Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 28 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Een jong meisje met een oudere man? Dit zegt het over hun relatie

Finally 29, 17 would never cross my mind. Thought it was a teenage dream, a fantasy. But it was yours, it wasn’t mine. 17, 29.” Deze tekst is afkomstig uit het nummer ‘29’ van de Amerikaanse zangeres Demi Lovato. Zij schreef dit nummer over de relatie met haar ex, acteur Wilmer Valderrama, die dertien jaar ouder is. Wat betekent het voor een jong meisje om een relatie te hebben met een volwassen man?

Een relatie tussen een oudere man en een jongere vrouw wordt in de maatschappij meestal niet als problematisch ervaren. Door de dubbele standaard omtrent veroudering worden mannen vaker aantrekkelijker gevonden naarmate de jaren passeren, terwijl dit bij vrouwen juist niet het geval is.

Lolita-complex

Relaties met een groot leeftijdsverschil waarbij het meisje minderjarig is, komen vaker voor in Hollywood en worden als normaal beschouwd. Hier komt het Lolita-complex om de hoek kijken. Dit is de erotische neiging van mannen voor jonge meisjes.

Het complex is vernoemd naar het twaalfjarige meisje met de bijnaam Lolita uit de roman ‘Lolita’ van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov (1899-1977).

In dit boek is de 37-jarige Humbert geobsedeerd door Lolita en trouwt hij uiteindelijk zelfs met haar moeder om in haar buurt te kunnen zijn. Wanneer haar moeder overlijdt, reist Humbert drie jaar door Amerika met Lolita waarin ze vaak de liefde met elkaar bedrijven.

De schrijver impliceert in het boek dat het jonge meisje ‘vroegrijp verleidelijk’ is en daarom verantwoordelijk is voor het seksuele verlangen van de volwassene. Lolita maakt daarentegen duidelijk dat ze het slachtoffer is, en niet de verleidster.

Grooming

Wanneer een meisje nog minderjarig is, is er vaak sprake van een ongepast leeftijdsverschil binnen de relatie. Verschillende meisjes die dit hebben meegemaakt, omschrijven het fenomeen grooming. Dit betekent volgens RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network) manipulatief gedrag dat de misbruiker gebruikt om toegang te krijgen tot een potentieel slachtoffer, hen te dwingen in te stemmen met het misbruik en het risico om gepakt te worden te verkleinen.

Deze mannen vertonen bepaalde trekken van het superioriteitscomplex. Dit is een psychologisch verdedigingsmechanisme waarin de gevoelens van superioriteit van een persoon hun ware gevoelens van minderwaardigheid verbergen. Ze beschouwen jongere meisjes als manipuleerbaar en beïnvloedbaar.

Machtsongelijkheid in een relatie

Of grooming wel of niet plaatsvindt is eveneens een grijs gebied. Want een relatie kan niet (volledig) aan de regels van grooming voldoen, maar kan wel ethisch verkeerd aanvoelen of de relatie kan vanwege het grote leeftijdsverschil een machtsongelijkheid hebben.

Grace Huntley, een therapeut via het platform voor geestelijke gezondheidszorg Alma, zegt dat de machtsbalans een teken kan zijn dat een relatie ongepast is. “Dit kan gebeuren wanneer één persoon, vanwege zijn positie in het leven, financiën of status, overmatige macht heeft om de andere persoon te controleren en te beïnvloeden.”

Daarnaast zijn patronen belangrijk volgens haar. Wanneer iemand bijvoorbeeld altijd relaties aangaat met minderjarigen of net meerderjarigen en dit de enige verbindende factor is, kan dit zorgwekkend zijn.

Er is niet veel bekend over hoeveel grooming relaties er bestaan, aangezien deze niet vaak worden gerapporteerd. Alleen dát het voorkomt is een feit. Zolang de liefde oprecht is en beide partijen volwassen en volledig in love zijn is het oké.

Groot leeftijdsverschil met je lief? Kans dat jullie minder lang bij elkaar blijven (zegt onderzoek)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️