Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 4 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Met regressietherapie ga je terug in de tijd naar ervaringen die we soms niet eens herinneren

Dingen die je meemaakt worden opgeslagen in je mind en daar ben je je lang niet altijd bewust van. Sommige dingen stop je zo diep weg dat je ze niet meer kunt herinneren. Dat betekent niet dat ze er niet zijn. Het zijn ervaringen of herinneringen die in het onderbewuste worden opgeslagen en die het leven (ongemerkt) nog altijd kunnen beïnvloeden. Met regressietherapie ga je terug in de tijd en kun je vanuit het onderbewuste informatie over jezelf bewust maken.

De grote vraag is: waarom zou je dat willen? Graven in je onderbewustzijn en misschien stukjes informatie die pijnlijk zijn terughalen? Omdat oude ervaringen, gedachten en patronen ons stagneren in het maken van nieuwe keuzes. Het oproepen van pijnlijke herinneringen (soms zelfs uit een vorig leven, dat wordt ook wel reïncarnatietherapie genoemd) is nodig om ze een plekje te geven en om met een schone lei verder te gaan.

Wij spraken Marly energie therapeute en transformatie coach met een eigen praktijk Marlyflow.com waar ze ook regressie en reïncarnatie therapie aanbiedt.

Waar komt regressietherapie vandaan?

“Daar ben niet helemaal zeker van” deelt Marly met BEDROCK. Wat ze de afgelopen twintig jaar heeft geleerd is: “Er werd ontdekt dat via hypnose hersengolven op een bepaalde frequentie gaan trillen. Dat wordt theta staat genoemd. Het voelt alsof je bijna in slaap gaat vallen, maar je bent nog wel heel alert. Je hebt dus volledig de regie over je eigen lichaam en gedachten. Met de theta staat kun je wél naar je onderbewustzijn.

Dit is de plek waar trauma’s worden opgeslagen. Een trauma klinkt heel groot, maar het kan ook klein zijn. Als je bijvoorbeeld trots een tekening hebt gemaakt en je ouders vinden hem lelijk, kan je al de overtuiging creëren: ik ben niet goed genoeg. Deze overtuiging kan je dwarszitten in het volwassen leven.”

Hoe gaat regressietherapie in de praktijk?

“Het doel van de regressietherapie is om ingesleten patronen en negatieve reacties op te sporen en te neutraliseren, dat wil zeggen dat je weer vrij bent van belemmerende gevoelens, overtuigingen en gedrag. Tijdens de therapie worden herinneringen in het onderbewuste opgespoord, in trance herbeleefd en alsnog verwerkt. Hierdoor voel je je weer vrijer” aldus Marly.

Wat is het verschil tussen regressie- en reïncarnatietherapie?

“Met regressietherapie ga je terug naar je vroege jeugd (het kindstuk). Soms zie je dat de oorzaak van een trauma nog eerder ontstaan is. Dan ga je door naar een ander leven. Sommige mensen noemen het een vorig leven, ik niet… want het kan ook een parallel leven zijn. Ik heb het geluk dat ik gaves bezit dat ik kan voelen waar het pijnpunt vandaan komt.”

En hoe zit het met systemisch werk?

“Met systemisch werk wordt niet echt de wortel van een trauma eruit gehaald. Terwijl met regressietherapie ga je een trauma echt transformeren. Je gaat het stuk helen waardoor je zenuwstelsel ook weer tot rust komt. Bij systemisch werk krijg je inzicht, dan weet je waar je emoties en gevoelens vandaan komen, maar er is nog werk aan de winkel. Soms kan iemand zichzelf met deze informatie helen, maar dat is niet altijd het geval.”

Trance

“In trance gebracht worden, klinkt spannend, maar eigenlijk is trance een hele natuurlijke geestelijke toestand. Het is een lichtere vorm van hypnose. Jouw lichaam weet alles nog” zegt Marly over trance.

Wij doken dieper in de wereld van Trance en tijdens trance verdiep je je bewustzijn waardoor je je aandacht op een ding richt. Je creëert een superfocus en hebt geen aandacht meer voor prikkels van buitenaf. Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar je bent meerdere momenten per dag in trance.

Wanneer je je mee laat slepen in een boek en niemand meer hoort, wanneer je in de auto rijdt en plotseling al op de bestemming bent of wanneer je achter je bureau zit te staren en het opeens vijf uur is. Het zijn allemaal momenten waarop je gedachten afdwalen en je bewustzijn niet in het hier en nu is.

Trance is dus niks geks en het wordt tijdens regressietherapie gebruikt om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn.

Wie heeft er baat bij de sessies?

“Het is voor iedereen” deelt Marly. “Als je een trauma niet heelt, geef je het door aan je kinderen. Het is zoiets moois om te doen voor de volgende generatie. Als jij je grootste triggers, je pijn, je verdriet en boosheden heelt, dan word je zachter en liever voor elkaar. Ik behandel kinderen, maar ook oude mensen. Want je bent nooit te oud om het te doen en je krijgt nooit meer dan wat je aankan. Je hoeft dus niet angstig te zijn dat je het niet aankan, maar je gaat laagje voor laagje te werk. Je pelt de ui af.”

De voordelen van regressietherapie

 • Je leert je eigen grenzen kennen en aangeven.
 • Energie komt weer terug waardoor je meer levenslust ervaart.
 • Minder kans op een burn-out of depressie.
 • Gevoelens van eenzaamheid worden minder.
 • Je ervaart minder problemen op relationeel of seksueel gebied.
 • Angsten (bijvoorbeeld om dood te gaan) worden minder.
 • Terugkerende conflicten kunnen voorkomen worden.
 • Je leert rouwen en kan groot verlies een plekje geven.
 • Lichamelijke klachten zoals spierpijn en hoofdpijn kunnen verminderen.
 • Beter slapen.
 • Je zal minder heftig reageren op bepaalde situaties.

Regressietherapie is daarom geschikt voor iedereen die bereid is om aan zijn eigen gevoelens en aan zichzelf te werken.

Hoe lang duurt regressietherapie?

“Niemand is hetzelfde en hoe lang regressietherapie duurt is afhankelijk van jouw persoonlijke issues. Al merk ik dat soms een tot drie sessies al leiden tot grote transformaties. Soms heb je aan twee sessies voldoende, maar het kan ook zijn dat je wel zes sessies nodig hebt om bepaalde emoties te verwerken. Het is afhankelijk van wat er heeft gespeeld bij jou” sluit Marly ons gesprek af.

Voor de ontkenners: 7 x de grootste fabels over klimaatverandering uitgelegd

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️