Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Open je hartchakra voor meer zelfliefde

De betekenis van het woord chakra stamt af uit de Indiase cultuur. Daar geloven ze dat alles uit energie bestaat. De zeven chakra’s worden dan ook gezien als de zeven energiepunten in het lichaam die van belang zijn voor onze levenskracht. Deze levenskracht heb je nodig om in balans te zijn. Wanneer er geen blokkades zijn, stroomt de energie door het lichaam. Is er te veel of te weinig energie in een chakra? Dan krijg je te maken met blokkades.

In dit artikel delen we meer over het hartchakra dat zich in het midden van je borstkas bevindt. Dit chakra wordt ook wel Anahata chakra genoemd en het verbindt de onderste drie aardse chakras met de bovenste drie kosmische chakras.

Het hartchakra staat voor empathie, liefde en compassie. Voor verbinding met jezelf en anderen. Het wordt geassocieerd met het element lucht en de hoofdkleur is groen.

Pas als je je hartchakra opent, kun je echt liefhebben. Als je hartchakra in balans is, accepteer je jezelf zoals je bent. Je mannelijke en vrouwelijke energie zijn goed in balans en verbindingen maken met anderen voelt veilig en fijn. Je durft jezelf kwetsbaar op te stellen en kunt mensen vergeven. Met een open hartchakra leef je met vertrouwen en compassie.

Hartchakra openen

Het hartchakra is misschien wel de belangrijkste chakra en wanneer de energie van het hartchakra uit balans is, heeft dit grote gevolgen voor de gemoedstoestand. De kunst is om je hart weer te openen om de energie opnieuw te laten stromen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch is het belangrijk omdat je met een open hartchakra liefde voor jezelf en voor een ander ervaart. Zonder liefde kunnen we niet leven. Als je hartchakra zich opent en in balans is, ervaar je mededogen, liefde en heling.

Wat als je hartchakra een blokkade heeft

Iedereen maakt vervelende (of zelfs traumatische) dingen mee in het leven. Ervaringen die ons emotioneel raken en waar je mee moet dealen. Een emotioneel trauma, groot of klein, laat zijn sporen na. Deze sporen zorgen ervoor dat je hartchakra blokkeert. Wat er dan gebeurt, heb je in eerste instantie misschien niet eens door.

Je houdt mensen op afstand en trekt je terug, want diep van binnen geloof je dat jij het niet waard bent om liefde te ontvangen. Mensen mogen niet te dichtbij komen want je bent bang om gekwetst te worden. Dit kan zorgen voor diepe gevoelens van eenzaamheid, je voelt je niet begrepen, niet gezien en niet gehoord.

Daarnaast vind je het moeilijk om mensen te vergeven en om je in te leven in een ander. Je kropt emoties op, ervaart veel verdriet en hebt last van stress.

Zo los je een blokkade op en kan (zelf)liefde weer stromen

Dankbaarheid

Begin en eindig je dag met dankbaarheid. Vraag jezelf af en schrijf op: waar ben ik dankbaar voor? Waarom ben ik daar dankbaar voor? Wat voel ik daarbij? Gevoelens van dankbaarheid zijn altijd liefdevol en zacht.

Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Wil je je hartchakra openen, dan is het belangrijk om de balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke energie terug te krijgen. Te veel mannelijke energie uit zich in dominantie, ongevoeligheid, niet kunnen liefhebben of verbinden, weinig ontspanning. Te veel vrouwelijke energie uit zich in twijfelen, meegesleept worden door emoties, niet voor jezelf op durven komen, jezelf wegcijferen en moeite met loslaten.

Yoga om je hart te openen

Bepaalde yogahoudingen zijn perfect om je chakra’s wakker te schudden en deze weer in balans te brengen. Yogahoudingen die je hartchakra stimuleren zijn de Matsyasana (de vishouding), Setu Bandhasana (de brug), dhanurasana (de boog) en de urdvha mukha svavasana (de upward facing dog). Bij Yin yoga blijf je wat langer in de houding, waardoor deze uiteindelijk meer impact heeft. Probeer elke houding minimaal twee minuten vol te houden.

Ga de natuur in

De natuur heeft een helend effect op je hartchakra. Probeer dagelijks minimaal dertig minuten buiten door te brengen.

Ademhalings- visualiseringsoefeningen

Ademhalings- en visualiseringsoefening waarbij je je verbindt met het element lucht en de kleur groen creëren ook meer ruimte in je hartchakra. Geen idee hoe je moet mediteren of ademen? Dan zijn er online veel oefeningen, vaak begeleid met muziek, die je een duwtje in de goede richting geven. Bekijk hier een oefening om het hartchakra te openen.

Edelstenen

Een andere manier om het hartchakra verlichting te geven is door de werking van edelstenen. Voor het hartchackra zijn groene edelstenen zoals Jade, maar ook rozenkwarts, fijn en helend.

Ademhalen voor minder stress en meer energie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️