Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Pijn en verdriet uit de weg gaan? Dit is waarom een beetje pijn geen kwaad kan

In ons streven naar geluk vergeten we vaak dat pijn en verdriet óók hun waarde hebben. Dat is het standpunt dat klinisch psycholoog Diana Hill in haar boek en podcast overtuigend verdedigt.

Sterker nog: pijn en verdriet zijn in feite sleutelfactoren voor een betekenisvol leven.

Een betekenisvol leven is geen leven zonder pijn

Dat zit zo: zinvolle activiteiten zijn vaak ook een beetje pijnlijk. Denk maar aan ouderschap: hoe zinvol het ook is, het is en blijft uitdagend en je zult soms ook het nodige verdriet ervaren.

Body neutrality kan je gelukkiger maken – maar wat is het precies?

Naast kinderen opvoeden zijn ook banen in de zorg, zorgen voor een huisdier en je inzetten voor sociale rechtvaardigheid voorbeelden van zinvolle activiteiten.

Allemaal dingen die nuttig en voldoeninggevend zijn, maar waarbij je zo nu en dan ook verdriet en pijn zult voelen. Dat maakt de activiteit uiteraard niet minder betekenisvol. Kortom: een betekenisvol leven is geen leven zonder pijn.

Zo vind je meer betekenis in pijn

Toch is het niet altijd makkelijk om pijn te zien als iets positiefs en er de diepere betekenis in te zien. Maar volgens de klinisch psychologe zijn er een aantal manieren om daar beter in te worden.

1. Leg de juiste focus

Vaak zijn we zó overweldigd door pijn, dat onze enige focus ligt op het vermijden ervan. Toch verliezen we daardoor vaak de verbinding met wat er op dat moment belangrijk is. Omarm de pijn, maak ruimte voor het ongemak en richt je aandacht op een dieperliggend proces van zingeving en reflectie.

Wanneer je de focus legt op de betekenis van je emotie in plaats van op de pijn zelf, zal je bovendien merken dat je meer tolerantie en veerkracht hebt tegen stress.

2. Richt je op het nu

Pijn en verdriet gaan vaak samen met zorgen over de toekomst. Toch maken dit soort zorgen de pijn alleen maar erger. Daarom is het belangrijk om je pijn vooral heel mindful te ervaren en het niet te zien als iets dat heel je leven zo gaat zijn. Bedenk dat je je nú even heel ellendig voelt. Mindfulness beoefenen kan hier (preventief) bij helpen.

3. Geef je ongemak een fysieke vorm

Merk je dat je fysieke of emotionele pijn ervaart? Probeer dan eens om het een vorm, kleur, gewicht of beweging te geven. Door je je ongemak te observeren, doe je drie dingen:

  1. Je geeft je geest een andere taak, naast het piekeren
  2. Je ontwikkelt een observerend vermogen, waarbij je naar je pijn kan kijken als een extern object, in plaats van dat je je pijn bént.
  3. Je sluit vriendschap met je ongemak. Probeer het te verwelkomen, hoe moeilijk dat ook klinkt.

Willen we hiermee zeggen dat je nooit meer pijn mag ervaren? Natuurlijk niet. Maar met bovenstaande tips lukt het hopelijk om beter te leren omgaan met pijn, een érg krachtig wapen voor duurzaam geluk.

7 x wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️