Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Work 4 mei 2021

We werken nu een jaar remote: zo blijf je connected, blij én productief

Na zo’n 14 maanden thuiswerken kennen we de voordelen van remote werken als geen ander: geen heen en weer gereis en meer vrije tijd bijvoorbeeld. Toch zullen we niet ontkennen dat er ook nadelen zijn, waarvan het missen van je collega’s misschien wel één van de grootste is. Hoe blijf je verbonden met je team als je allemaal op afstand werkt?

Vergis je niet: je collega’s hebben een grote invloed op je werkgeluk. En je werkgeluk heeft weer invloed op je productiviteit. Die connectie met je team is dus belangrijker dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Op Mind Body Green vinden we tips om op afstand connected, blij én productief te blijven.

Maak het een prioriteit bij remote werken

‘De connectie met je team behouden’ staat vaak niet bovenaan de to-do list, terwijl het wel belangrijk is om op de lange termijn doelen te behalen. Natuurlijk is het de taak van je leidinggevende om de team spirit levende te houden, maar dat betekent niet dat jij hier helemaal geen moeite in hoeft te steken.

Vergeet bijvoorbeeld niet om af en toe online of wandel koffiedates 1-op-1 in te plannen met collega’s. Het kletsen over koetjes en kalfjes (wat je normaal bij het koffiezetapparaat doet) is belangrijk om je verbonden met je collega’s te blijven voelen.

En als je leidinggevende momenten voor het team in plant, is het belangrijk om hier prioriteit aan te geven – hoe druk je het ook hebt met je werkzaamheden.

‘Zie’ elkaar minstens één keer per week

Door het remote werken zijn we inmiddels allemaal bekend met Zoom-vermoeidheid. Toch is het goed om elke week een teammeeting te hebben waarbij je team elkaar ‘ziet’. Natuurlijk is het goed om hier de stand van zaken met elkaar door te bespreken, maar verleg de focus ook eens naar zaken die stress verlagend werken.

Stel bijvoorbeeld eens aan je team voor om een ‘vraag van de week’ te doen, waarbij iedere week een andere persoon een vraag moet stellen. Dit kan van alles zijn: van ‘wie zou je wel eens voor een dag willen zijn’ tot ‘wat zou jij doen met een miljoen’.

Stel teamactiviteiten voor

Je kunt ook eens voorstellen om een activiteit te organiseren die niets met werk te maken heeft, zoals een online vrijmibo, een lunch-uurtje via Zoom of een pubquiz. Of wat dacht van je een boekenclub, een yogasessie of een motiverende spreker uitnodigen? Er zijn genoeg opties die vaak niet alleen de connectie met je team versterken, maar ook nog eens een boost aan je mentale gezondheid geven.

Zelfs als we remote werken, kunnen we ons connected voelen met onze collega’s. Leiders zouden hierin het voortouw moeten nemen, maar dat betekent niet dat álle werknemers hierin geen verantwoordelijkheid hebben.

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
We werken nu een jaar remote: zo blijf je connected, blij én productief
Sluiten