Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 12 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Automerk met een missie: innoveren om de wereld beter te maken

Bij Volvo denken we automatisch aan veilig en betrouwbaar, maar ook aan vernieuwend. Het automerk innoveert om de wereld een stukje beter te maken; in 2030 wil Volvo een volledig elektrische autofabrikant zijn. Het nieuwste model EX30 laat vast zien dat het kan, fijn en duurzaam rijden.

De auto met de laagste CO2-voetafdruk van alle Volvo’s tot nu toe: die titel gaat naar de Volvo EX30. Deze volledig elektrische auto is de meest compacte SUV van Volvo ooit. We mochten vast een ritje maken in het nieuwste model en hebben er eerst eens een aantal rondjes bewonderend omheen gelopen.

Magisch noorderlicht

De kleur ⎼ in ons geval Cloud Blue ⎼ doet ons denken aan het thuisland van de autofabrikant, Zweden. De auto is in totaal in vijf levendige kleuren te verkrijgen. Ook bijvoorbeeld in Moss Yellow, een kleur die is geïnspireerd op korstmossen die groeien op rotsen langs de Zweedse westkust.

Ook in de auto zelf is het vaderland van Volvo niet te missen: via het display kunnen we sfeer maken door bijvoorbeeld voor een Scandinavisch bos of de gouden zomerhemel van een Zweedse midzomer te kiezen. Je kunt zelfs kiezen voor bijpassend geluid. Wij gaan voor het noorderlicht. Het maakt ons ritje in deze toch al luxe en comfortabele elektrische auto nog net iets magischer.

Verandering stimuleren

Roger van Polanen van Volvo Car Nederland vertelt ons tijdens onze stop voor een vegetarische lunch, compleet met alcoholvrije wijnen per gang, in restaurant Wolfslaar over de missie van Volvo. “Volvo Cars wil in 2030 een volledig elektrische autofabrikant zijn om de CO2-footprint te verminderen. En in datzelfde jaar is het streven dat de CO2-uitstoot per auto met 75 procent is verminderd, vergeleken met het uitgangsniveau van 2018.”

“In 2040 willen we een klimaatneutraal bedrijf zijn”, vervolgt hij. “Dat is onze grootste uitdaging ooit, maar we willen onze impact op de planeet verminderen. Dat vergt wereldwijde inspanning; we willen niet alleen onze duurzaamheidsprestaties verbeteren, maar ook verandering binnen onze branche stimuleren.”

Hernieuwbaar en gerecycled

De EX30 brengt de duurzaamheidsambities van het automerk een stukje dichterbij. Niet alleen is de uitstoot tijdens de productie- en levenscyclus aangepakt, ook wordt op verschillende manieren gebruikgemaakt van hernieuwbare en gerecyclede materialen. Daarmee is het Volvo gelukt om de totale CO2-voetafdruk over 200.000 gereden kilometers terug te brengen tot minder dan 30 ton.

Voor het exterieur geldt dat zo’n 25 procent van al het aluminium en 17 procent van al het staal en kunststof in de EX30 is gerecycled. Van binnen bestaat 30 procent van de afwerkingsonderdelen uit gerecyclede kunststof en gerecyclede en hernieuwbare oppervlakken.

automerk Volvo

Upcycled tote bag

Volvo is ook fashion: om het verhaal van de EX30 kracht bij te zetten, zijn de kernwaarden duurzaamheid, veiligheid en innovatie verwerkt in een upcycled tote bag. Ontwerper Rob van Ravenstein (The Creators Studio) ontwierp de EX30 AIR BAG, een unieke tas gemaakt van oude airbags. Je kunt de handgemaakte EX30 AIR BAG zien in de Volvo Studio van Volvo Mobility Centre in Rotterdam.

Wil je meer weten over de missie van Volvo? Kijk hier.

In samenwerking met Volvo

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️