Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De langste dag, ook wel de zomerzonnewende, is een energetisch hoogtepunt

De zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met zestien uur, zestien minuten en zevenenveertig seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Tijdens het schrikkeljaar en dat is 2024, valt deze dag op 20 juni. Andere jaren valt deze dag op 21 juni. Dat duurt dus nog even, toch kunnen wij ons al verheugen op deze langste dag omdat het ook een hele bijzondere dag is.

Midzomer is namelijk de start van de astronomische zomer, maar energetisch gezien is het juist het middelpunt van de zomer. De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. De energetische seizoenen worden namelijk gebaseerd op de verdeling van de yin- en yang energie.

De langste dag is een energetisch hoogtepunt

Dat de langste dag een energetisch hoogtepunt is, heeft alles te maken met met dat yang-energie piekt op de langste dag en de yin-energie juist heel laag is. Dit geldt trouwens ook voor de winter, waarbij 21 december niet de start van de winter, maar juist het hoogtepunt van het winterseizoen is.

Energetische seizoenen

Mensen zijn cyclische wezens en we leven van oudsher al met de seizoenen. De zomer is een tijd van naar buiten gaan, tot bloei komen en de winter is juist voor naar binnen keren en jouw innerlijke wereld. Wanneer je de seizoenen vanuit yin- en yang-energie bekijkt, verandert dat jouw cyclus ook.

In januari denk je waarschijnlijk dat het nog héél lang duurt voordat je uit je schulp kunt kruipen, echter komt de energetische lente sneller dan je denkt.

Wanneer beginnen de energetische seizoenen?

  • Lente: 6 februari
  • Zomer: 6 mei
  • Herfst: 6 augustus
  • Winter: 6 november

Eigenschappen van de energetische lente

Dit betekent dat het over een paar weken al lente is als we de energetische seizoenen aanhouden. De lente is een periode van ontplooiing, creativiteit en lichtheid. Er is sprake van verheldering, waardoor jij jouw wijsheid en creaties zichtbaar kunt maken. Dit betekent dat er nu al ruimte komt voor:

Authentieke bloei

De energie in de natuur begint voelbaar te worden en dat zorgt voor innerlijke kriebels. Jouw energie gaat ook meer naar buiten stromen, je wil jezelf laten zien en bloeien. Durf jouw gedachten en creativiteit vorm te geven en zichtbaar te maken.

Expansie

De afgelopen periode was je naar binnen gekeerd, je hebt jouw innerlijke wereld verkend, gereflecteerd en plannen gemaakt. Nu is het tijd om bestaande plannen te finetunen en in de praktijk te brengen. Maak de dingen die er zijn beter in plaats van je te focussen op nieuwe dingen.

Tijd om te shinen

Als je zichtbaar wordt, zie je ook dingen die je misschien minder goed bevallen. Een podium pakken en jezelf uitspreken zijn eng, het maakt je kwetsbaar. En kwetsbaarheid brengt altijd een donkere kant met zich mee. Toch is het belangrijk om dichtbij jouw gevoel te blijven. De donkere schaduwkant mag er ook zijn anders lukt het ook niet om uit die schaduw te stappen.

Energetische zomer

De voorbereiden voor de energetische zomer begint dus al in februari. Want de zomer is de periode van het vuur element, een krachtig element met een transformerende kracht. Als je op de langste dag van het jaar écht alles uit het leven wil halen wat er in zit, dan wil je de energetische seizoenen goed benutten. In feite ben je het hele jaar bezig met jezelf voorbereiden op wat er komen gaat. Om de energie te laten stromen is het belangrijk dat je jouw gevoel volgt. Anders kun je opgebrand raken en blokkades krijgen.

Een perfecte yoga sequence voor de donkere dagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️