Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 4 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Fit en gezond ouder worden? Deze fruitsoort kan je daar perfect bij helpen

Hoe ouder we worden, hoe essentiëler het wordt om goed voor je lichaam te zorgen. Zó dramatisch is dat natuurlijk ook weer niet, maar door het goed zorgen voor je lichaam (en geest!), kun je er mooi wel voor zorgen dat jij je ook op je oude dag nog fit voelt. Wist je dat er bepaalde fruitsoorten zijn die als heuse powerfood voor je brein werken, en je daarbij dus kunnen helpen?

Hoe ouder we worden, hoe belangrijker het wordt om te zorgen voor voldoende slaap, beweging en natuurlijk gezonde voeding. Door prioriteit te geven aan je lichamelijke welzijn, kun je er namelijk voor zorgen dat je heel wat ouderdomskwaaltjes kunt voorkomen.

Ouderdomskwaaltjes

Tegenwoordig worden we een stuk ouder dan we vroeger werden. Een paar eeuwen geleden was het bijzonder als je vijftig werd, terwijl de gemiddelde leeftijd inmiddels 79,9 jaar voor mannen is en 83 voor vrouwen.

Zo gek is het dus niet dat we op een gegeven moment ook moeten gaan dealen met allerlei ouderdomskwaaltjes. Van minder goed kunnen lopen tot vermoeidheid  en van een verslechterd geheugen tot lichamelijke functies die minder goed werken…

Bacteriële dysbiosis kan de oorzaak zijn van jouw darmproblemen

Dat klinkt misschien nog als een ver-weg-van-je-bed-show, maar als de jaren heen voldoende blijft bewegen en wegblijft van bewerkte voeding, dan kunnen je op latere leeftijd heel wat ziekten gespaard blijven. Maar, dat is niet alles…

Powerfood voor je brein

Uit een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition blijkt er namelijk één voedingssoort te zijn dat ons brein en hart aanzienlijk kan ondersteunen in het proces van gezond ouder worden.

Uit het onderzoek bleek dat blauwe bessen niet voor niets kleine superfoods worden genoemd. De besjes, die veelal in Nederland groeien, zitten namelijk boordevol antioxidanten, vitamine C, fytoflavinoïden, kalium en nog meer voedingsstoffen.

Leren van de Zweden, Japanners en Italianen: zó komen zij tot rust

De onderzoekers wilden uitzoeken welke gezondheidsvoordelen blauwe bessen kunnen hebben op hoe oud we kunnen worden…

Het onderzoek naar dé powerfood voor ons brein

Om te ontdekken op welke manier blauwe bessen een positief effect kunnen hebben op de levensverwachting van de mens, werd er onderzoek gedaan naar mensen tussen de 65 en 80 jaar oud. De groep werd opgedeeld in twee verschillende groepen waarbij de ene groep twaalf weken lang een blauwe bessensapje dronk (dat ongeveer gelijk stond aan een kopje vol blauwe bessen), terwijl de andere groep twaalf weken lang een placebo-drankje dronk. Wat bleek?

Les over een bijzonder besje: de blauwe bes (en waarom je ze dagelijks wilt eten)

En ja hoor, wie gedurende het onderzoek blauwe bessen binnen kreeg, bleek erna een beter geheugen te hebben, een betere focus te hebben voor de dingen die hij of zij deed en zelfs een lagere bloeddruk te hebben. De andere groep? Die genoten (helaas) niet van de veranderingen die de andere groep had doorgemaakt.

Blauwe bessen houden je jong!

Onderzoeker en co-auteur Claire Williams legt uit wat blauwe bessen kunnen betekenen voor onze levensverwachting. “Het is duidelijk na dit onderzoek dat het eten van wilde blauwe bessen voordelen heeft voor de cognitieve functies en de vasculaire gezondheid.”

De groep die dagelijks het blauwe bessendrankje dronk, liet duidelijke tekenen zien van een beter geheugen en een betere mentale flexibiliteit (ook niet mis op oudere leeftijd!) wanneer het aan kwam op cognitieve taakjes uitvoeren.

Een handvol blauwe bessen a day…

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar toch laat dit nieuwe onderzoek zien dat het drinken van blauwe bessen met flinke gezondheidsvoordelen komt als we het hebben over gezond ouder worden. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om óók altijd goed te slapen, voldoende te blijven bewegen en je brein te blijven uitdagen. Puzzelen, sudoku’s maken of jezelf mentaal blijven uitdagen zijn allemaal hele goede manieren om je brein scherp en fit te blijven houden!

Geen goede slaper? Deze voeding voor het slapengaan verbetert je slaap

Goed voor je lichaam zorgen en bewust bezig zijn met wat je eet en de hoeveelheid beweging die je je lichaam geeft, is natuurlijk al-tijd van belang, maar naarmate we ouder worden, wordt dat zowaar nóg belangrijker.

Hetzelfde geldt voor het gezond en scherp houden van je brein. Een handjevol blauwe bessen per dag eten om later scherp te blijven? Dat klinkt wat ons betreft nou niet bepaald als een straf. 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️