Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 9 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Ben jij geschikt om remote te gaan werken? Zo kun je het checken

Sinds de covid-pandemie is de remote revolutie niet meer te stoppen en gaan steeds meer werknemers op afstand werken. Heb je er ook wel eens over nagedacht: zou ik niet een tijdje remote kunnen gaan werken? Hoe weet je nou of dat echt iets voor je is? Volgens neurowetenschapper Gleb Tsipursky hebben mensen die succesvol remote werken een aantal eigenschappen gemeen – en dat is geen toeval blijkt uit onderzoek.

Remote werken vanaf Bali, Kaapstad of in een huisje op de Veluwe: heb jij er wel eens over nagedacht? Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die de optie aanbieden of experimenteren met de mogelijkheden. Als het al een tijdje door je hoofd spookt, waarom zou je remote werken niet een keer proberen?

Remote werken maakt je productiever

Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat werknemers die op afstand werkten in de zomer van 2020 vijf procent productiever waren dan degenen die op kantoor werkten. In het voorjaar van 2022 was de productiviteitskloof tussen werknemers die thuis en op kantoor werkten gestegen tot negen procent.

Volgens de onderzoekers heeft dit deels te maken met dat bedrijven steeds beter worden in het faciliteren van werken op afstand en investeren in technologie die dat makkelijker maakt.

Maar toch is het een handig feitje om te onthouden als je je baas nog moet overtuigen dat er op jouw werk ook meer opties voor remote werken moeten komen.

Is remote werken voor iedereen?

Maar is iedereen geschikt om remote te werken? Remote werken ziet er soms ook wel erg romantisch uit op Instagram. ‘S ochtend yoga en surfen, daarna achter je laptop kruipen en in de middag een vulkaan beklimmen.

Werkt het echt voor iedereen zo goed? Neurowetenschapper Gleb Tsipursky deelt op PsychologyToday een aantal eigenschappen bij werknemers die de kans op een succesvolle remote work experience verhogen.

Big five test

Hij gebruikt hiervoor de Big five test. Dit is een test die de werkprestaties voorspelt aan de hand van persoonseigenschappen van de werknemer. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben de voorspellende kracht van deze test bevestigd.

Volgens Tsipursky is deze test betrouwbaarder dan de populaire DISC-test of Myers-Briggs test om te kijken of iemand geschikt is voor een baan. Ook kan de test aan de hand van persoonseigenschappen voorspellen hoe de werknemer gaat presteren.

3 eigenschappen die zorgen voor een succesvolle remote work ervaring

Herken jij jezelf in deze eigenschappen? Go for it!

1. Consciëntieus zijn

Consciëntieus is een chique woord voor zorgvuldig zijn. Als je consciëntieus bent, dan heb je vaak kwaliteiten zoals georganiseerd zijn, betrouwbaarheid, zelfdiscipline, verantwoordelijkheid nemen voor taken en initiatief tonen bij het oplossen van problemen. Deze eigenschap hangt volgens Tsipursky sterk samen met betere prestaties van werknemers die op afstand werken.

En ja eerlijk is eerlijk, de neurowetenschapper geeft toe: als je consciëntieus bent komt dit niet alleen ten goede van in het buitenland werken, maar deze werknemers scoorden óók beter op kantoor. Maar side note: het verschil in prestaties was in zijn onderzoek tussen erg consciëntieuze en weinig consciëntieuze mensen nog veel groter wanneer medewerkers remote werkten.

2. Emotioneel stabiel zijn

Als je op afstand werkt, is het belangrijk dat je goed met je eigen emoties kan omgaan en hierbij minder steun nodig hebt van je teamgenoten of leidinggevende. Je collega’s zijn namelijk minder dichtbij en je kunt niet even stoom afblazen bij je favoriete collega na een frustrerende (online) meeting.

Marleen (32) organiseert remote work experiences naar Kaapstad: hoe werkt dat?

Volgens Tsipursky helpt het daarom als je emotioneel stabiel bent. Deze eigenschap voorspelde betere prestaties voor als je buiten kantoor werkt. Werknemers die hoog scoren op emotionele stabiliteit zijn kalmer, veerkrachtiger bij stress en minder vatbaar voor negatieve emoties, zoals angst, woede en depressie.

3. Openstaan voor nieuwe ervaringen

Als je op afstand werkt, dan doe je dat vaak ook omdat je meer wilt halen uit je vrije tijd, avonden en weekenden. Je wilt nieuwe mensen, culturen en natuurgebieden ontdekken. Openstaan voor nieuwe ervaringen is dan ook een belangrijke eigenschap om je remote werkervaring tot een succes te maken.

Als je openstaat voor ervaringen dan ben je volgens Tsipursky bereid om nieuwe ideeën en ervaringen te overwegen, je bent ruimdenkend, creatief, nieuwsgierig en fantasierijk. Dit zijn niet alleen eigenschappen die je geschikt maken voor remote werken, maar ook je productiviteit en avonturen in het buitenland ten goede komen.

Conclusie

Herken jij je niet in bovenstaande eigenschappen, maar wil je wel graag remote werken? Het is natuurlijk niet in steen gebeiteld dat je dan niet geschikt bent voor remote werken.

Deze drie eigenschappen zijn alleen erg handig als je op afstand in het buitenland werkt, omdat je meer op jezelf bent aangewezen. Hierbij komen verantwoordelijk nemen en veerkrachtig zijn bij stress goed van pas. Maar dit is ook iets wat je kunt leren door meer alleen te zijn en ervaring op te doen.

Ben je er klaar voor om remote te gaan werken, maar bied je werk nog geen mogelijkheden hiervoor? Lees hier onze 7 tips om je baas te overtuigen waarom jij een tijd in het buitenland moet gaan werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️