Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 23 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoe je relatieproblemen kunt voorkomen tijdens de feestdagen

De feestdagen, oh zo magisch en schitterend, maar laten we eerlijk zijn, ze kunnen ook behoorlijk stressvol zijn. Vooral als je probeert te jongleren met cadeaus, verplichtingen en datenights tussen het kerstshoppen door. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat geen relatieproblemen krijgt tijdens de feestdagen?

Met deze handige tips zal de gezelligheid niet ten koste gaan van je relatie.

Stressfactoren voor je relatie tijdens de feestdagen

Veel mensen ervaren mentale stress tijdens de feestdagen. Cadeautjes kopen voor iedereen die je lief hebt, kan een aanslag zijn op je portemonnee. Zeker nu alles zo duur is geworden!

Naast de financiële stress, hebben velen van ons een overvolle sociale agenda met kerstborrels, diners en nieuwjaarsfeesten. De druk om overal aanwezig te zijn, kan ervoor zorgen dat je partner en jij als twee schepen langs elkaar heen varen, verstrikt in de storm van sociale verplichtingen.

Families en donkere winterdagen

Daarnaast is er natuurlijk nog de familie. Van de goedbedoelde adviezen van je moeder over hoe je de perfecte kerstkalkoen moet bereiden, tot de subtiele hints van je schoonmoeder over wanneer ze grootouders kan worden.

Familieperikelen kunnen de feestvreugde snel omzetten in een nachtmerrie. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we het weer, dat ons tijdens deze donkere winterdagen ook nog kan verrassen met grijze luchten, regen en ijzige wind.

Geen wonder dat je soms gewoon onder een deken wilt kruipen en wacht tot het weer lente is.

Dit kun je ertegen doen

Als dit je allemaal bekend in de oren klinkt en het leidt tot spanningen die zorgen voor relatieproblemen tijdens de feestdagen, dan lees je hier wat je eraan kunt doen.

1. Praat erover

Alles begint met een open en eerlijk gesprek. Daar ben je ten slotte partners voor. Bespreek je verwachtingen, plannen en eventuele stressfactoren. Het kreet ook een gevoel van begrip en teamwork.

2. Maak samen een plan en verdeel de taken

Zoek een moment waarop je samen kunt gaan zitten om een plan te maken voor de feestdagen. Wat moet er gebeuren, wat moet er gekocht worden, wat is het budget en wie doet wat.

Je hoeft heus niet alles alleen te doen! Verdeel de taken eerlijk – dat versterkt het ‘we-doen-dit-samen-gevoel’. Bepaal ook wat het belangrijkste is en zet die dingen bovenaan.

3. Manage je verwachtingen en grenzen

Het is gemakkelijk om overwhelmed te raken door de druk om het perfecte feest te organiseren of het meest verbluffende cadeau te geven. Dus, manage je verwachtingen en bepaal je grenzen.

Het is oké om ‘nee’ te zeggen tegen extra verplichtingen als je al super druk bent. Focus op wat echt belangrijk is voor jou en je partner. De beste feestdagen zijn vaak die waarin je kunt ontspannen en genieten van elkaars gezelschap, zonder je te laten verstrikken in een web van stress.

4. Creëer samen tradities

Te midden van cadeaustress en kerstverplichtingen vergeten we soms het belang van eenvoudige, gezamenlijke tradities. Of het nu gaat om het bakken van koekjes, het versieren van de kerstboom of het samenstellen van een afspeellijst met jullie favoriete feestliedjes.

Het creëren van tradities kan een gevoel van verbondenheid versterken en relatieproblemen tijdens de feestdagen voorkomen. Het zijn deze kleine momenten die de feestdagen magisch maken en die je samen met je partner kunt koesteren.

5. Neem tijd voor jezelf

Tijdens de feestdagen is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de chaos. Neem af en toe een adempauze voor jezelf. Zo kun je een rustige wandeling maken, een uurtje lezen of gewoon genieten van een kopje thee. Selfcare is essentieel, want als jij je goed voelt, is de kans groter dat je relatie ook goed blijft.

6. Laat perfectie los

Het perfecte feest, het perfecte cadeau, het perfecte moment… het najagen van perfectie kan een enorme bron van stress zijn. Laat die onrealistische verwachtingen los en omarm de imperfecties.

Lachen om een verbrand gerecht of genieten van een onverwachte sneeuwbui kan de feestvreugde vergroten. Uiteindelijk draait het om het creëren van waardevolle herinneringen en niet om perfectie.

Nooit meer relatieproblemen tijdens de feestdagen

Laat de feestdagen geen stressbal worden die je naar elkaar toe gooit. Praat, plan en wees realistisch. En onthoud, het draait allemaal om liefde, licht en samenzijn. Zelfs als de kalkoen verbrand is.

Hopelijk helpen deze tips om de feestdagen met je geliefde te overleven. Veel plezier en geniet van de feestelijke tijd!

Waarom je écht geen nieuwe outfit hoeft te kopen voor de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️