Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 17 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Op alle vlakken beter functioneren? Dit is de gouden tip!

Het lijkt wel of we steeds productiever moeten zijn: we ervaren druk om efficiënter met onze tijd om te gaan, doelen te behalen en meer uit onszelf te halen – zowel op ons werk als privé. Alle cursussen, workshops en goedbedoelde adviezen ten spijt, is er maar één gouden tip: een goede nachtrust. Daarom drie tips om beter te slapen.

Veel jonge mensen voelen de druk om altijd productief te zijn. Ze zijn teleurgesteld in zichzelf als ze niet genoeg hebben bereikt of niet hard genoeg hebben gewerkt. Daarom grijpen ze van alles aan om dat schuldgevoel tegen te gaan, ook al heeft dat soms juist een averechts effect. Want ben je echt productiever als je nog harder werkt en minder ontspant?

Goed slapen is de beste manier om op alle vlakken beter te functioneren. Uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Samsung blijkt dat een groot deel van de Millennials en Gen Z-respondenten dat wel weet. Van de ruim duizend ondervraagden denkt 82 procent namelijk dat slaap een aanzienlijke invloed heeft op de prestaties op het werk en in het dagelijks leven.

Hogere slaapschuld

Uit datzelfde onderzoek blijkt wel weer dat onder jongeren de zogenoemde slaapschuld flink hoger is dan onder ouderen. Slaapschuld is het slaaptekort dat je opbouwt: het ontstaat als je gedurende een bepaalde periode minder uren slaapt dan je eigenlijk nodig hebt. Stel dat je acht uur slaap nodig hebt en een week lang zeven uur per nacht slaapt, bouw je elke nacht een uur slaapschuld op.

Wanneer je je slaapschuld niet inhaalt, kan dat flinke gevolgen hebben. Denk aan concentratieproblemen, een lagere weerstand en verminderde prestaties. Het is belangrijk dat je zorgt dat je wel de uren slaapt die je nodig hebt. Tijd dus om je slaap te verbeteren met deze drie tips:

Tip 1

Meten = weten. Je weet heus wel of je een makkelijke slaper bent of niet, maar weet je ook hoe goed je slaapt? De Galaxy Watch6 van Samsung maakt een diepgaande analyse van jouw slaap door onder meer je totale slaaptijd te meten, je slaapcyclus, hoe vaak en hoe lang je wakker bent en zelfs je fysieke en mentale herstel. Daarmee krijg je inzicht in de kwaliteit van je nachtrust. We weten intussen dat slaapkwaliteit nog belangrijker is dan slaaptijd. Je kunt acht uur in bed doorbrengen en toch niet goed slapen. Of juist meermaals wakker worden en wel een goede nacht hebben (als je namelijk snel weer inslaapt, is dat wakker worden heel normaal). Met de Watch6 meet je jouw slaapkwaliteit en leer je hoe je uitgerust wakker wordt. Na het slapen ontvang je een slaapscore en na zeven nachten krijg je een slaapdier: een dier dat net zo slaapt als jij. Je krijgt dan ook tips om beter te slapen. Inzicht krijgen, is de eerste stap naar een goede nachtrust.

Tip 2

Zet je woorden om in daden. Als je je slaapgeheimen kent, is het tijd om hier en daar wat veranderingen door te voeren om nog beter te gaan slapen. Het is heel makkelijk om ‘s ochtends te roepen dat je ‘s avonds toch echt op tijd naar bed gaat. Maar als je na een drukke werkdag op de bank ploft, kijk je toch een extra aflevering van je favoriete serie of scroll je net iets te lang door je apps. Met als gevolg dat je te laat in je bed duikt of nog heel lang ligt te woelen, omdat je hoofd en lijf na al die prikkels nog moeten afschakelen. De Galaxy Watch6 helpt je hierbij met op maat gemaakte tips en reminders. Zo activeert de smartwatch automatisch de slaapmodus van je smartphone en de slimme apparatuur in huis. Je schermen worden gedimd en je meldingen gedempt, dus nu kun je echt tot rust komen.

Tip 3

Zorg voor een avondritueel. Wij mensen hebben – helaas – geen aan- of uitknop, dus is het van belang dat je zelf de juiste omstandigheden creëert om goed te slapen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je doet wat bij je past. Voor de een is dat een kopje thee en een boek lezen, de ander schrijft liever nog even wat op, doet aan yoga of gaat juist elke avond even een luchtje scheppen. Zolang je er maar een vast ritueel van maakt, is het goed. Dat helpt je namelijk om de dag af te sluiten en jezelf voor te bereiden op de nacht. Op vaste tijden je bed in en uit is misschien niet altijd realistisch, maar je kunt die tijden wel als richtlijn aanhouden. Voor je lijf is regelmaat namelijk het allerfijnst. Goed om te weten: je kunt ook overdag rituelen inbouwen die effect hebben op jouw nacht. Als je bijvoorbeeld overdag voldoende ontspant en beweegt, slaap je ‘s nachts beter.

gouden tip goede nachtrust
Bron: Samsung

Benieuwd naar de nieuwe modellen en functies van de Samsung Galaxy Watch6? Kijk dan hier!

In samenwerking met Samsung

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️