Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 27 januari 2017

Praat je snel? Dan zeg je inhoudelijk niet méér

Word je soms omver geblazen in een gesprek, omdat de ander in rap tempo zijn verhaal doet? Het lijkt misschien alsof er een stroom aan belangrijke informatie binnenkomt, maar dat blijkt dus allemaal wel mee te vallen.

Onderzoekers van de prestigieuze Brown University zijn het erover eens: snelle praters zeggen inhoudelijk een stuk minder. Deze conclusie hebben zij getrokken aan de hand van gegevens van 398 mensen. Voor het onderzoek werden maar liefst 2400 telefoongesprekken bestudeerd en werd de inhoud van 40 interviews geanalyseerd.

Wat blijkt? Mensen die snel praten gebruiken vaker veelvoorkomende woorden en gebruiken een makkelijkere zinsopbouw dan mensen die langzaam praten. Dit zou komen omdat sprekers niet én snel kunnen spreken, én veel rijke informatie van hoge kwaliteit aan kunnen bieden. Het tempo waarop we praten maakt dus vrijwel geen verschil. Of we nou snel of langzaam praten: we zeggen ongeveer hetzelfde.

Mannen vs. vrouwen

Ook is er een verschil opgemerkt tussen mannen en vrouwen, en de manier waarop zij informatie overbrengen. Vrouwen krijgen dan misschien vaak de stempel ‘kletskous’ toegewezen, maar het zijn de mannen die in staat zijn meer informatie over te brengen binnen eenzelfde tempo van spreken.

Mannen zeggen dus meer, met minder woorden. Al moeten we ze niet teveel credits geven. Volgens Cohen Priva – onder wiens leiding de studie wordt uitgevoerd – hebben mannen niet andere communicatiecapaciteiten dan vrouwen. Waar het dan wel door zou komen? Vrouwen zijn mogelijk meer bezorgd om het feit of hun boodschap wel goed overkomt bij hun publiek.

Meer lezen?

Hoe een normaal gesprek te hebben (dat is lastiger dan je denkt)

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Praat je snel? Dan zeg je inhoudelijk niet méér
Sluiten