact van muziek en kan het ook averechts werken?

“Muziek prikkelt je hersenen, waaronder de gebieden die met emoties te maken hebben. Het vermindert stress en je krijgt er een ontspannen gevoel van. Aangetoond is dat het subtiel aanwezig zijn van muziek een positieve invloed heeft op creativiteit.

Het biedt ook een gevoel van privacy of veiligheid in publieke ruimtes. Muziek mag daarom niet ontbreken in een fijne werkomgeving. Op voorwaarde dat het genre, het ritme en het volume passen bij het moment en de setting natuurlijk. Wanneer muziek te aanwezig is, verstoort dit de concentratie. Luister ook zeker de podcast die wij hebben gemaakt met Michiel Borstlap over muziek.”

Hoe beïnvloedt geur je motivatie?

“Geur heeft een belangrijk effect op de beleving van een plek of herinnering aan een gebeurtenis. De neus is namelijk het enige zintuig dat direct in verbinding staat met het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen waar onder andere motivatie, emotie en het langetermijngeheugen worden gehuisvest.

Niet voor niets wordt geurmarketing steeds meer toegepast, ook in de kantooromgeving. Geur kan zelfs productiviteit en creativiteit verhogen en ziekteverzuim verlagen. Het effect van geur is veelvuldig onderzocht. Bepaalde geuren hebben over het algemeen dezelfde werking op mensen. Van de verkwikkende geur van citrusvruchten als sinaasappel, limoen en citroen word je wakker en creatief. Wil je ontspannen, dan is sandelhout, lavendel of vanille geschikt. Voor een huiselijke sfeer kun je bijvoorbeeld de geur van verse appeltaart verspreiden.”

Kijk. Werken met de geur van verse appeltaart, dat is geen slecht plan toch?

Dit is wat het betekent als je niet droomt en de oplossing volgens experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️