Marloes Graat
Marloes Graat Uncategorized 5 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

5 red flags om een burn-out op je werk te voorkomen

Druk-druk-druk zijn, ‘aan’ staan en hard werken is tegenwoordig de norm, maar het aantal burn-outs in Nederland groeit ook. Een gezonde werkomgeving is een belangrijke factor om een burn-out te voorkomen of om er op tijd bij te zijn. Dit zijn vijf red flags om een burn-out te voorkomen op je werk.

De cijfers liegen er niet om: in Nederland heeft één op de zeven werkenden last van burn-out klachten. Dat zijn 1,3 miljoen mensen die ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk. Holy shit, dat betekent dus dat er in elke vriendengroep wel een burn-out voorkomt.

Zorgwekkende cijfers door arbeidsmarktkrapte

Volgens Elwin Wolters, directeur OVAL (brancheorganisatie van arbodiensten), zijn deze cijfers zorgwekkend, zeker nu in tijden van arbeidsmarktkrapte. Veel bedrijven hebben een groot tekort aan personeel waardoor er meer druk komt te staan op andere werknemers.

Als mensen zijn wij niet gemaakt om goed werk af te leveren wanneer we moe zijn en er grote druk op ons staat voor een langere tijd, stelt organisatiepsycholoog Sarah Marrs op Psychology Today. Volgens haar ligt er ook een grote rol bij de cultuur van het bedrijf om burn-outs te voorkomen.

Wordt er vaak overgewerkt? Is er een competitieve sfeer? Vinden collega’s ‘s avonds laat of in het weekend e-mailen normaal? Wees alert op een burn-outgevoelige bedrijfscultuur. waarschuwt Marrs.

Deze vijf red flags zijn een signaal dat een werkgever het niet zo nauw neemt met de mentale gezondheid van werknemers.

Burn-out voorkomen? Check deze vijf red flags op je werk

Want je werkgever heeft óók een grote verantwoordelijkheid.

1. Er heerst een individualistische cultuur

In veel bedrijven worden vaardigheden zoals competitief zijn, assertiviteit en heldhaftigheid geprezen als ambitieuze eigenschappen. Maar wat blijkt uit onderzoek? Deze veelgeprezen eigenschappen zijn helemaal niet zo gezond voor een bedrijf.

Werknemeres bij bedrijven die deze typische mannelijke kwaliteiten aanmoedigen, hebben namelijk een grotere kans op een burn-out, dan bedrijven die focussen op samenwerking, bescheiden en zorgzaam zijn.

2. Je vermijdt conflicten

Vind je het ook lastig om je mening te uiten tijdens een vergadering en voel je hiervoor niet de ruimte? Volgens Marrs onderdrukken mensen hun mening of zorgen om conflicten of afwijzing te voorkomen. Dit heeft te maken met psychologische veiligheid op je werk. Uit een meta-analyse bleek dat het voorspelt wanneer mensen zich terugtrekken en niet meer betrokken zijn bij hun werk.

‘Het maakt toch niet uit wat ik doe of zeg’. Dit soort apathische gedachten en gevoelens over je werk is een belangrijk kenmerk van een burn-out. Het kan je steeds minder schelen en je voelt je weinig betrokken.

3. Er zijn geen mentale gezondheidprogramma’s

Steeds meer bedrijven bieden mogelijkheden aan om online cursussen en programma’s te volgen op het gebied van mindfulness, meditatie en persoonlijke ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt ook dat de mindfulness-programma’s effectief zijn in het verminderen van een burn-out. Goed om hiernaar te vragen bij je leidinggevende of tijdens een sollicitatiegesprek.

4. Er wordt weinig gelachen in je team

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen op je werk? Van een glimlach door een compliment dat je kreeg, proestlach door een gevatte opmerking van je collega of keihard hardop lachen met je teambuddy. Lachen op je werk is belangrijk.

Humor toont volgens Marrs het vermogen om een bepaald perspectief te houden, zelfs in moeilijke tijden op je werk. Ook is er wetenschappelijk bewijs dat positieve humor burn-outs kan verminderen in een team. Het maakt niet uit of een directe collega of een manager iets grappigs zegt. Het gaat erom dat er wordt gelachen.

5. Je hebt geen potentiële werkvrienden

Heb je op je werk met niemand meer een persoonlijke relatie dan alleen zakelijk? Ook dit kan een red flag zijn. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid op het werk kan leiden tot een burn-out.

Het is belangrijk dat je af en toe even je hart kan luchten of kunt lachen met je collega’s tijdens een rondje lopen tijdens de lunch of op een vrijdagmiddagborrel. Klik je helemaal niet met je collega’s en ga je alleen naar je werk om ‘je werk te doen’? Dan is het misschien tijd om eens verder te kijken.

Hoe herken je een burn out? Dit zijn de 12 fases van een burn-out

Een gezonde werkcultuur creëren ligt niet alleen bij werkgevers, maar ook bij de werknemers. Vergeet dus ook niet de hand in eigen boezem te steken om een burn-out te voorkomen. Marrs geeft nog een paar tips mee om een burn-out op je werk te voorkomen.

‘Geef prioriteit aan je mentale gezondheid, doe je best om banden op te bouwen met collega’s en leer om op een gezonde manier om te gaan met conflicten bespreekbaar maken’, aldus Marrs. Zo kun je deels (!) het hef in eigen handen nemen.

Twijfel je of je een burn-out hebt of overspannen bent? Wacht niet te lang en neem contact op met je huisarts. Voorkomen is beter dan genezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️